Zobrazit přihlášovací formulář

Pletení není zdaleka jen pro babičky

  • Publikováno:
Pletení není zdaleka jen pro babičky

Naučit se plést nebo háčkovat nemusí být zrovna na vašem seznamu přání úplně nahoře… no, možná ani v první polovině a dost možná tam vlastně není vůbec. Ale možná by mělo. Protože ruční práce, zvlášť opakující se, systematické a s reálným výsledkem, mají neuvěřitelně pozitivní vliv na naše psychické i fyzické zdraví. Jak je to možné?

Nejen, že si najdete možná nový koníček, což je vždycky fajn. Ale ten koníček bude mít hmatatelný, měkký a heboučký výsledek, který (třeba časem) možná budete nosit vy nebo někdo z vašich blízkých.

Pocit pýchy. Nad podařeným dílem se vždycky tak trošku dmeme pýchou. Ale až moc často se stává, že když dobře uvaříme, povede se nám něco v práci nebo třeba shodíme nějaké to kilo, pocit pýchy se nedostaví…. Protože takové věci přece dělají všichni, no ne? Rukodělná činnost je obecně na ústupu, však proč bychom šili nebo pletli, když si stejný kousek můžeme pořídit za pár korun v obchodě? Domácí móda je probouzející se trend, za cokoliv, co budete mít hand-made a ještě k tomu home-made, budete sklízet tuny komplimentů. A možná i objednávek.

Způsob meditace. Repetitivní činnost, pohled na členitou, ale přesto jednolitou plochu, mechanické pohyby. To všechno jsou aspekty efektivní relaxace psychické aktivity. Hlavu budete mít dostatečně zaměstnanou soustředěním se na samotný vzor, ale zároveň už v ní nebude tolik místa na neustále omílání životních trablů. Zaměstnané ruce i hlava, puštěná hudba, ale klidně i ticho, jak vám to jen vyhovuje. Nejen, že si třeba pak zahřejete krk teplou šálou, ale v procesu pletení i duši relaxačním koníčkem.

Zmírňuje příznaky stresu, úzkosti a deprese. Což úzce souvisí s předchozím bodem. Rytmické pohyby a úzké zaměření myšlenek pomáhá mírnit negativní stavy mysli. Navíc pletení, při kterém sedíte a jste v relativním klidu jak tělesném, tak duševním, okamžitě snižuje krevní tlak a tepovou frekvenci. Pletení prostě uklidňuje.

Pomáhá zlepšovat jemnou motoriku. A ta se vám nemusí hodit jenom při zapínání náušnic. Pletení zaměstnává skoro všechny funkce mozku. Nevěříte? Pozitivní emoce nad odvedenou prací vnímáme jako odměnu, zároveň musíme plánovat a udržet pozornost, vnímáme smysly (zrakem, hmatem) a musíme si udržet prostorovou navigaci, zaměstnáváme týlní lalok, který zpracovává vizuální informace, potřebujeme neustále analyzovat probíhající činnost, a koordinujeme přesnost a načasování pohybů. Pletení je komplexní aktivita, která také navíc odvádí pozornost od bolesti, a tak se dá s úspěchem využít také například jako terapie Parkinsonovy choroby.

Zpomaluje úpadek kognitivních funkcí. Ano, pletení zlepšuje motorické funkce a zvedá náladu, zároveň ale také stimuluje mozkovou aktivitu, kterou udržuje déle intenzivní. Senioři, kteří se zabývají řemeslnou výrobou (včetně pletení), mají zhruba o polovinu větší šanci, že se jim vyhnou tzv. mírné kognitivní poruchy (porucha učení se novým věcem, vybavování si, pomalejší myšlení a chápání, vštěpování apod. Nejsou to tak závažné příznaky jako u demence.).

Pomáhá předcházet artritidě a zánětům šlach. A zároveň také mírnit jejich příznaky. Tak, jako při pletení používáte mozek, používáte i klouby. Pletení pomáhá jemně rekonstruovat a budovat kloubní chrupavku v prstech, činnost ale neklade moc velký odpor, proto je vhodnější než například psaní na počítači (které se k procvičování prstů také doporučuje). Pokud už artritidou trpíte, je dobré namočit si před pletením ruce v teplé vodě a rozhodně používat velké jehlice, nedělat žádné drobné vzory.

…můžete si vydělat. Proč se svým dílem nepochlubit a nezkusit ho třeba také zpeněžit?

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie