Zobrazit přihlášovací formulář

Překvapivé schopnosti „obyčejné“ cibule

  • Publikováno:
Překvapivé schopnosti „obyčejné“ cibule

Taky berete cibuli jako základ všeho vaření nebo jako něco, co vaše ratolesti vybírají z omáček a pomazánek? Prostě surovina, tečka? Není ale náhodou, že se cibule v našich jídelníčcích drží už tisíce let (dokonce tvořila součást stravy stavitelů pyramid!). Možná je načase se na ni podívat trošku blíže. Kromě toho, že umí bojovat s kdejakým neduhem v domácnosti a pomáhá v růstu vlasům i třeba obočí, umí nám pomoct taky v otázkách zdraví. A to zdaleka ne jen trošku.

Cibule má schopnost zvýrazňovat i dodávat chuť mnoha pokrmům, konkrétně v české kuchyni má místo takřka nenahraditelné. Ale když se podíváme blíže na to, co obsahuje, zjistíme, že jde o překvapivý koktejl extrémně podstatných vitaminů, minerálů a dalších látek. Obsahuje:

  • Vitamíny C, B6, B1, K a H
  • Kyselinu listovou
  • Vlákninu
  • Síru
  • Flavonoidy
  • Minerály, jako jsou chrom, hořčík, fosfor, draslík a vápník

Cibule zabraňuje vzniku krevních sraženin. Obsahuje totiž flavonoid quercetin, což je přírodní lék na ředění krve. Podobně působí také síra, které je v cibuli obsaženo poměrně hodně.

Cibule může snížit hladinu „špatného“ a zvýšit hladinu „dobrého“ cholesterolu. A je to opět quercetin, který nepůsobí jen proti srážení krve, ale reguluje také hladinu cholesterolu. Působí tak na zdraví našeho srdce, což je jedna z nejlepších vlastností cibule. Mimochodem, je pravděpodobné, že i právě proto je cibule součástí jinak tučných, tradičních českých jídel.

Cibule pomáhá zpomalit růst nádorů. Cibule je bohatá na všemožné antioxidanty, které jsou proslulé svými protirakovinnými účinky. Cibule je nejvíce spojována s pomocí při rakovině tlustého střeva, jícnu, prostaty a žaludku.

Cibule vylepší náladu a zkvalitní spánek. Obsahuje totiž kyselinu listovou, která mozku pomáhá přijímat důležité živiny a také podporuje jeho prokrvení. To má za následek vyšší produkci serotoninu a dopaminu, takže si vylepšíte náladu, spánek i chuť k jídlu.

Cibule podporuje růst vlasů i vlasovou pokožku. Je bohatým zdrojem vitaminu C, který podporuje naše tělo v produkci kolagenu. Ale krásně působí taky zevně. O tom, jak, si můžete přečíst v jednom z našich dřívějších článků.

Cibule odstraňuje z těla toxiny. Má v sobě množství aminokyselin, které pomáhají vyplavovat toxické látky z těla. Je extrémně prospěšná pro detoxikaci jater, protože aminokyseliny, které obsahuje, na sebe vážou olovo, kadmium a arsen. Brání tak onemocněním plynoucím z nahromadění těchto toxinů v těle. Není to dobrý důvod zařadit ji do jídelníčku?

Cibule se stará o zdraví tlustého střeva. A nejen jako prevence rakoviny. Je bohatá na vlákninu, která podporuje růst užitečných bakterií ve střevech, slouží jako prevence průjmu, ale také jako prevence závažných a bolestivých žaludečních vředů.                                           

Cibule snižuje hladinu krevního cukru. Což je dobrá zpráva pro diabetiky. Chrom, minerál obsažený v cibuli, podporuje produkci inzulinu, a tedy i snižuje glykémii. A v neposlední řadě také snižuje chuť na sladké!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie