Zobrazit přihlášovací formulář

10 chyb, kterých se dopouštíme při používání tamponů. Neděláte je také?

  • Publikováno:
10 chyb, kterých se dopouštíme při používání tamponů. Neděláte je také?

V každém balení tamponů najdeme jak návod ke správnému použití, tak různé rady a varování. Málokdo si tenhle papír ale přečte. A navíc ani v těchto papírech nenajdeme všechny informace. Prostudujte si naše doporučení a vyhněte se chybám, kterých se možná každý měsíc dopouštíte a koledujete si tak o zdravotní problémy.

1. Umýváte si ruce jen po zavedení tamponu

Umývejte si ruce také PŘED použitím tamponu. Zamezíte tak tomu, aby se všechny nečistoty z vašich rukou dostaly také do vaší pochvy. Tyto ženské partie nejsou sterilní a nedostatečnou hygienou byste si zadělaly na nepříjemný problém.

2. Nezavádíte tampon dostatečně hluboko

Poznáte to tak, že tampon cítíte. Pokud není řádně zavedený, necítíte se příjemně, často můžete nahmatat bavlněný konec tamponu u vstupu do pochvy. Pokud je tampon správně umístěný, neměla byste ho vůbec cítit.

3. Používáte pouze jeden typ tamponů

Je známo, že používání tamponů může způsobit syndrom toxického šoku (anglicky streptococcal toxic shock syndrome, TSS), potenciálně smrtelné onemocnění. Tampony s vyšší absorbcí toto riziko zvyšují, proto je dobré je používat pouze při velmi silném krvácení. Menstruace se mění ze dne na den, takže zatímco tampony Super můžou být první dva dny jako dar z nebes, další dny používejte Normal a koncem periody postačí i Light pro slabší krvácení.

4. Měníte tampon jen jednou denně

Dokonce i při slabém krvácení byste měly měnit tampon podle potřeby každých čtyři až osm hodin. Vlhký tampon vytváří teplé a útulné prostředí pro bakterie. A čím déle je tampon zavedený, tím vyšší je riziko vzniku TSS.

5. Používáte tampon po skončení menstruace (aneb co kdyby náhodou)

Jelikož vytahovat z pochvy suchý kus bavlny není nic příjemného, měli byste se tohoto preventivního opatření raději vyvarovat. Pokud máte přesto obavy, jestli už vaše menstruace opravdu skončila, použijte raději vložku.

6. Neměníte tampon, když musíte na záchod

Pokud musíte na malou, může vás po vykonání potřeby trápit „jen“ vlhká šňůrka. Pokud ovšem musíte na velkou, hrozí vám, že se bakterie přenesou přes šňůrku do vaší močové trubice. Během konání potřeby se může tampon také posunout, i proto vám ho v tomto případě doporučujeme vyměnit.

7. Zapomenete jej vyjmout

Ano, i to se stává. Pokud si chybu uvědomíte, co nejdřív jej čistým prstem vyjměte. Pokud se tampon zasekne nebo se utrhne šňůrka, vyhledejte lékaře, který vám pomůže tampon vyndat.

8. Neměníte si tampon po koupeli

Ať už plavete v horké vaně, bazénu, jezeře, moři či oceánu, šňůrka od tamponu plave s vámi. Nasákne chlorem, slanou nebo jezerní vodou a může způsobit silné podráždění, pokud tampon co nejdříve nevyměníte.

9. Splachujete aplikátor

Pokud nemáte ve svém okolí sexy instalatéra, kterému toužíte zavolat, hoďte aplikátor raději do koše.

10. Vyhazujete nepoužité tampony, které skladujete už milion let

Tampony nemají předem určené datum expirace. Pokud je uchováváte v suchu a čistotě, můžete je použít i po mnoha měsících či letech. Samozřejmě pouze v případě, že nemají porušený ochranný obal.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie