Zobrazit přihlášovací formulář

Co neočekávat od zdravého vztahu

  • Publikováno:
Co neočekávat od zdravého vztahu

Je naprosto v pořádku a ve většině případů také žádoucí partnerský vztah mít nebo ho chtít. Spousta lidí má ovšem nereálná očekávání od toho, co jim partnerský vztah má přinášet. Jaké jsou nejčastější motivace, které nás vženou do vztahu, který je vlastně předem odsouzený k nezdaru? Jaké nároky vznikají v dlouhodobých partnerských vztazích a otravují ovzduší, které domovem vládne?

Ano, partnerský život má ten náš zlepšovat, obohacovat. Ale neslouží jako náhrada pro osobní vyzrálost. Od své drahé polovičky můžeme a měli bychom dostávat do života mnoho dobrého, jsou ovšem věci, které zůstávají na nás. Protože jakmile jsou definovány partnerským vztahem, přijdeme-li o něj, ztratíme kus sebe, který má být naší neoddělitelnou součástí.

Nechtějte od vztahu…

…sebevědomí. Náš partner by nás měl milovat pro to, kdo a co jsme zač. Dokud to sami nebudeme vědět, nebudeme si umět stát za svým a vyargumentovat své názory i požadavky, je možné, že se v každém vztahu budeme cítit osamělí. Dokud neznáme a nerespektujeme sami sebe, nepoznáme ani toho správného partnera. Partner nás totiž nedefinuje, ale přijímá.

…finanční stabilitu. Samozřejmě nemluvíme o dobách, které jsou pro rodinný život klíčové, jako je mateřská a rodičovská dovolená, případně doba nemoci. Jakmile ovšem žijeme s polovičkou jako partneři, je finanční nezávislost důležitým bodem vyvážení rovnoprávnosti ve vztahu. Nikdy bohužel nevíme, jestli, kdy a k čemu může partner naši případnou finanční závislost využít jako argument. Alespoň dostačující finanční stabilita nám také dává sílu zavřít za sebou dveře, je-li třeba.

…nonstop psychickou podporu. Lidově řečeno, neměli bychom partnera chtít a potřebovat proto, abychom se měli na koho emocionálně „pověsit“. Ani ten nejtrpělivější a nejvíc milující partner nedokáže poskytovat psychickou podporu 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Navíc… on ji bude někdy možná potřebovat taky.

…přátele. Pokud má váš partner skvělý okruh přátel, berte to jen jako bonus, ne jako jednu z jeho vlastností. Nezanedbávejte ani nezapomínejte na své vlastní přátele, byť se zdá trávení času s novými, jinými lidmi jako zábavnější. Máte společné zážitky, prožili jste si kus života, měli vás rádi před partnerem, budou mít i po něm.

…bezpodmínečné přijetí. Jedna z nejlepších věcí na vztahu je, že můžeme být sami sebou, a milující partner nás přijímá takové, jací jsme. Navzdory chybám, navzdory nedostatkům. To ovšem neznamená, že je partner povinen souhlasit s každým naším názorem, s každou věcí, kterou uděláme, s každým způsobem, jak se vypořádáváme se situacemi. Naopak – pokud tomu tak je, většinou to není znamením bezmezného obdivu, ale nedostatku pozornosti a zájmu.

Co si zapamatovat o zdravém vztahu

  • Nejsme bezchybní.
  • …ale to ani náš partner.
  • Vztah není jen tak, vyžaduje práci, respekt a sebekritiku.
  • Partnerský vztah je o dávání a přijímání, ale nikdy to není přesně 50:50. S tím je třeba se smířit.
  • Komunikace je klíč, myšlenky nečte nikdo. Nevyřčené předpoklady a očekávání způsobují akorát tak frustraci.
  • Hádky byly, jsou a budou. Pokud nejsou, pravděpodobně ani jeden z partnerů neinvestuje do vztahu dost na to, aby se ho snažil udržet.
  • Pokud přemýšlíte o ukončení vztahu, je šance, že partner také.
  • To, co partnerovi neřekneme, mu může ublížit. A ublíží (protože věci se prostě provalují).
  • Porovnávání partnera s ostatními zabíjí vztah. Ten je totiž unikátní.
  • Dospělí lidé jsou hotoví a snažit se je měnit je nejen téměř nemožné, ale také nefér. Vyhodnocování kompatibility by mělo probíhat za stávajícího stavu, ne za toho potenciálního.
  • Nezmění se ani takoví partneři, kteří vás zneužívají. Pravděpodobně nikdy.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

MariSun 26. 3. 2016, 14:03
(Y)

Kategorie