Zobrazit přihlášovací formulář

Máte mastnou pleť? Možná děláte tyto chyby.

  • Publikováno:
Máte mastnou pleť? Možná děláte tyto chyby.

Nikdo z nás tak úplně neovlivní, s jakým typem pleti se narodí. Ačkoliv se vlivem hormonálních změn v průběhu života tento typ může měnit, všichni, kdo mají mastnou pleť, ví, že život s ní není ten z nejpříjemnějších. Se vším se ale dá něco dělat. Jak se můžete o mastnou pleť starat a jaké jsou nejčastější chyby v péči o ní?

Ačkoliv projevy mastné pleti bývají nejsilnější v pubertě, hodně z nich se táhne až do dospělosti. A to, že se pleť leskne, je jenom jedním z projevů. Společně s nadprodukcí mazu v oblasti obličeje souvisí viditelně rozšířené póry a často také akné.

Zvýšená činnost mazových žláz v oblasti obličeje paradoxně chrání pleť před vysoušením. Není výjimkou, že mastná pleť zároveň šupinatí, pokud se nepoužívají vhodné přípravky. Základem je přijít na to, co konkrétně vaše pleť potřebuje, co jí vyhovuje a jaká čisticí i dekorativní rutina je pro ni vhodná.

Nedostatečná hydratace. Lidé s mastnou pletí si často myslí, že ji nepotřebují hydratovat. Jenže dodání vláhy a související vláčnosti pokožce je konkrétně u mastné pleti velmi zásadní. Jednou z ideálních variant v péči o mastnou pleť je používání přípravků s kyselinou hyaluronovou, která zajistí optimální poměr hydratace a přirozených olejů v pokožce.

Hydratace s nesprávným složením. V péči o mastnou pleť je třeba se vyhnout všem přísadám, které nedovolují pórům pořádně dýchat. Hutné a těžké krémy, popřípadě ty s přísadami vazelíny nebo vazelína samotná, nejsou pro mastnou pleť vhodné. Na pohled se můžete rozhodovat i podle čirosti přípravku, séra a gely jsou častěji vhodnější než „neprůhledné“ substance.

Nadužívání čisticích přípravků. Pokud máte pocit, že mastnou pleť je třeba co nejagresivněji mastnoty zbavovat, jste na omylu. Naopak – mastné pleti je třeba ponechat co nejvíce její přirozené obrany. Jakmile ji vysoušíte, stimulujete ji ke stále vyšší a vyšší produkci mazu. Zvláště se vyvarujte přípravkům s alkoholem, těm, určeným pro náctiletou pleť a zvláště jejich častému používání.

Boj proti akné. Zvlášť v ne úplně pubertálním věku může být boj s akné a vráskami zároveň dost komplikovaný. Typickou složkou péče o aknózní pleť je kyselina salicylová. Nicméně je důležité si uvědomit, že když troška pomáhá, neznamená to, že větší množství pomůže víc. Co začíná lokální péčí, často končí čisticími přípravky, peelingem a krémy, vše s obsahem účinné kyseliny. To vede pouze k tomu, že svou pleť vysoušíte na povrchu, zatímco ve spodních vrstvách zůstává mastná. Póry tak „bobtnají“ a rozšiřují se. Pokud používáte přípravek s kyselinou salicylovou, stačí jeden a jedenkrát denně.

Slunce pomáhá? Klasickým mýtem je, že na mastnou pleť pomáhá slunce, pěkně ji vysuší. Ano, to je pravda, vysuší ji. Ale od vody, ne od mazu. Mastná pleť na slunci ztrácí hydrataci, takže následná produkce mazu je ještě vyšší.     

Co by mělo být v péči o mastnou pleť samozřejmostí?

  • Čištění ráno i večer. Ráno stačí jemná péče, večer zase šetrné odstraňování líčení a nečistot.
  • Hydratační krémy jsou nutnost. Nicméně používejte ty „oil free“, stejně tak jako dekorativní kosmetiku – make-up.
  • Pokud k čištění pleti používáte gely, které oplachujete vodou, vždy pleť ještě přetřete vatovým tampónkem namočeným například v micelární vodě, abyste zajistili dokonalý výsledek.
  • Do vaší rutiny v péči o pleť by měla patřit i pleťová maska a peeling. Ovšem pozor, ne častěji, než 2x týdně. 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie