Zobrazit přihlášovací formulář

18 znamení, že máte doma spřízněnou duši

  • Publikováno:
18 znamení, že máte doma spřízněnou duši

Můžeme věřit tomu, že nám byl pro život prostě někdo určen, že máme druhou polovinu, která k nám pasuje, a bez které náš životní příběh nemůže mít šťastný konec. Ale i s méně fatálním přístupem to známe, s některými lidmi je nám prostě dobře, v jejich společnosti zapadnou všechna kolečka tam, kde mají být, a otáčejí se bez problémů. Ideálně celý život.

Skvělý partner je ten, který nás doplňuje. A ideální partner je takový, který z nás svou přítomností a láskou dělá lepšího člověka. I když to tak zezačátku vůbec nemusí vypadat. Začátky vztahů dvou dokonale kompatibilních lidí zdaleka nemusí být jednoduché. Ale, jako dva kousky skládanky, když najdete tu správnou polohu, dílky zapadnou na místo a snad už se nikdy nerozpojí.

Prostě to víte. Hluboko uvnitř víte, že jste si souzeni. Chcete realističtější formulaci? Víte, že o sebe nechcete a nemůžete přijít. Ačkoliv by každý potřeboval racionálnější důvody, takové věci jsou plně v moci intuice.

Potkali jste se v pravý čas. Nejenom kompatibilita osobností, ale také životních drah je podstatná. Potkat toho samého člověka jindy, v nepříznivější vztahové, psychické nebo pracovní situaci, ke splynutí by třeba ani nedošlo. Správné načasování je půl štěstí.

Vaše cesty se zkřížily už dříve. Je to často schopnost a možnost podívat se na druhého jinýma očima, ve světle vlastních nových zkušeností a věku, které vám dají prostor toho druhého vidět doopravdy. Uvědomit si jeho kvality prostřednictvím kontrastu.

Umíte spolu mlčet. A nikomu to nevadí. Když si oba čtete knihu, jedete společně autem, nebo jen tak ležíte v zimě pod teplou dekou. Slova nejsou to hlavní, co vás spojuje.

Slyšíte vzájemně své myšlenky. Ne, doopravdy nemluvíme o něčem nadpřirozeném. Ale vědět, na co ten druhý myslí i ve chvíli, kdy nic neřekne, se stává. A je to právě sžitím a souzněním, podobnými reakcemi na situace, vaše asociace jsou synchronizované, docházíte k podobným výsledkům, všímáte si stejných věcí.

Cítíte bolest toho druhého. Jdete životní cestou částečně v botách toho druhého. Nejen, že partnerův stres, obavy a bolest vidíte, ale cítíte ho společně s ním. Ale platí to i pro pozitivní emoce. Umět společně prožívat je velká věc.

Znáte partnerovy chyby a uvědomujete si jejich benefity. Ačkoliv se to zdá jako nesmysl, každá špatná vlastnost má svůj pozitivní efekt. Je váš partner tvrdohlavý? Bude zároveň také rozhodný. Pokud máte doma přeorganizovaného přítele, pravděpodobně se vám nikdy nestane, že zapomenete například zaplatit nějaký účet. Dívat se na chyby druhého a vidět zároveň jejich přínosy je velké znamení harmonie.

Sdílíte životní cíle. Jste na stejné straně, pokud jde o hodnoty, etiku, cíle a záměry. Vaše cesty, jak jich dosáhnout, mohou být rozdílné, ale pokud jde o výsledek, chcete se potkat.

Nebojíte se o věcech mluvit. Nemáte strach, že je něco tak velký a ožehavý problém, že byste ho společně nevyřešili. Proto se ani samotné argumentace, byť jí mnozí říkají hádka, nebojíte.

Nemáte strach z nedostatku času pro sebe. Chodíte třikrát týdně na tenis, chcete mít dámskou jízdu nebo strávit víkend u rodičů, váš partner to respektuje a nijak vám to neznepříjemňuje. Což samozřejmě platí vzájemně. Prostor k využití času podle vlastních potřeb je jedna z nejcennějších věcí, kterou si ve vztahu můžete dát. A se spřízněnou duší to jde úplně samo.

Nemáte důvod žárlit. Pokud někdo žárlivost ve vztahu obhajuje jako zdravou věc, pravděpodobně nezažil pocit jistoty, která je vzájemná. Vědomí, že ani jeden nic jiného nechce. Což ovšem samozřejmě neznamená, že nemá příležitost. Ale vědomí hodnoty toho, co mezi vámi existuje, není jen záchranná brzda, je to naprostá výluka z nevěry.

Respektujete své odlišné názory. Spřízněné duše se sebou nemusí vždy souhlasit, někdy jsou spřízněné duše své vzájemné opaky. A někdy to může být náročné, zejména v případech, kdy jste nuceni nechat druhého, aby vás doplnil. Stále máte vlastní názor i přesvědčení, ale hluboký respekt k partnerovi vás donutí poslouchat a pochopit rozdíly.

Nenadáváte, nekřičíte, nevyhrožujete. Samozřejmě, že cítíte vztek, sem tam se na sebe prostě naštvete. Ale neubližujete. A neztrácíte respekt.

Dáváte, protože chcete, aby byl váš partner šťastný. Ne proto, že chcete, aby vám to oplácel. Dávání je ve vztazích velmi ožehavá věc, často vede k závislosti, podřízenosti a zneužívání. U spřízněných duší nikdy.

Víte, jak se omluvit. Omluvit se nebývá jednoduché. Ale ještě těžší je přiznat si, že jsme (ač třeba nechtěně) ublížili někomu, koho milujeme. Ale spřízněné duše ví, co jejich slova nebo činy způsobily. A umí se omluvit – adekvátně a ve správný čas.

Vzali byste se znova. I po těžkých časech, které jste spolu prošli, byste neměnili. A nejen, že byste neměnili, ale i teď byste si ho vybrali zas.

Společně se doplňujete. Nikdo není dokonalý, každý má slabiny i silné stránky, dobré a špatné vlastnosti. Důležité je, abyste se v nich vzájemně nejen chápali, ale také doplňovali. Vaši slabinu umí nahradit partnerova silná stránka. Protiklady se přitahují a znamená to jenom situaci, kdy se vám líbí člověk, který má vaše chybějící kousky.

Přinášíte si klid. Ať už je váš den jakkoliv náročný, neumíte si představit nic a nikoho, kdo vás uklidní, uvolní váš stres a v jehož náručí budete vědět, že je vlastně všechno v pořádku.  

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

matejan 25. 2. 2016, 22:53
Přesně to máme doma už 22 let. |:o) Nejdůležitější je umět spolu mlčet a do ničeho toho druhého nenutit
mobydick 25. 2. 2016, 22:16
(Y) (Y) (Y)
prdelka.ha 26. 2. 2016, 11:12
@mobydick Je nádherné milovat a být milován. Hezký článek a pravdivý. (kytara)

Kategorie