Zobrazit přihlášovací formulář

Bakteriemi nejzamořenější věci, které máme denně v ruce

  • Publikováno:
Bakteriemi nejzamořenější věci, které máme denně v ruce

Budeme se věnovat tématu, které možná není úplně příjemné. Ale mysleli jste si, že nejvíce bakterií Escherichia coli (ano, to je ta, která je součástí střevní mikroflóry, všichni víme, jak se dostává ven, a způsobuje mnoho mnoho potíží) je na záchodovém prkénku? Možná se budete divit. A možná trošku změníte některé své návyky. Protože co se dozvíte o pračkách a kabelkách už prostě nemůžete vzít zpět.

Escherichia coli může způsobovat těžké průjmy, u malých dětí sepse a meningitidy, ale je především nejčastějším původcem infekcí močových cest (u starších lidí také žlučových). A zdaleka nejsou místa s největším výskytem této bakterie ta, která bychom čekali. Doopravdy to není záchodové prkénko.

Vousy

Budeme se muset trošku obrnit. Jak se bakterie Escherichia coli přenášejí velmi často? Rukama. A jsou na nich? Většinou ne, protože ruce si myjeme. Pokud si pánové nechávají narůst moderní plnovous, jak často si do něj sahají? Hodně. A mají ruce vždy umyté? …těžko. A jak často si pánové promydlí takový plnovous? No rozhodně méně často, než si myjí ruce nebo vlasy. Samozřejmě to neplatí pro všechny! Ale potenciál k zadržování a přežívání bakterií mají plnovousy veliký.

Vyprané prádlo

Ano, je to tak. Ani vysoké teploty bakterii E. coli nezničí, a pokud perete várky pouze spodního prádla, může se v pračce vyskytovat až 100 milionů těchto potvůrek. Protože, ať už to zní jakkoliv nevábně, průměrná pračka spodního prádla obsahuje také až desítky gramů výkalů. A bakterii E. coli nezničí ani teplá voda, pračku bychom měli po praní spodního prádla vydezinfikovat. Protože jinak se bakterie mohou přenést na další pranou várku.

Mobilní telefon

To, že mobilní telefon je zdrojem špatností, neplatí jen v online světě. V tom fyzickém světě je mobilní telefon plný bakterií. Nemá to žádný jiný důvod než ten, že toaletní prkénko pravidelně čistíme, telefony nikoliv. Takže ony se ty bakterie časem nasbírají. Zkuste aspoň sem tam použít alkoholem napuštěný ubrousek.

Kuchyňské prkénko

Kuchyňská prkénka myjeme poctivě, to ano. Jenomže ona potřebují dezinfikovat. A to především, pokud na nich krájíme maso nebo ryby. Ideální je mít samozřejmě separátní prkénka na maso a na zeleninu, respektive na potraviny, které následně tepelně neopracováváme.

Kabelka

Je tady souvislost, i když bychom ji na první pokus asi neuhádli. Sice většina záchodů na veřejných místech by měla mít k dispozici háček na pověšení kabátu a kabelky, ale – buď ty háčky prostě k dispozici nejsou, jsou ukradené, zničené, nevšimneme si jich nebo je prostě nepoužíváme. A pokládáme si i na takových místech kabelku na zem. A schválně, vzpomenete si, kdy jste naposledy dezinfikovali kabelku?

Bonus: Zubní kartáček

Zhluboka nádech a výdech. Samozřejmě záleží, jestli máte společná záchod a koupelnu a na tom, jak daleko od záchodu kartáček leží. Všechny bakterie a viry, které jsou v záchodové míse, se spláchnutím rozvíří a většina z nich se dostane do vzduchu. Tento nevábný aerosol pak logicky ulpívá na okolních objektech. A, stejně jako mezi vousy, se mezi štětinami zubního kartáčku bakteriím velmi daří. Pokud neskladujete zubní kartáček alespoň metr a půl od záchodu, splachujte raději se sklopenou deskou. 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie