Zobrazit přihlášovací formulář

Rekordmani v obsahu cukru

  • Publikováno:
Rekordmani v obsahu cukru

Ovoce je zdravé, o tom bez debat. Ale zároveň například pro lidi, kteří bojují s nadváhou, může být jeho konzumace trošku kontraproduktivní. Vitamíny, minerály a vláknina totiž nejsou to jediné, co ovoce obsahuje. Často má v sobě tolik cukru, že by se nám z toho až zatočila hlava. A cukr, jak víme, sice potřebujeme, ale v hlídaném množství. Jaké ovoce drží rekord v jeho obsahu? Které ho má nejvíc a které naopak nejmíň?

Každý z nás konzumuje ovoce tak nějak „běžně“. Podléháme samozřejmě sezónním výkyvům, obecně v zimě třeba tolik chuť na ovoce nemáme, ale je naprosto běžnou součástí jídelníčků. Pokud ovšem chcete dodržovat jídelníček za redukčními účely, možná by bylo dobré vědět, že ovoce není úplně nevinné.

Zdravý hřích

Ovoce je vynikající náhražkou sladkostí. Neobsahuje tuk, obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek a je sladké, takže teoreticky by naše toužení po čokoládě mohlo uspokojit. Někdy je ale dobré vědět, že i když se nakrájené ovoce v misce tváří nevinně, umí pořádně zahýbat s naší hladinou krevního cukru, a tedy i produkcí inzulinu a tím, jak moc budeme mít chuť se přejídat.

TOP

Obsah cukru se bude samozřejmě lišit kus od kusu, závisí na zralosti ovoce, ale pro přehled a orientaci. Hodnoty jsou na 100 g hmotnosti ovoce.

Ale pozor! Množství cukru rozhodně přímo úměrně nesouvisí s množstvím kalorií nebo dalšími nutričními hodnotami.

Banán 20 g. Banány svůj vysoký obsah cukru ale krásně kompenzují všemi ostatními svými vynikajícími vlastnostmi. Banány jsou tak napěchované dobrými věcmi, že si zasloužily samostatný článek.

Fíky (čerstvé) 19 g. Naštěstí jsou fíky poměrně vzácná potravina a v našich podmínkách na ně nejsme moc zvyklí. Pokud ale tuto středozemní pochoutku vyloženě vyhledáváte, vězte, že obsahuje doopravdy hodně vlákniny a draslíku, což je moc dobře.

Mango 17 g. Stále oblíbenější pochoutka je ovšem taky pořádná sladká nálož. Naštěstí většinou mango konzumujeme po malých dávkách a tak spíš těžíme z vysokého obsahu vitaminu A.

Třešně 16 g. A tady už narážíme na poměrně běžné ovoce, kterého, sice sezónně, ale přece, běžně konzumujeme kila a kila. Zvlášť, pokud je máme někde po ruce na zahradě. Co je na třešních ale zajímavého je to, že jsou přirozeným zdrojem melatoninu, který nám pomáhá se spánkem.

Liči (Lichi) 16 g. Naštěstí toto exotické ovoce nekonzumujeme úplně nejpravidelněji, i když třeba liči nápoje jsou už dnes poměrně rozšířené i u nás. Cukrová bomba ovšem obsahuje také významné množství vápníku, takže tento příjem cukru není úplně zbytečný.

Hroznové víno 12 g. Červené hrozny jsou přírodním zdrojem velkého množství antioxidantů a jakékoliv hroznové víno potom je zase pořádná porce vlákniny. O tom žádná. Ale zase s přidanou hodnotou poměrně nezanedbatelného množství cukru.

Cukroví „posledňáčci“

A pak je tady pár druhů ovoce, které většinou milujeme, a ještě k tomu neobsahuje toho cukru zas až tolik. Někdy dokonce málo.

  • Jahody 5 g. A k tomu ještě dostaneme nebývalou porci vitaminu C.
  • Maliny 4 g. Maliny jsou tak dobré, až bychom je měli jíst pořád. A ze všech bobulí mají nejvyšší obsah vlákniny.
  • Ostružiny 6 g. Se vším jsou na tom podobně jako maliny, navíc ale prospívají našim kloubům díky obsahu pektinu.
  • Avokádo 5 g. Samozřejmě není avokádo první ovoce, které nám přijde na mysl, ale avokádo si zaslouží naši pozornost více než mnohé další potraviny.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Katřisko 4. 5. 2016, 17:26
.

Kategorie