Zobrazit přihlášovací formulář

Varovné signály nemocných ledvin

  • Publikováno:
Varovné signály nemocných ledvin

Záněty močového ústrojí nebo jeho částí nejsou asi pro žádnou ženu nic nového. Velmi často nad nimi mávneme rukou, však ono to přejde. Ale větší problémy s ledvinami si připouští jen málokdo. Neléčené záněty, genetika a celá řada dalších faktorů nás můžou dovést do stavu, kdy je třeba řešit závažnější potíže. Jak poznáme, že je problém v ledvinách? Věnujte pozornost těmto signálům.

Jak si vlastně potíže s ledvinami představit? Jaké mají příznaky? Bolí?

Ledviny mají v těle extrémně důležitou funkci. Ovlivňují množství a složení vlastně všech tělesných tekutin. Denně přefiltrují přes 1500 l krve! Zdravý člověk vyloučí denně asi 1,5 l moči. Ale to zdaleka není všechno. V ledvinách se vytváří některé důležité hormony a enzymy, jejichž poruchy můžou vést k symptomům, které bychom třeba s ledvinami nespojovali.

Otékání. Ledviny odvádějí nadbytečnou tekutinu z těla. Proto, když nefungují správně, otékají zejména chodidla, kotníky, dlaně a obličej.

Velká únava a všeobecné vyčerpání. Ledviny produkují hormon erythropoietin, který pomáhá s tvorbou červených krvinek. Ty roznáší po těle kyslík. Pokud klesne produkce erythropoietinu, zmenší se počet červených krvinek a tělo bojuje s chudokrevností. A jejími následky jsou mimo jiné únava a vyčerpání.

Závratě a nesoustředěnost. Také souvisí s případnou chudokrevností. Navíc mozku se nedostává dostatek kyslíku, proto můžete pociťovat závratě a neschopnost se plně soustředit.

Je vám pořád zima. Kdykoliv a kdekoliv. Nedostatek červených krvinek může způsobovat pocit chladu i za normální okolní teploty. Pyelonefritida, bakteriální zánět ledvin, může také způsobovat horečku spojenou se zimnicí.

Dech je cítit po amoniaku a v ústech je kovová chuť. Selhávání ledvin má za následek zvýšení močoviny v těle. Tělo přestává eliminovat zplodiny metabolismu, což se projevuje reakcí ve slinách, které pak zapříčiňují zápach dechu po amoniaku a typickou kovovou chuť v ústech.

Nevolnost a zvracení. Zvýšení nevyloučených odpadních látek v organismu může způsobovat dlouhodobou nevolnost a zvracení.

Kožní vyrážka, svědění. Ze stejného důvodu, krev najednou obsahuje mnoho odpadních látek, které bychom za normálních okolností vyloučili s močí ven, u citlivější pleti to může vyvolat podráždění, začervenání, vyrážku i svědění.

Zkrácený dech. Špatná funkce ledvin může mít za následek také tvorbu tekutiny v plicích. Stejně tak chudokrevnost, vedlejší produkt selhávajících ledvin, přináší tělu nedostatek kyslíku.

Bolesti zad. Některá onemocnění ledvin bolí. Můžete pociťovat bolesti podobné křečím, které se šíří z oblasti nižších beder do třísel, ale také neustálou bolest zad a celkový diskomfort. Bolesti způsobují především kameny v močovém ústrojí, cysty různého typu nebo chronický zánět.

Změny ve vylučování moči. Jakékoliv – moc, málo, barva, změna frekvence. Také je třeba pozorovat změny v močení v průběhu noci. Varovným signálem jsou také pocity nutkání k močení, které ovšem hned zmizí po usednutí na záchod.

Obtíže a bolest při močení. Záněty močového ústrojí mohou vést k bolesti při močení, k pocitu tlaku. Pokud se tento zánět rozšíří do ledvin, můžete cítit bolest zad a mít teplotu.

Krev v moči. Ano, toto je signál, který neignorujte – je třeba okamžitá návštěva lékaře. Příčin může být více, ale mnoho z nich je závažných, není proto na co čekat.

Pokud u sebe pozorujete více těchto symptomů, nebo některé dlouhodobě, přestaňte je ignorovat. Nemoci ledvin jsou velmi dobře léčitelné v případě, že se podchytí včas. Příznaky onemocnění ledvin totiž zdaleka nemusí být jenom potíže při močení. A vyšetření je prvním krokem k uzdravení!      

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

kesynka123 31. 12. 2016, 17:00
|:o)

Kategorie