Zobrazit přihlášovací formulář

Ke zdravé pleti krok za krokem

  • Publikováno:
Ke zdravé pleti krok za krokem

Tajemství krásné a zdravé pleti není ukryto v žádné drahé designové lahvičce krému, séra nebo vodičky. Ke zdravé pleti totiž vede dlouhá cesta, a čím dříve se po ní vydáme, tím lépe. Bezvadná pleť je totiž výsledkem působení spousty faktorů. Životní styl, genetika, kosmetika, kterou používáme, věci, které jíme a pijeme, zlozvyky, které máme. Pojďte se podívat na pár maličkostí, které vás na tu správnou cestu nasměrují.

Při správné péči o pleť jde především o to, najít, co vám vyhovuje, a u toho vydržet. Ne jeden den, ne jeden měsíc, ale prostě pořád. Čištění, vyživování, líčení, odličování, péče o pleť… to všechno se opakuje dnes a denně, proto je třeba, aby se věci, které vám vyhovují, staly součástí vaší rutiny. A o co se například může jednat?

K čištění pleti si pořiďte speciální sonický kartáč. Fůra značek a funkcí, ale hlavně jde o toto – speciálním kartáčem vyčistíte pleť podstatně důkladněji než prsty nebo vatou. A mimo jiné stimuluje krevní oběh, tedy vyživení pleti!

Z krému na olej. Používáte krémový odličovač? Tak zkuste olejový. Pokud chcete držet vrásky na uzdě, bylo by dobré pleť vyživovat při každé možné příležitosti. Při čištění pleti budete díky olejům vláčnost a výživu zároveň dodávat, zatímco nečistot se budete zbavovat.

Hydratujte do tří minut po čištění. Hydratační krémy žádnou vláhu pokožce nedodávají, jen v ní tu stávající uzamykají. Takže! Pro dokonalou hydrataci naneste krém co nejdříve po čištění pleti.

Mlha z růžové vody vám pomůže k udržení hydratace přes den. Klidně si ji přelijte do čistého rozprašovače a sem tam si ji přes den rozprašte na obličej.

Zkuste domácí pleťové masky. Receptů je spousta, pro omlazení a hydrataci pleti použijte jako základ bílý jogurt, pro zklidnění podráždění ovesné vločky… Příroda si ví rady.

Pití zeleného čaje zklidňuje pleť, ale má samozřejmě i spoustu dalších zdravotních benefitů. Pitím mátového čaje pleť se zase čistí, zkuste šálek každý den před spaním a rozdíl poznáte brzy.

Nezapomínejte na rty! Rty a jejich okolí prozradí hodně o stavu a kvalitě pokožky. Používejte hydratační balzámy, pijte dostatek tekutin a starejte se o okolí rtů stejně pečlivě, jako o okolí očí!

Přizpůsobte používané produkty sezóně. Pleť potřebuje v létě absolutně jinou ochranu než v zimě. V létě používejte produkty zmatňující, které ale nechávají pokožku zároveň volně dýchat, hluboce hydratační produkty schovejte na zimu.           

Chraňte se před sluncem. Víte, proč v každém článku čtete o tom, že jak je důležitý SPF?  Protože ochranný faktor důležitý je! Takže – pokud nepoužíváte make-up s faktorem aspoň 30, pořiďte si opalovací krém na obličej (a krk!) a používejte ho.

Pozor na peeling. Pokud budete na svou pleť příliš drsní, bude se vám za trest vysušovat, červenat a bude podrážděná. Peeling jednou týdně maximálně, jinak si bohatě vystačíte s jemným čisticím kartáčem.

Pořiďte si mušelínový hadřík, ubrousky, cokoliv. Svou texturou totiž přispívá k dokonalému a přesto jemnému vyčištění pleti.

Nadopujte se antioxidanty. Ideálně v podobě borůvek. Nebo granátového jablka. Jsou pro dobrý stav pleti nepostradatelné. A víte, co obsahuje také plno antioxidantů? Tmavá čokoláda. Dobrá zpráva,  no ne?

Před spaním naneste olej. Jak už to tak vypadá, éra krémů je za námi. Přírodní oleje jsou nový hit v péči o pleť – každý si najde, jaký mu vyhovuje, jsou bez přidané chemie a vůbec, výsledky viditelné. Vmasírujte jemně vybraný olej (jojobový, růžový, mandlový…) každý večer před spaním a vaše pleť vám poděkuje.

Položte ten telefon! A to nejen proto, že vystavování pleti bílému světlu může způsobovat vrásky (mračíme se o trošku víc), ale také proto, že nás telefony, tablety a počítače extrémně zdržují od spánku, který nutně potřebujeme, aby se naše pleť zregenerovala a rozzářila. Ale zdaleka ne jen proto!

Zvyšte příjem vitamínu C. A to nejen jeho přísun ve stravě, ale také v kosmetice. Dodá vaší pleti mladistvý vzhled, zpomaluje stárnutí a mírní jeho příznaky.

A naopak snižte příjem cukru. Jeho velký příjem není dobrý, to víme. Kromě vlivu na váhu působí také na nálady, bolesti hlavy a problémy s pletí. Zkuste ho nahradit medem nebo jiným přírodním sladidlem a vyhýbejte se potravinám s vysokým glykemickým indexem.

Vnímejte svou pleť! Pokud se objeví problém, nezkoušejte ho řešit stejně, jako předtím, evidentně to nepomohlo. Změňte rutinu, vyzkoušejte, nechte si doporučit. Nic, co se s vaší pletí děje, není dobré ignorovat!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie