Zobrazit přihlášovací formulář

Nejlepší pro vaši imunitu? Příroda.

  • Publikováno:
Nejlepší pro vaši imunitu? Příroda.

Přechodové fáze mezi ročními obdobími jsou vždycky kritické, bacily na nás útočí ze všech stran, a pokud někdo zanedbává podporu své imunity, pravděpodobně na to doplatí minimálně pár odstonanými dny. Navzdory tomu, že většina z nás spoléhá až na řešení případného problému, nejlepší je prevence. Jaká řešení má pro nás příroda?

O některých jste možná slyšeli, některé budou úplná novinka. Pravdou ale je, že není třeba imunitu podporovat zbožím z lékárny. Zdravá a vyvážená strava by naší imunitě měla poskytnout vše, co potřebuje, ale nikdy není na škodu udělat i něco navíc. Zvlášť, když to skoro nic nestojí.

Aloe Vera je královnou mezi rostlinami, které pomáhají našemu zdraví. Můžete si ji pěstovat doma nebo kupovat v různých formách, pravdou ale je, že gel z Aloe Vera je takový malý zázrak. Je plná vitaminů B12, E, C a A, minerálů, enzymů a aminokyselin, ale také obsahuje látky, které bojují proti bakteriím, plísním, virům a tedy infekcím, a to jak vnitřním, tak zevním použitím.

Astragalus neboli kozinec stimuluje imunitní systém jako málokterá bylina. Kozinec je jednou z nejsilnějších zbraní tradiční čínské medicíny. Využíván je především jeho kořen, ale z listů můžete připravit posilující čaj nebo je přidávat do polévek. Prášky, kapsle i přírodní formy této bylinky umí bojovat s chřipkou a nachlazeními v jejich průběhu.       

Kočičí dráp patří zase do tradiční medicíny střední Ameriky. Velmi silně působí proti virům, bakteriím a všem formám zánětů, takže intenzivně posiluje a podporuje imunitní systém. Dokonce pomáhá tělu při boji s rakovinou nebo AIDS. Nedoporučuje se užívat v těhotenství, protože jeho účinky jsou doopravdy poměrně silné. Kromě jiného taky působí tato bylina jako diuretikum, pomáhá snižovat krevní tlak a tlumí artritické a revmatické bolesti.

Echinacea, rostlina, na níž mnoho z nás nedá dopustit. Slouží jako prevence proti chřipce, nachlazení a zánětlivým onemocněním, kloktání vody s echinaceovými kapkami dokonce mírní bolest v krku. Echinaceu nejčastěji seženete ve formě kapek, které se mohou užívat i zevně – na rány, popáleniny, ekzémy, opary, abscesy nebo bodnutí hmyzem.

Bezinky a zinek tvoří skvělou kombinaci v boji s už probíhajícím onemocněním horních cest dýchacích nebo chřipkou. Nejen, že bez posiluje imunitní systém, působí taky protizánětlivě, snižuje horečku a má silné antioxidační účinky. Bezinky zmírní a zkrátí průběh chřipky, ale mají ještě jednu velkou výhodu – sirup, který je nejběžnějším způsobem, jak černý bez konzumujeme, skvěle chutná.

Ženšen stojí mezi superpotravinami na čestném místě. Jako tonikum ho používáme proti slabosti, dodá našemu tělu příval energie. Kromě jiného mírní také obtíže s dýchacími cestami, mírní symptomy únavy i únavového syndromu, pomáhá při zánětlivých onemocněních (například mírní artritické bolesti).

Yzop je polokeř, který se používá jako koření, ale zejména jako léčivo. Působí extrémně silně při trávicích obtížích, proti nadýmání, proti zánětům, dá se kloktat při bolestech v krku, mírní kašel a uvolňuje zahlenění, dýchací cesty dezinfikuje. Můžete ho sehnat v tabletách, kapslích, jako čaj nebo tinkturu. Nejsilnější účinky při onemocnění horních cest dýchacích nebo bolestech v krku má samozřejmě ve formě čaje.

Lékořice, respektive její kořeny, zdaleka nepatří jen do cukrátek. Lékořice zabraňuje vzniku vředů, léčí tlusté střevo, zmírňuje pálení žáhy a mírní poruchy trávení, snižuje hladinu cholesterolu a posiluje imunitu.

Kopřivy mohou být řešením, pokud bojujete se sennou rýmou nebo alergiemi. Kopřivy jsou totiž přírodní obdobou antihistaminik, které většinou nemění alergický proces, pouze blokují jeho projevy. Kopřivy mají také protizánětlivé účinky, mohou se používat při astmatu, zánětech močových cest nebo revmatu. Na kopřivách jsou účinné jak listy, tak kořen.

Třezalka tečkovaná je v některých zemích předepisovaná jako mírné antidepresivum, zvláště pak působí na děti a dospívající (protože samozřejmě nemá tolik nežádoucích účinků). Kromě pozitivních účinků na nervový systém a psychiku působí třezalka taky proti bolestem zánětlivého druhu, zlepšuje hojení ran a mírní bolesti namožených svalů. 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie