Zobrazit přihlášovací formulář

Jak přimět mravence vyhnout se vaší spíži obloukem

  • Publikováno:
Jak přimět mravence vyhnout se vaší spíži obloukem

Asi neexistuje nic nepříjemnějšího, než sáhnout do spíže pro nějakou tu mouku, cereálie nebo koření a najít mezi potravinami nevítané hmyzí návštěvníky. A nemusí jít jen o mravence, spousta jiné havěti si ráda pochutná na tom, co máme doma. Jak jim cestu k našim potravinám když už ne znemožnit, tak alespoň co nejvíc znepříjemnit? Jak předejít nevítaným (hmyzím) návštěvám?

Ono se to nezdá, ale taková malá hmyzí návštěva nás může stát hromadu peněz. Protože kdo by si doma nechával jídlo, ve kterém hmyz sice být už nemusí, ale může? Nebo se okolo něj ochomýtal? Po invazi hmyzích přátel letí většinou všechno do kontejneru. Chemických i domácích rad, jak se takovýmto nežádoucím situacím vyhnout, je samozřejmě spousta, a my přicházíme také se svou (neškodnou) troškou do mlýna.

Skladujte suché suroviny ve vzduchotěsných nádobách. Pro každého broučka je jednodušší dostat se dovnitř ohnutým papírovým obalem než skleněnou/plastovou nádobou s pořádným víčkem. Potraviny také vydrží déle čerstvé – mouky, cukry, luštěniny atd. velkou výhodou je, že přes vzduchotěsný obal nejde nic dovnitř, ale ani ven, takže nelákáte hmyz ani na vůni potravin.

Najděte místo pro cereálie. Znáte takové ty velké nádoby se snadno otvíratelnou částí víčka? Tak ty jsou přesně pro ně. Cereálie, müsli, oříšky… po přinesení z obchodu domů je přesypte z papírové krabice do plastové nádoby, ve které nebudou vonět do okolí, nedostane se k nim tolik vlhkosti, takže budou déle křupavé a nepřijde si na ně žádný brouček.

Individuálně balené potraviny. Kupujete instantní polévky, ovesné kaše, sušenky a podobně? Takové typy potravin, ve kterých je v krabici spousta individuálně balených sáčků? Pro hmyz je velmi jednoduché dostat se dovnitř papírové krabice. Takže se sáčky hezky ven, ať na ně můžete lépe dohlédnout.

Peprmintová vůně. Mravenci (a pavouci) nesnášejí vůni máty peprné. Vezměte kousek vaty, nakapejte na ni pár kapek esenciálního mátového oleje a rozmístěte ve spíži tam, kde schováváte potenciální pochoutky pro hmyzí návštěvníky.

Skořice. Funguje kupodivu velmi podobně jako peprmintový olej. Malá miska s mletou skořicí nebo vata s pár kapkami esenciálního skořicového oleje vám udělá podobnou službu.

Křída. Ačkoliv je to s podivem, mravenci nejsou schopni překročit čáru nakreslenou křídou. Není v tom žádná magie, jenom prostá chemie. Křídové čáry pomůžou například ve skladech, sklepech a spížích, prostě všude tam, kde chcete mravencům znemožnit jednu přístupovou trasu.

Vazelína. Funguje podobně jako křída, jenom na jiném principu. Velmi se osvědčuje proti lezoucímu hmyzu v případě, kdy chcete například zajistit, aby se nedostal vašim domácím mazlíčkům do misek se žrádlem. Prostě kolem nich udělejte kruh z vazelíny a jediné proteiny, které vaše miláčci budou jíst, budou z granulí.

Samozřejmě je ideální začít venku, totiž zamezit broučkům a mravenečkům přístup do domu. V různých perimetrech okolo domu (ale i bytu – můžete zajistit okna, dveře i další přístupové cesty) můžete rozmístit různé bariéry, které hmyzu zabrání se přiblížit. Ať už chemické pesticidy nebo přírodní „odlákávače“.

Máte sami nějaké tipy, jak udržet hmyz v uctivé vzdálenosti od potravin? Podělte se se svými tipy s ostatními – tento problém začíná být čím dál aktuálnější!        

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

princeznaK 26. 5. 2016, 20:24
Já teda vytírám octem a i v kuchyni, nemám mravence,nemám broučky :-)
Lucie-Anna 26. 5. 2016, 9:36
Tak křída z nouze vyzkoušena a nefunguje to! Sice se mravenci kolem chvíli motali, ale nakonec stejně přelezli. Bohužel musím konstatovat - starý dobrý chemický Biolit...
Marci75 26. 5. 2016, 16:04
@Lucie-Anna nefunguje ani ten mátový olej a ani tea tree, za chvíli si na to i mravenci zvyknou a do dvou dnů je máte zpátky...jen si s tím zaneřádíte spíž. Klasický lapač mravenců od Biolitu funguje nejlépe a zatím vždycky (F)
AnnaMia 20. 5. 2016, 7:42
Mátový olej prodávám tady na Mimibazaru - album Ostatní - kdyby chtěl někdo vyzkoušet :-)
Jitka z Brna 24. 5. 2016, 21:41
@AnnaMia s tou mátou to máte vyzkoušené ...? Na balkoně mám jahodovou a pomerančovou mátu a mravenci si v nich pořád chtějí založit mraveniště. ,-).
Marci75 21. 5. 2016, 17:19
@AnnaMia proč si tu nepřihřát kašičku, že? (smich)
AnnaMia 22. 5. 2016, 18:41
@Marci75 Přesně tak. Jen se říká "přihřát si polívčičku". (smich)

Kategorie