Zobrazit přihlášovací formulář

Recept na domácí kefír: Posílí imunitu, upraví zažívání a sníží krevní tlak i cholesterol

  • Publikováno:
Recept na domácí kefír: Posílí imunitu, upraví zažívání a sníží krevní tlak i cholesterol

Důvodů, proč byste měli kefír zařadit na svůj jídelníček, je celá řada. Nejenže je chutný a vhodný jako svačinka, pokud chcete shodit nějaké to kilo, ale jde také o elixír zdraví, mládí, krásy a věčného života. No, možná ne tak úplně, ale poctivý kefír je jedna z nejzdravějších věcí, které můžete mít v lednici. Nebo které si můžete pěstovat. Protože domácí kefír obsahuje až desetkrát víc probiotických kultur než ten, který koupíte v obchodě. Jak na to?

Kefír je nápoj, jehož historie sahá až pět tisíc let nazpátek a je zakotvená na Kavkaze a tibetských opatstvích. Cizinci dostávali jen sem tam ochutnat vzniklý nápoj, ale receptura, respektive postup výroby, se po generace tajil. Až v devatenáctém století podrobili ruští vědci kefír podrobnějšímu zkoumání, odhalili a prokázali spoustu jeho pozitivních účinků na lidské zdraví a posléze se tibetská houba (kefírové kultury) rozšířily do celého světa.

S čím vám kefír pomůže?

  • Především s imunitou a pročištěním střev, což spolu neodmyslitelně souvisí.
  • Pomůže při problémech se zažíváním, ať už jsou jakéhokoliv typu.
  • Mírní alergické reakce organismu.
  • Díky působení na imunitu urychluje léčbu nejen nemocí, ale také zánětů a vymizení otoků.
  • Upravuje krevní tlak, hladinu cholesterolu.
  • Většinou bývá vhodný i pro lidi se sníženou tolerancí k laktóze.  

Jak si vyrobit domácí kefír?

Je to překvapivě jednoduché. Dříve se kefírové kultury využívaly k uchovávání mléka za vyšších teplot (není třeba ledničky), dnes sice tuto funkci tolik nepotřebujeme, ale pro výrobu se hodí.

Potřebujete:

  • 1 – 2 lžíce kefírových kultur (kefírové zrno)
  • ½ litru co nejpřirozenějšího mléka, ideálně ne odtučněného, v tom kefírové kultury téměř nefungují

Pokud si seženete tibetskou houbu, uvidíte, že jde o něco jako gelovitou růžičku květáku. Je to seskupení bílkovin, bakterií, kvasinek, tuků a cukrů, prostě extrémně živý organismus. Živí se laktózou (proto i lidé s intolerancí k laktóze snášejí kefír dobře) a z mléka dokážou udělat hustý, lehounce perlivý kyselý nápoj s mírným obsahem alkoholu (dnes už pod jedno procento).

Tibetská houba by neměla přijít do styku s kovy, v tom případě ztrácí své schopnosti a zčernají. Takové houby už nepoužívejte.

Postup 1:

Vezměte větší sklenici, nalijte do ní mléko, vložte houbu a nechte při pokojové teplotě jeden den (24 hodin) působit. Ideální je sklenici přikrýt prodyšným materiálem (papírem, gázou, utěrkou), aby do mléka nenapadaly nečistoty a nenalétal hmyz. Vhodné je sklenicí občas zahýbat nebo její obsah promíchat dřevěnou nebo plastovou vařečkou. Poté kefír přeceďte (přes plastový cedník), a máte hotovo. Tibetská houba je okamžitě připravená k dalšímu použití – nicméně se na ni začíná postupem času objevovat povlak, který je dobré alespoň jednou až dvakrát týdně opláchnout převařenou a vychladlou vodou (chlórovaná voda by mohla zabít živé organismy).

Postup 2:

Pokud nechcete vyrábět kefír každý den, můžete využít i variantu jeho přípravy v lednici. Postup je úplně stejný, akorát místo urychlení zrání vyššími teplotami ho zpomalíte teplotami nižšími. Hotový je kefír zhruba za týden, bývá také hustší.  

Tip Mimibazaru:

Z domácího kefíru velmi jednoduše vyrobíte také domácí tvaroh. Protože reakce se urychlují při zahřívání, stačí hotový kefír pomalinku zahřívat na teplotu okolo 40 stupňů. Pokud zahřejete ještě na vyšší teploty, bude tvaroh čím dál hustší. Vzniklou hmotu nechte přes plátno okapat a seberte hotový tvaroh.   

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

NKA 26. 5. 2016, 11:38
Môj muž poprepichoval viečko,má vetranie,a má ju už vyše roka,ale už nerastie,akoby odumierala,ale ešte tvorí kyslotu.V chladničke ju máva.,tak po 3dňoch je hotová.Je zdravý ako repa!!! (Y)
karoline 25. 5. 2016, 16:04
Kde se houba získá?
Žížalka 23. 5. 2016, 12:49
Co se stane, pokud sklenici přikryji něčím neprodyšným? Např. utěsním víčkem?
Iveta45 23. 5. 2016, 21:23
@Žížalka bouchne (F)
Žížalka 25. 5. 2016, 8:58
@Iveta45 Vazne? Ale jinak to nevadí? Zatím se mi to nestalo a už to tak dělám pul roku.. :-( Ale jinak to není neškodné.. to kvašení je v pořádku že ano.
KriStell 22. 5. 2016, 18:57
(Y)
JanaKov2 21. 5. 2016, 20:45
Používáme a je výborný (Y) (Y)

Kategorie