Zobrazit přihlášovací formulář

Správný postup mytí vlasů existuje

  • Publikováno:
Správný postup mytí vlasů existuje

Mýt jednou denně, dvakrát týdně, nemýt vůbec? A když už myjeme, nejdřív šampon, pak kondicionér, nebo naopak? Šampon jen ke kořínkům, kondicionér na délky? A univerzální odpověď je – vyzkoušejte, co vám vyhovuje? Samozřejmě, na všem je trocha pravdy. Ale když se chcete držet klasiky, existují malinké změny v postupu, díky kterým budou vaše vlasy o poznání zdravější. A vážně ušetříte.

Pojďme se držet toho, co známe všichni od mala. Nejdřív vlasy pěkně namočit, umýt šampónem, přidat kondicionér a opláchnout. Že se na tomhle postupu nedá nic moc změnit? Ale dá. A má to efekt!

Podívejte se, kolik na jedno mytí spotřebujete šamponu. A teď množství zmenšete o polovinu. A ještě trošku uberte. Většině z nás stačí k umytí vlasů zhruba třetinové množství šamponu, než jaké běžně používáme (ano, lahvička šamponu vám tak může vydržet třikrát tak dlouho. Což je fér zvlášť u drahých značek.). Šampony totiž vlasy odmašťují. To sice není žádné překvapení, ale s nežádoucí mastnotou umývají i tu žádoucí, která vlasy chrání před vysušováním a lámáním.

Nešamponujte moc drasticky. Silou, kterou zapracováváte šampon do kořínků, totiž můžete poškozovat pokožku hlavy. Mimochodem o tom, že šampon se nanáší pouze ke kořínkům, resp. do první třetiny vlasů, už víme. Šampon rozetřete mezi dlaněmi a vmasírujte ho jemně ke kořínkům vlasů. Nechte chvíli stéct po délkách vlasů.

Opláchněte, ale kondicionér ještě nenanášejte. Předtím, než nanesete kondicionér, vlasy lehounce „vyždímejte“, párkrát je rukama zmáčkněte, ať steče voda. Přebytečná voda totiž ředí účinné látky kondicionérů, navíc brání vsakování hydratační složky.

…už můžete aplikovat kondicionér. Používejte hydratující nebo barvu ochraňující složení, ideální jsou ty s obsahem arganového nebo avokádového oleje, popřípadě granátového jablka. Aplikujte kondicionér do délky vlasů (zhruba dvou třetin) a nechte působit minimálně dvě minuty. Kondicionéru trvá dlouho, než se propracuje do struktury vlasového vlákna.

Voda, chlór a minerály v ní obsažené způsobují blednutí barvy. A horká voda celý tento proces významně urychluje. Pokud chcete být poctiví, pořiďte si na sprchu filtr, ale většinu stačí, když si budete hlavu mýt ve vlažné vodě (což také mírní vznik mastnoty).

   

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie