Zobrazit přihlášovací formulář

Na afty přírodně

  • Publikováno:
Na afty přírodně

I když je to vlastně malý problém, umí pěkně znepříjemnit život. Malé puchýřky, které se nám sem tam (ale klidně i často) tvoří v ústech, po chvíli prasknou a změní se ve vřídky, bolí jako čert. To, jak vznikají, se zatím spolehlivě neví. A jelikož neznáme příčinu, neznáme úplně stoprocentně ani léky. Pokud ale chcete s aftami bojovat za pomoci přírodních látek, máme pro vás tipy, které jsou nejúčinnější.

Afta je velmi rozšířeným onemocněním ústní sliznice. Je zánětlivé, nikoliv však infekční, takže afty si (na rozdíl od oparu) nemůžeme s nikým nijak předat. Pokud se vám tvoří afty často, jistě jste schopni jejich výskyt předpovědět několik dní dopředu.

Co ale jejich průběh zhorší? Někdo tvrdí, že slané nebo kořeněné jídlo, jinému nedělá dobře sladké. Velmi rozšířený názor je, že tvorba aft souvisí s nedostatkem železa, vitaminu B12 a kyseliny listové, ale ani to není úplně stoprocentní.

Tak jako tak je při aftě (nebo aftách) zavést některá opatření. A mezi ta nejzákladnější je dezinfekce ústní dutiny, zvýšená ústní hygiena – zuby jsou zdrojem mnoha bakterií, a rozhodně nechceme, aby se nám dostávaly do hojící se rány.

Upozornění: to, co považujeme za afty, může být také příznakem jiných onemocnění. Spolehlivou diagnózu stanoví pouze (zubní) lékař!

Aloe Vera. Tento zázrak pomůže i proti aftám. Pokud máte přístup k čerstvým listům, uřízněte jeden a gelem z nich si místo potírejte, kdykoliv je to možné. Aloe Vera působí protizánětlivě, navíc příjemně chladí.

Kokosový olej. Je antibakteriální, takže vám pomůže s ústní hygienou. Postižené místo si několikrát denně potírejte kokosovým olejem (ideálně vatovou tyčinkou) a dvakrát denně vyplachujte ústa lžičkou kokosového oleje.

Koriandr. Pokud máte doma ve spíži koriandrové lístky nebo semena jako koření, vezměte čtvrt litru vody a povařte v něm lžičku semínek nebo pár lístků. Nechte odvar zchladnout a vyplachujte jím ústa čtyřikrát denně.

Tea Tree olej. Tento esenciální olej je pro své antibakteriální účinky proslulý. Nicméně je poměrně koncentrovaný, tak není na škodu ho naředit – stačí půl lžičky převařené vody a tři kapky oleje. Tímto roztokem potírejte přímo aftu. Také můžete přidat deset kapek oleje do čtvrt litru vody a roztokem vyplachovat celá ústa alespoň čtyřikrát denně.

Kajenský pepř. Drastičtější, ale velmi dostupná a účinná metoda je udělat si pastu z kajenského pepře a vody, aplikovat na aftu a jako čert kříži se vyhýbat tomu, abychom se jí dotkli jazykem nebo se nám dostala dále do úst. Používat maximálně dvakrát denně!

Med. Zní to dobře, otírat si aftu medem. Nicméně se připravte na trošku dodatečné bolesti, vitamíny, minerály a antiseptické látky v medu budou s rankou reagovat. Nechte med působit pár minut a ústa vypláchněte vlažnou vodou. Opakujte dvakrát denně.

Jedlá soda. Tento univerzální zázrak vám pomůže i zbavit se nepříjemných aft. Udělejte si pastu z jedlé sody a převařené vody. Tu naneste na aftu, zkuste ji nechat působit 10 minut a vypláchněte vlažnou vodou. Opakujte čtyřikrát denně.

Sůl. Sůl pomůže vytáhnout z afty přebytečnou vodu, navíc dezinfikuje ústní dutinu. Rozpusťte lžičku soli ve sklenici teplé vody a vyplachujte ústní dutinu alespoň čtyřikrát denně.

Šalvěj. Šalvěj pomáhá na neduhy v ústní dutině obecně. Umí zmírnit bolest zubů a na afty můžete použít buď šalvějové kapky z lékárny, nebo si odvar připravit doma. Kapkami potírejte aftu, odvarem vyplachujte ústa. Stejně tak můžete přiložit šalvějový lístek přímo na ni a nechat ho působit.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

textil 31. 5. 2016, 9:31
S tím skloňovánmí aftu je autor článku trochu na štíru ,-) stačilo by zvolit správný vzor *-) Věra

Kategorie