Zobrazit přihlášovací formulář

Poporodní změny, o kterých vám neřekli

  • Publikováno:
Poporodní změny, o kterých vám neřekli

Porodem začíná sled největších změn života rodičů, ale i jejich okolí. A zdaleka ne na všechny změny se dá připravit. Proto je doba po porodu nejen finální zkouškou toho, jestli jsme načetli dost knih a poslouchali dost zkušenějších rodičů, ale především je to jedna velká improvizace. A s ní i spojený strach, jestli děláme všechno dobře. Jaké jsou změny, na které se v přípravě na příchod potomka vlastně vůbec nesoustředíte? Co se děje s vaším tělem?

Šestinedělí a vlastně celý čtvrtý trimestr je doba, kdy se všechno točí kolem dítěte (a ano, bude to tak minimálně ještě nějaké to desetiletí). Vše je podřízeno tomu, aby bylo dítě co nejvíc spokojené, protože když není šťastné miminko, není šťastný nikdo. Ale na těle i duši maminky probíhá také několik změn, a to ne malých. Jaké to jsou a kdy odezní?

Ztráta vlasů

Pár týdnů po porodu můžete začít ztrácet enormní množství vlasů. Za běžných okolností ztratí člověk okolo 100 vlasů denně, ale díky bouři hormonů, která se ve vás během těhotenství odehrává, jich s miminkem v bříšku ztrácíte mnohem méně. A tak si to tělo potřebuje vynahradit. Toto nadměrné vypadávání vlasů trvá zhruba půl roku po porodu, poté se většinou všechno vrátí k normálu.

Změna barvy kůže

Takzvaná těhotenská maska nebo těhotenský ruměnec jsou jedny ze změn, které postihnou vaši kůži. V obličeji můžete po porodu pozorovat zlepšení stavu akné, ale také zarudlé skvrny okolo úst a brady, bledá místa kolem očí a objevit se může také extrémně suchá pokožka. Všechno ale zmizí během několika týdnů.

Úplně jiná prsa

Mohou být zarudlá, oteklá, bolestivá a přeplněná mlékem, to však trvá jen pár dní po porodu. Jakmile si zvyknete na kojení, uvidíte, že vaše prsa mají podstatně jiný tvar než před otěhotněním. Děje se tak v důsledku natažení kůže. Také dochází k samovolnému odtékání mléka, a to i v době, kdy kojit nemáte. I toto během pár týdnů odezní…

Změny na břiše

Možná se u vás objevila tajemní linea nigra, tmavý pruh táhnoucí se od pupku až ke stydké kosti. Vzniká vlivem zvýšené pigmentace (díky kterému tmavnou také prsní dvorce), ale proč zrovna na břiše, to nikdo neví. Dobrá zpráva je, že po porodu začne pomalu mizet. Co ovšem nezmizí, jsou strie. Ty možná časem vyblednou, ale bohužel, většinou přetrvávají. Ideální je prevence, kdy bříško od raného těhotenství mažete a mažete a nenecháte nikdy vyschnout.

Cítíte svou dělohu

Ta je po porodu stále zbytnělá, prokrvená, velká a těžká. Můžete si ji přes břicho nahmatat a při pouhém dotyku může být bolestivá.

Bolest zad

Nějakou dobu po porodu máte břišní svaly doslova „vytahané“. Proto zůstává mnohem více zátěže na zádech. Než vaše břišní svaly opět zesílí, a pokud zádové svalstvo není dostatečně pevné, budou záda bolet. Bolest zad může způsobit také špatné držení těla při těhotenství, kdy je rozložení váhy poměrně nestandardní. Obecně by tyto problémy měly odeznít společně se šestinedělím, pokud ne, nastane čas vyhledat lékaře.

Inkontinence

Během těhotenství a porodu se všechno v břišní dutině přeskládá, dítě, děloha, placenta a všechno, co máme v těle navíc, permanentně vyvíjí tlaky nejen na močový měchýř, ale také na močovou trubici. Tak je extrémně namáhaná zvláště při porodu, takže po něm se vám sice už tak často na malou nechce, zato bývá obtížnější moč udržet (například při kýchání, smíchu atd.). Také se častěji vyskytují infekce močových cest, důležitý je proto dostatečný příjem tekutin.

Zácpa

Pokud trpíte zácpou během těhotenství, budete jí trpět pravděpodobně i po něm. Střeva mají méně prostoru k pohybu, většinou se vyskytují v těhotenství také hemoroidy, což jsou stavy, které přetrvávají i po něm. Vše lze zmírnit správným stravováním – dostatek vlákniny, velké množství tekutin a ovoce.

Vaginální bolesti a tak dál

Na co chodit kolem horké kaše, dámské partie dostávají při porodu pořádně zabrat. Při nastřižení nebo natržení hráze pomůžou studené obklady. Nicméně po porodu můžete krvácet, a to i několik týdnů. Slabé špinění s výtokem se nazývá lochie, očistky.

Sex je dobré začít nejdříve 4 týdny po porodu. Pokud kojíte, můžete pociťovat vaginální suchost, takže příjemný zážitek to asi úplně nebude. Myslete na to a poraďte se s lékařem o vhodných lubrikačních prostředcích.

Oteklé nohy a křečové žíly

Oteklé nohy a vznik křečových žil asi zažije každá těhotná žena. Po porodu otoky postupně vymizí, ale nohy mohou svědit – proti tomu pomůže zvýšení pohybu, například procházka. Křečové žíly postupně vyblednou (to je spojené s úbytkem hmotnosti), ale úplně nevymizí.

Nadměrné pocení   

Po porodu můžete zažívat velmi nepříjemné nadměrné pocení, a to zvlášť v noci. Vaše tělo se zbavuje všech tekutin navíc, které nashromáždilo během těhotenství. Po pár týdnech by mělo odeznít. 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie