Zobrazit přihlášovací formulář

Když život nachystá single rodičovství

  • Publikováno:
Když život nachystá single rodičovství

Výchova dětí není žádná „dovolená“, ale pěkně drahá, únavná a nekonečná dřina. A teď si to vše vynásobte dvěma. Dvojnásobná práce, dvojnásobná odpovědnost, dvojnásobné vyčerpání. Single rodičovství přináší spoustu starostí, probdělých nocí, ale i některé chvilky, kdy si uvědomíte, že je vlastně fajn být tím jediným v životě svého dítěte. Možná vám pomůžeme připomenout si, že samostatné rodičovství přes svou náročnost nemusí přinášet jen samé nevýhody.

Stále více žen odkládá mateřství na později. Jednou je příčinou stále probíhající studium nebo slibně se rozvíjející kariéra. Někdy se zase zprvu pevný vztah po čase rozpadne, třeba z důvodu, že si partner vlastně není jistý, jestli vůbec nějaké děti chce. A i když se svatba také považuje za tak trochu staromódní přežitek, asi málokterou ženu by nepotěšilo to známé: „Vezmeš si mě?“ A jindy si zase žena uvědomí, že nechce, aby tento pán byl otcem jejích dětí. Anebo už děti mají, ale vztah začne drhnout a přes veškerou snahu se nakonec rozpadne. Rodičů, kteří vychovávají své dítě nebo děti samostatně, přibývá.

Nechceme podporovat stereotypy, ale ve většině případů, kdy má děti v péči jenom jeden z rodičů, stává se ten druhý většinou jenom doplňkem. Komunikace mnohdy vázne, na rozhodnutí není čas, vůle nebo možnost konzultovat. Z jednoho z páru prostě rodičovská role tak trochu spadne. Někdy i tak trochu úplně.

Máte to ve svých rukou

Když jste jediným rodičem dítěte, všechna rozhodnutí leží jen na vás. Může to být složitější v případech, které se týkají disciplíny a dodržování pravidel, ale většinou je to spíš osvobozující. Odpadají věčné dohady s partnerem, jak a kde budete vychovávat dítě, veškerá pravidla určujete jen vy. Odměnou vám bude pocit hrdosti spojený s vědomím, že dítě vedete podle svého nejlepšího svědomí. Je to velká výsada, provázet dítě životem a velká zodpovědnost, dělat správná rozhodnutí. Můžete na sebe být pyšní.

Rostete jako osobnost

Být dobrým rodičem je dost těžká role. Děti jsou náročné a musíte na ně vynaložit spoustu energie. Naučíte se velmi rychle, že není nikdo, o koho byste se mohli citově nebo finančně opřít a tyto okolnosti vás budou nutit nalézat nová řešení situací, rychlé odpovědi na otázky a úplně nové nápady. Vaše křivka osobního růstu bude strmě stoupat a stanete se lepším rodičem a člověkem prostě proto, že vaše dítě má mít dobrý vzor. A kdo jím asi tak bude, že?

Zorganizujete se

Běžná situace, kdy se vrátíte z práce domů a zjistíte, že v lednici chybí mléko na zítřejší snídani, se v případě single rodiče stává malou noční můrou. Obléct děti, posadit je do auta a absolvovat tažení přes supermarket. Kupodivu budete procházet kolem strategicky umístěných lízátek a hraček, načež bude následovat spousta zklamání, vztekání a argumentů. Několik podobných zkušeností vás naučí myslet 10 kroků dopředu a svoji schopnost improvizace dovedete téměř k dokonalosti.

Nové partnerské vztahy

Že vám to, že jste single rodič, rozhodně nepřipadá jako strategická výhoda pro hledání nového partnera? Máte pravdu. Ale je to obrovská strategická výhoda při hledání dobrého partnera. Jelikož víte, že zdaleka nemáte zodpovědnost už jen sami za sebe, máte za sebou spoustu zkušeností, jasno v prioritách i v tom, co od života čekáte, váš další partner nebude jen tak někdo. Je pravděpodobné, že z časových i jiných důvodů prostoru, hledání toho pravého nového partnera nebude jednoduché. Ještě k tomu se vám velmi zhustí síto, přes které projde doopravdy málokdo. Ale když už projde, bude to někdo, koho pustíte blízko nejen sobě, ale i svým dětem. A všechno bude tak, jak má být.

Být rodičem je velká výzva. Ať už jste na cestě s vaším dítětem sami nebo ne, darovaná energie a úsilí se vám vrátí desetinásobně. Je to ta nejdůležitější práce na světě.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie