Zobrazit přihlášovací formulář

Ani zdraví, ani nemoc

  • Publikováno:
Ani zdraví, ani nemoc

Nejste nachlazení, nemáte na nic alergii, nemáte teplotu, nebolí vás klouby, ale přesto máte pořád tak napůl ucpaný nos, koš plný posmrkaných kapesníků a jsou to už měsíce, co jste se naposledy volně nadechli? Kupodivu existuje poměrně dost možných příčin, proč máte s dýcháním nosem potíže.

Podráždění, ne alergie

Takzvaná vazomotorická neboli nealergická rýma je jedna z poměrně méně častých diagnóz. Dochází k ní v případě, že se vyloučí všechny možné alergie. O ty se totiž nejedná, takže hyperaktivní imunitní systém nemůžeme vinit. Jde o podráždění specifickými látkami ve vašem prostředí. Může to být kouř, parfém, suchý vzduch nebo třeba časté teplotní výkyvy. Ideální je soustředit se na situaci a rozpoznat spouštěče takovéto rýmy a vyhýbat se jim.

Těhotenství

Nabíhající bříško stranou, s rostoucím děťátkem se v těle matky děje doopravdy velká spousta změn. Především jde o hormonální bouře, ale také je třeba v těle mnohem více krve, krevní oběh je vytížený na maximum. Zatímco o oteklých kotnících v těhotenství slyšel kdekdo, o tom, že sliznice (i ta nosní) se může chovat stejně, se zas až tak moc neví. Proto můžete mít pocit ucpaného nosu, častější je také krvácení z nosu, to všechno se může dít na běžném denním pořádku, pokud jste v „očekávání“. Pomůže zvlhčovat vzduch, pít hodně tekutin a případně sprej do nosu se slanou vodou.

Jste závislí…

…na kapkách do nosu. I když nové preparáty na trhu deklarují nenávykovost, většinou nikdo nepočítá s tím, že byste je v rámci rýmy používali déle než řekněme pár dní (týden). Po uplynutí této doby začne nosní sliznice bytnět a bez kapek se už nenadechnete. Může dojít ke krajním případům, kdy je nutný chirurgický zákrok nebo nasazení kortikoidů, většinou se ale člověk zvládne „vyléčit“ sám, jen je třeba smířit se s tím, že se vám bude pár týdnů špatně dýchat.   

Máte sníženou funkci štítné žlázy

Opět jsou na vině hormony. Hypothyroidismus, neboli nedostatek hormonu tyreotropinu, se projevuje zpomalením metabolismu. Mezi příznaky patří vedle permanentně ucpaného nosu také únava, zácpa, řídnoucí vlasy, suchá kůže a pocit chladu. Pokud máte podezření, že by se vás snížená činnost štítné žlázy mohla týkat, rozhodně neotálejte a poraďte se s lékařem.

Vyvinula se u vás sinusitida

Sinusitida je zánět vedlejších nosních dutin, tedy sliznice dutiny vystýlající. Obyčejné virové infekce typu chřipky trvají jeden až dva týdny. Pokud přetrvávají déle, je třeba doopravdy navštívit lékaře, který by případnou sinusitidu měl poznat a přeléčit ji antibiotiky. Projevuje se samozřejmě potížemi s dýcháním nosem, ale také otoky ve tváři, případně zhoršením zraku, bolestí zubů, uší a hlavy, prostě takovými příznaky, které mají co dělat se zvýšením tlaku v dutinách (mimo jiné i zhoršení zraku).

Nosní polypy

Dalším důvodem pro nekonečné „nachlazení“ jsou nosní polypy. Tyto výrůstky nejsou nijak nebezpečné, ale mechanicky ztěžují dýchání. Objevují se především v dýchacích cestách nebo vedlejších nosních dutinách a rozhodně se díky nim necítíte nejlíp. Často se vyskytují u lidí, kteří trpí alergiemi, chronickými záněty dutin nebo astmatem. Uvádí se, že vznik polypů může souviset také s konzumací léků, kde je účinná látka ibuprofen (Ibalgin) nebo kyselina acetylsalicylová (Aspirin). Vznik polypů doprovází také postupná ztráta čichu a chuti, pokud k tomu tedy u vás docházíí, běžte se nechat zkontrolovat odborníkem. Polypy lze odstranit, i když mají tendenci objevovat se opětovně. K léčbě i prevenci se používají kortikoidy ve spreji, ale přesnou léčbu samozřejmě stanoví lékař.       

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie