Zobrazit přihlášovací formulář

Kakaové máslo, nový pomocník v kuchyni i koupelně

  • Publikováno:
Kakaové máslo, nový pomocník v kuchyni i koupelně

Na první pohled nic moc. Hromádka tuhého nažloutlého tuku, prosvítajícího ze sáčku, opravdu nevypadá vábně. Stačí však balení otevřít a kolem vás se rozline nádherně kakaová vůně, která ve vás možná vyvolá živou představu něčeho sladce čokoládového. Možná, že až se dozvíte, k čemu všemu ho můžete využít, rozhodnete se, že kakaové máslo bude stálým hostem ve vašem domě. A k čemu všemu ho můžete využít?

Dlouhá cesta z palmy až k nám

Plody stromu kakaovníku pravého (Theobroma cacao) obsahují semena, velmi hořké kakaové boby. Ta po sběru jejich pěstitelé nechávají fermentovat, tedy kvasit na slunci. Fermentací semena zbavují jejich hořké příchuti. Následuje sušení a pražení, které bobům dodává typickou čokoládovou vůni a chuť. Upražené boby se rozdrtí a v lisu se z nich získává světle žlutý tuk (naše kakaové máslo) a také tmavý kakaový prášek. Obě suroviny se dále používají nejen při výrobě čokolády.

Vlastnosti másla

  • má velmi příjemnou chuť a vůni
  • při pokojové teplotě je tuhé, při teplotě lidského těla se rozpouští
  • obsahuje antioxidanty, takže nežlukne
  • lze ho uchovat až 5 let při pokojové teplotě
  • neobsahuje kofein

Možnosti použití v domácnosti

Kakaové máslo je bohaté na oxidanty a tato vlastnost předurčila jeho využití zejména v kosmetice. Stalo se základem průmyslově vyráběných tělových krémů, sprchových gelů a masážních olejů, které pečují o kůži celého těla, rty nebo vlasy.

Kakaové máslo totiž:

  • hojí a regeneruje podrážděnou pleť
  • zvláčňuje a promašťuje suchou kůži
  • zvyšuje pružnost pokožky
  • pomáhá předejít tvorbě strií
  • změkčuje zrohovatělá místa na loktech a patách

Pro domácí použití se osvědčilo čisté přírodní máslo, lze jej také kombinovat s jinými přísadami. Nebojte se vyzkoušet třeba kokosový olej a připravte si doma například hojivý domácí balzám na rty:

Potřebujete:

  • 1 lžíci kakaového másla
  • 1 lžičku kokosového oleje
  • 1 lžičku včelího vosku

Všechny přísady velmi pomalu rozpusťte v kovové misce na mírném ohni, nezapomeňte na důkladné promíchání. Hotovou směs nalijte do malých kelímků nebo mističek a nechejte ztuhnout. Získáte balzám s jemnou, sladce příjemnou chutí a vůní.

A jeden sladký recept navíc

Malá domácí čokoláda

Potřebujete:

  • 3 lžíce kakaového másla
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 4 lžíce sladidla (tekutý agávový nebo datlový sirup)
  • 6 lžic kakaového prášku

Oba tuky rozpustíte ve vodní lázni a přidáte sladidlo. Vše rozmíchejte a postupně přidávejte kakaový prášek. Hotovou tekutinu nalijte do vhodné formy a nechejte ztuhnout - ano, v mrazáku je to nejrychlejší.

Tuto základní variantu čokolády můžete vylepšit přidáním drcených ořechů, sušeného ovoce nebo kakaových bobů. Lze ji také ozdobit bílou čokoládou (kakaové máslo a sladidlo v poměru 2:1)

 Vše už záleží jen na vaší chuti a fantazii.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie