Zobrazit přihlášovací formulář

Arrowroot a domácí deodorant

  • Publikováno:
Arrowroot a domácí deodorant

Je to především oblast zdravé výživy, ze které se k nám občas nedostanou informace, i když jsou hotový poklad. Pokud nejste vyloženě fanoušky bio obchůdků a běžné nákupy zvládáte v supermarketech, je málo pravděpodobné, že jste o některých produktech vůbec kdy slyšeli. Jedním z nich je i arrowroot, prášek z kořene maranty třtinové.

Maranta třtinová, respektive prášek z jejího kořene, se využívá především pro zahušťování pokrmů. Je vhodná pro celiaky, pro diabetiky, při paleostravování nebo například při redukční dietě. Prášek funguje jako mouka, ale také k přípravě želé, je bohatá na vápník a mangan, ale dnes se nebudeme bavit o jejím využití v kuchyni, byť je bohaté.

Pomocí škrobových látek a dalších ingrediencí si totiž můžete velmi lehce vyrobit domácí deodorant. Pokud se obáváte dlouhodobého působení chemických látek v kupovaných deodorantech (a samozřejmě i antiperspirantech), můžete si jeden absolutně bio vyrobit doma, a to celkem jednoduše.

Budete potřebovat:

  • 5 – 6 lžiček kokosového oleje
  • 20 g arrowroot
  • Kukuřičný škrob
  • Čtvrt šálku jedlé sody
  • 6 – 7 kapek bergamotového oleje (není nutné)

Postup:

V čisté nádobce smíchejte arrowroot a jedlou sodu. Deodorant si vyrobíte přímo v této nádobce, takže použijte ideálně takovou, která má víčko. Přidejte 5 – 6 lžiček kokosového oleje – tekutého (taje při teplotě cca 23 stupňů Celsia). Toto dělejte velmi pomalu, abychom se vyhnuli tomu, že se prášek srazí. Za stálého tenkého proudu přilévání kokosového oleje důkladně promíchávejte. Míchejte tak dlouho, dokud konzistence nepřipomíná pomádu a prášky nejsou rozpuštěné. Bergamotový olej slouží jako vonná složka, navíc také zklidňuje a vyživuje pokožku. Pokud budete chtít deodorant bez vůně, tento krok vynechejte.

  • Nechte směs uležet v chladu. Poté vezměte malé množství, promněte mezi prsty a aplikujte do podpaží.
  • Vzhledem k tomu, že jedlá soda může u citlivějších jedinců způsobit podráždění, můžete její části nahrazovat kukuřičným škrobem. Nicméně – jedná soda je to, co potlačuje perspiraci. Ideální poměr musíte vyzkoušet individuálně.
  • Tento deodorant by neměl barvit oblečení, ale to je velmi závislé na chemické reakci s pokožkou konkrétního typu. Vyzkoušejte nejdříve na domácím oblečení!
  • Tento deodorant je vhodný například pro děti staršího školního věku, u kterých se již začínají projevovat hormonální změny (a tedy i silnější perspirace), ale nechceme je ještě vystavovat potenciálně škodlivým vlivům chemie. 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie