Zobrazit přihlášovací formulář

Proč jíst tři banány denně? Poradí si s vysokým tlakem, sníží cholesterol a podpoří imunitu

  • Publikováno:
Proč jíst tři banány denně? Poradí si s vysokým tlakem, sníží cholesterol a podpoří imunitu

Banány jíme všichni, hodně a rádi. Vynikající jsou jen tak, ale i jako součást koktejlů, smoothie nebo různých pečených i nepečených koláčů a dezertů. Možná vás ale překvapí, že jsou navíc i doslova nabité zdravím. 

Jsou bohaté především na draslík, hořčík a fosfor, obsahují ale také spoustu vitamínů a stopových prvků, které ovlivňují naše zdraví více než příznivě.

Banány snižují krevní tlak

A to poměrně významně. Obsahují velké množství draslíku a téměř žádný sodík, což je přesně poměr kombinace těchto látek, který prospívá normalizaci krevního tlaku.

Nadlouho zasytí

Obsahují hodně vlákniny, a to jak té rozpustné, tak té nerozpustné. Vláknina pomáhá tělu regulovat rychlost zažívání a průchodu živin trávicím traktem. Díky obsahu vlákniny se vám zrychlí zažívání, nicméně se po banánu budete cítit poměrně dlouho sytí. I proto jsou banány vhodné jako snídaně, pěkně vás nastartují a vydržíte komfortně až do první svačinky.

Vláknina je dobrá i pro srdce

Snižuje totiž množství cholesterolu v krvi, a tím i potenciál vzniku chorob oběhového systému. Zdravá a vyvážená strava by nám měla poskytnout vše, co potřebujeme. Ale přidáním jednoho dvou banánů navíc nám rozhodně neuškodí a ještě si dopřejeme několik gramů vlákniny k dobru.

NÁŠ TIP
Banánové slupky nevyhazujte! Dají se totiž skvěle využít pro krásné, zdravé a přirozené bílé zuby!  

Banány jsou dobrým zdrojem vitaminu C

Když mluvíme o vitaminu C, asi vám banány jako první na mysl nepřijdou, to spíš citrusy, jahody a podobně. Avšak jeden banán nám dodá celých 15 % doporučené denní dávky tohoto vitaminu. Vitamin C je významným antioxidantem, který bojuje v těle proti škodlivým látkám – volným radikálům. To jsou nenabité atomy, molekuly nebo ionty, které neustále ohrožují a ničí buňky v těle. Pomáhá také udržovat zdravé cévy a podporuje produkci kolagenu.

Pomáhají vytvářet zdravé buňky

Jsou totiž napěchované vitaminem B6, obsahují až 20 % jeho doporučené denní dávky pro dospělého člověka. Ten pomáhá tělu produkovat inzulín, hemoglobin a neesenciální mastné kyseliny, které jsou potřebné k vytvoření nové a zdravé buňky. To všechno například podporuje imunitu – stimuluje produkci protilátek v boji s infekcemi.

Banány jsou dobré pro trávicí trakt

Nejen díky svému obsahu vlákniny, ale zejména pro svůj obsah minerálních látek, jsou banány jedna z prvních potravin, po které sáhneme například při průjmových onemocněních. Banány zklidní podrážděný trávicí trakt, ale také doplní potřebné živiny, které při tak nepříjemných onemocněních ztrácíme.

Zlepšují sportovní výkon

Ne, nejde nám tolik o obsažené cukry a energii, kterou banány jednorázově dodávají. Přirozeně také regenerují a budují svaly, jsou snadno stravitelné a nedráždí žaludek. Proto jsou vhodné ke konzumaci i během tréninku.

Doplní vám železo

A tím samozřejmě bojujete proti chudokrevnosti. Příznaky nedostatku železa jsou různé, ale žádný není dobré podceňovat.

Potlačí bolesti břicha z hladu

Ano, samozřejmě je to tím, že vás banán nasytí, zajímavé ale je, že pokud už hlady doopravdy nemůžete vydržet, pomůže vám už jenom jejich vůně. Je to zvláštní, ale vůně banánů dokáže váš mozek oklamat – bude si myslet, že jste je ve skutečnosti už snědli.

Zvednou náladu a budete šťastní

Asi teda zdaleka ne jen díky banánům, ty tomu ale mohou pomoct. Jak? Svým obsahem hořčíku. Jeho nedostatek totiž působí na lidském těle i duši nemalé škody. Vzhledem k tomu, že nedostatkem hořčíku trpí skoro každý z nás, až budete mít za pár hodin hlad, vzpomeňte si na banán!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

DariusNosreti 1. 2. 2022, 5:20
Někteří léčitelé podezírají banány, že při nadměrné konzumaci zejména u mládeže od 18 do 30 let zvyšují pravděpodobnost vzniku leukémie. Příčinu neznají. Možná by v takovém případě byla na víně plíseň žijící s bananovnikem v symbióze, ralstonia solanaceae. Plod banánovníku také u nás není čerstvý, neobsahuje bioenergii, takže se řadí k mrtvé stravě, která člověka energoinformačně nedotuje a podporuje růst patogenů ve střevech
Marci75 5. 3. 2016, 20:19
Banány také obsahují velké množství cukru a jsou kalorickou bombou, takže by v článku mělo zaznít, že by jsi na množství jejich konzumace měli dávat pozor diabetici a ti, co chtějí zhubnout (F)
martina.stockova@sez 1. 3. 2016, 13:23
Nejlepší věc při fitness

Kategorie