Zobrazit přihlášovací formulář

9 důvodů, proč jíst banány s hnědými skvrnami. Regulují krevní tlak a léčí pálení žáhy

  • Publikováno:
9 důvodů, proč jíst banány s hnědými skvrnami. Regulují krevní tlak a léčí pálení žáhy

Vyhýbáte se banánům s hnědými skvrnami na slupce? Děláte chybu! Nejenže jsou nezávadné a chutnají skvěle, ale navíc jejich konzumace přináší řadu výhod pro vaše zdraví. 

Pro začátek musíte vědět, že plíseň na banánu má černou, nikoliv hnědou barvu. Znamená to, že hnědé skvrnky na banánové slupce jsou známkou plné zralosti. Proces zrání je u banánu velmi rychlý a tak je vám asi jasné, že takové plody jsou určeny k okamžité spotřebě. Ty s hnědými tečkami proto snězte co nejdříve, nečekejte, až úplně zčernají. Tento stav by už znamenal sníženou hladinu prospěšných antioxidantů a dalších živin. Dokonale dozrálé (a mírně strakaté) banány jsou snadno stravitelné a přinesou vašemu tělu hodně dobrého. Takže si dejte aspoň jeden zralý banán každý den.

A jaké výhody zralé banány přinášejí?

1. Působí jako prevence proti rakovině

Vědci zjistili, že puntíkované banány obsahují sloučeninu, nazývanou faktor nádorové nekrózy (TNF), která likviduje jistý typ nádorových buněk. Konzumace banánů vám tak může pomoci při prevenci karcinomu.

2. Léčí pálení žáhy

Banán je vynikající přírodní antacidum, které rychle ulevuje při zažívacích potížích. Je lehce stravitelný, a tak váš žaludek nezatíží. Místo pilulek na zažívání si můžete pomoci lahodně sladkým banánem.

3. Regulují krevní tlak

Pro udržení optimální hladiny krevního tlaku si musíte hlídat přívod draslíku. Skvrnité banány jsou jeho významným zdrojem. Zároveň mají nízký obsah sodíku, který způsobuje naopak zvýšení tlaku.

4. Pomáhají při depresi

Banány obsahují tryptofan. To je aminokyselina, kterou vaše tělo využívá při výrobě serotoninu, tedy neurotransmiteru, který ovlivňuje stav vaší nálady. Banány vám tedy mohou pomoci dosáhnout pocitu klidu stejně, jako to dokáže zdravý spánek.

5. Rychle uleví od zácpy

Skutečnost, že banány zmírňují projevy zácpy a přinášejí rychlou úlevu, už jistě znáte. Vzhledem k obsahu vlákniny pomáhají lepšímu zprůchodnění střev. Dokážete si ale představit, že si pochutnáváte na zeleném, skoro nezralém banánu? Až budete mít příště trávicí obtíže, vzpomeňte si na tento domácí lék.

6. Okamžitě dodají energii

Banány mají vysokou kalorickou hodnotu, takže jsou okamžitým zdrojem energie. To se vám bude hodit po náročném fyzickém tréninku. Jako bonus vám banány dodají hořčík, který zabrání svalovým křečím. Další minerály a živiny z banánu vám zase pomohou získat větší fyzickou vytrvalost.

7. Pomáhají při onemocnění vředy

Vředy jsou obtížné onemocnění s přísnou omezující dietou. Ta bývá nezbytná, protože ostré koření a další potraviny mohou způsobit další podráždění a bolest. Zralé banány mají velmi jemnou texturu, rychle procházejí trávicím traktem a poskytují vám tak potřebnou výživu.

8. Usnadňují boj proti anemii

Banány jsou bohatým zdrojem železa, které je jednou z hlavních složek červených krvinek. Ty jsou, jak víte, odpovědné za přepravu výživy a kyslíku v těle. Banány zásobují vaše tělo železem, takže jejich konzumací si snížíte riziko onemocnění anemií.

9. Pomáhají při bolestivé menstruaci

Draslík a už zmíněný hořčík ve skvrnitých banánech pomáhají zmírnit svalové křeče i při menstruaci. Banány jsou také bohatým zdrojem vitamínu B6, který omezuje nadýmání a zadržování vody v průběhu této náročnější fáze cyklu.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Nadys 10. 5. 2016, 16:52
(smich) mmb asi poslední dobou financuje nějaká banánová korporace já mám tak asi stejně důvodů proč by se neměly banány jíst vůbec , nebo tak jednou za čas :-$
evapohl 19. 5. 2016, 13:01
@Nadys Dobrý den, zajímalo by mě, proč by se banány neměly jíst. Děkuji Eva
Mirator 10. 5. 2016, 9:13
(Y)

Kategorie