Zobrazit přihlášovací formulář

Děti, které (vás) poslouchají

  • Publikováno:
Děti, které (vás) poslouchají

Každý z nás si jistě přeje, aby jeho děti byly budoucnosti úspěšné. K tomu jim mohou pomoci dva velmi důležité návyky, a to zodpovědnost a spolupráce. Pokud vaše děti pochopí a s vaší pomocí si osvojí tyto dvě dovednosti, budou z nich čerpat celý život, ale nejen to. Velmi vám to pomůže ke zklidnění a zlepšení vztahů v celé rodině, včetně toho partnerského. Pozitivní rodinná komunikace bez křiku a zastrašování totiž prospívá všem. Těchto 7 zamyšlení vám k ní pomůže.

Buďte dobrým učitelem. Dobrý učitel vezme za ruku, otevře mysl a dotkne se srdce. Vy, jako rodič, jste nejvlivnější a nejbližší člověk, kterého vaše dítě má. Jste jako svodidla na silnici a vaším úkolem je udržet auto - vaše dítě - bezpečně na trati života. Nečekejte od něj dokonalost a připravte si zásobu trpělivosti a pochopení, zatímco dítě získává zkušenosti. Buďte vnímaví a myslete na udržení vašeho vzájemného vztahu za každých okolností.

Vytvořte domácí pravidla… Napsaná nebo nakreslená pravidla vám život v rodině výrazně zjednoduší a už při jejich tvorbě se děti naučí důležitým zásadám komunikace, jako například nechat druhého domluvit, říci svůj názor, pozorně poslouchat a další.

Nezapomeňte

  •  tvořit společně, třeba metodou brainstormingu
  • omezit se na 4 - 5 bodů
  • sami je dodržovat
  • na pozitivní formulace

…a k nim jasné důsledky. Součástí zdravého rodičovství je stanovit důsledky porušení pravidel, které by měly také vyplynout ze společné dohody. Nemusí to být nutně trest, stačí odepření nějaké výhody na určitou dobu. Zeptejte se svých dětí předem na jejich návrhy, bývají velmi nápadité.

Počítejte do tří. Proč? Tato technika je pro děti varovný signál, že jejich chování je nepříjemné nebo nepřijatelné. Děti nejsou malí dospělí a naším úkolem je postupně je seznámit s pravidly společnosti. Pokud si všimnete nepřijatelného chování, pomalé počítání společně s pevným tónem hlasu, očním kontaktem a ukazování na prstech dítěti poskytne prostor na změnu. Co se stane po vyslovení číslovky „tři“? No přece pochvala za změnu chování.

Pročistěte ovzduší. Každý rodič se dostane do situace, kdy by své dítě nejraději reklamoval. Nebo roztrhl jako hada. Po každé hádce by měl následovat rozhovor, který mezi vámi a dítětem pomůže obnovit vztah.

Můžete mu vysvětlit, že člověk ve vzteku říká věci, které tak nemyslí. Tím, že se sami dokážete omluvit, jej zase naučíte, že upřímná omluva je lepší, než svalovat vinu na druhé. Učíte dítě nést zodpovědnost za své činy. Smyslem rozhovoru je ukázat, že své dítě milujete bezpodmínečně. Jakmile ho ujistíte o své lásce, můžete v klidu přistoupit k dohodě o důsledcích.

Vychovávejte jen někdy. I při výchově dávejte přednost kvalitě před kvantitou. Nikdo se nevydrží soustředit v jednom kuse a ani vy nemusíte být pořád ve střehu. Učte ve chvílích, kdy vás dítě víc vnímá a dobu mezi tím využijte pro sebe a svého partnera. Proberte s ním třeba způsoby, jak reagovat na nepřijatelné chování. Čím více jsou rodiče v jednotě, tím jsou vaše výchovné snahy úspěšnější.

Ukažte jim, že je máte rádi. Děti, které se cítí být milovány, mají později schopnost lépe se potýkat s problémy a pomáhat ostatním. Mají vysoký pocit vlastní hodnoty, který jim dodává stabilitu a odvahu. S vlastní sebeúctou nemívají potřebu vyhledávat potvrzení své hodnoty u jiných lidí a mohou tak navazovat zdravé vztahy. Laskavými slovy, objetím a zájmem vše, co je pro něj důležité, jim takovou sebeúctu pomůžete vybudovat.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie