Zobrazit přihlášovací formulář

Nejčastější mýty o akné

  • Publikováno:
Nejčastější mýty o akné

Pravdu řekneme rovnou – akné se nedá vyléčit, dají se pouze zmírnit jeho příznaky. A teď, když už víme, že pokud se s akné potýkáme, pravděpodobně se ho nikdy nezbavíme úplně, by bylo dobré trochu stresu z pupínků odbourat. Taky jste slyšeli, že akné způsobuje stres, nedostatek spánku, čokoláda a určitě vám pomůže sluníčko? Co pravda je co ne a co jen tak napůl?

V mnoha populárních článcích se nedozvíte jednu zásadní věc – akné způsobuje většinou jen hormonální nerovnováha (proto jím trpí především dospívající, zhoršuje se v průběhu menstruačního cyklu, v těhotenství, při užívání antidepresiv…) ovšem jeho projevy zhoršuje spousta dalších věcí.

Akné je zánětlivé onemocnění kůže, které je způsobeno nadprodukcí mazu. Ten, jelikož se hromadí uvnitř, způsobí obrannou reakci pokožky, která se kolem póru zanítí.

Mýtus: Nezdravé jídlo, nezdravá pleť.

Tady jde jen o drobnou korekci. Akné vám nezpůsobí konkrétně čokoláda, fast food ani sladkosti. Způsobí vám je jídla s vysokým glykemickým indexem (mezi které všechny zmiňované bohužel patří). Taková totiž vedou k větší produkci inzulinu, který si musí poradit s přemírou rafinovaných cukrů, a ten zase způsobuje zvýšenou produkci kožního mazu.

Mýtus: Akné v dospělosti vymizí.

Naprosto běžně se s akné potýkají lidé okolo třicítky a výskyt kolem padesátého roku věku také není žádnou výjimkou. Na vině je většinou hormonální problém (nadměrná hladina mužských pohlavních hormonů – androgenů), nedostatečná výživa a péče o pleť nebo třeba stres.

Mýtus: Akné vyvolává hormonální antikoncepce.

Většinou je to naopak. Existují medikamenty, které jsou hormonální léčbou akné, a jejich antikoncepční účinek je vlastně vedlejší. Problémem užívání antikoncepce v brzkém věku na zmírnění problému akné je například to, že může zakrýt také projevy například syndromu polycystických ovárií, kvůli kterému se až 15 % žen potýká s neplodností (mastná pleť a vlasy, nadváha).

Mýtus: Akné vzniká kvůli nečistotám na pleti, je třeba ji neustále čistit!

Toto je asi nejrozšířenější blud. Akné vzniká nadprodukcí kožního mazu. Čím více pleť na obličeji myjeme, byť sebešetrnějšími mýdly, tím více ji vysušujeme, a tedy nutíme se více promašťovat. Aknózní pleť bychom měli pořádně důkladně vyčistit ráno a večer za pomoci vhodné kosmetiky (ideálně na doporučení lékaře nebo lékárníka). Jakmile si budete mýt obličej častěji, budete svou kůži nutit se víc mastit (aby dosáhla svého přirozeného stavu), a tím se projevy akné mohou podstatně zhoršit.

Mýtus: Nejlepší na akné je sluníčko.

Akné je zánětlivý proces v kůži. Slunce, jakožto zdroj tepla, všechny záněty podporuje. Navíc pobyt na slunci nutí pleť k větší produkci potu, takže může docházet k mírnému zhoršení příznaků akné… které ovšem nejsou tolik vidět. Slunce redukuje začervenání, takže pupínky jsou spíš hmatatelné než viditelné, navíc s opálenou pokožkou není akné tolik v kontrastu. Dalším problémem s akné na slunci je, že sluneční paprsky zpomalují hojení a hrozí větší riziko, že vám po akné zůstanou jizvy. Přímý pobyt na slunci ale může způsobit další komplikace, jako je předčasné stárnutí pleti a tvorba vrásek, nemluvě o rakovině kůže.

Mýtus: Životní styl nemá na akné vliv.

Vše, co způsobuje hormonální disbalanci v těle, na akné vliv má. Je to stres, nedostatek spánku (většinou stresem způsobený), kouření, alkohol a vyrovnávání se s kocovinou, nedostatek živin, to vše vede k nerovnováze hormonální hladiny v našem těle, a tedy i ke zhoršení projevů akné. Pro zdravou pleť je ve stravě nejdůležitější zinek.

Mýtus: Make-up akné zhorší, protože ucpává póry.

Ano, pokud používáte make-up na olejovém základě. Pokud ale sáhnete po minerálním make-upu, make-upu s obsahem kyseliny salicylové, benzoylperoxidu, oxidem zinečnatým nebo dioxidem titaničitým, budete si make-upem akné zároveň léčit. Takové přípravky dokážou zamezit vzniku nových pupínků a šetrně léčit ty současné.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie