Zobrazit přihlášovací formulář

Rychlá řešení pro zmírnění stresu

  • Publikováno:
Rychlá řešení pro zmírnění stresu

Je to smutná realita dnešních dnů, život bez stresu takřka přestal existovat. Lidská mysl se ještě na novou míru všudypřítomného napětí neadaptovala, proto přibývá situací, kdy prožíváme úzkost a dojem, že nemáme svůj život pevně v rukách. Ať už se takové stavy rozhodneme řešit komplexně pomocí terapie, antidepresiv, změny životního stylu, jsou situace, kdy si potřebujete pomoct sami. Ideálně rychle a efektivně. Jak na to?

V situacích, kdy se cítíte doopravdy hodně vystresovaní, musíte sami na sobě objevovat, co vám přináší úlevu. Přinášíme vám několik tipů, co vyzkoušet, když to vypadá beznadějně.

Jděte se projít – i když to zní možná banálně, procházky umí pomoci s nejedním problémem. Nejen, že díky fyzické aktivitě produkuje tělo endorfiny a máme instantně lepší náladu, ale zároveň se nám rozproudí krev, po těle se roznese více živin a kyslíku, orgány mají díky čemu pracovat a je nám lépe. Když jsme nazlobení nebo smutní, procházka je dobrý nápad.

Pusťte si hudbu – je to doslova známá písnička, že hudba má až zázračné účinky na naši mysl. Můžete si pustit klasickou hudbu, své oblíbené písničky nebo objevovat nové tipy na to, co by se vám mohlo líbit. Na sluchátka, v autě, doma, nahlas, potichu, jak vám to vyhovuje. A pokud se vám bude chtít zpívat nebo tančit, povolte si to.

Zaměřte svou pozornost jinam – nedaří se vám vyřešit problém? Ulpívá na něm vaše mysl a nedokážete přijít na řešení? Vraťte se k němu později. Vždyť už stará známá poučka ze školních lavic, že pokud si v testu s otázkou nevíme rady, máme ji přeskočit, a vrátit se k ní nakonec, je vlastně čisté zlato. Podívejte se na nějaké video, chvíli si čtěte, zavolejte známému. Pokud máte chvíli, relaxujte, dejte si vanu, masáž…

Dodejte svému životu kontrolu – předchozí doporučení byla vhodná jako dočasná řešení. Ale přece jen, všechno je to jen jistá forma úniku. To, o co je třeba usilovat s větší efektivitou, je dosáhnout v životě více kontroly. Dodá vám to sebedůvěru, eliminujete množství nenadálých problémů. A když už přece jen potřebujete toto pocítit byť jen dočasně? Zahrajte si videohru. Tak máte všechno riskování ve vlastních rukách a nic zlého se vám nemůže stát.

Chytrý telefon ve vašich službách – ne vy v jeho. Někomu v rámci hektického života může přijít maximálně vhod nepřeberná řada aplikací, které slouží k organizování úkolů. Ať už v práci, doma nebo myšlenkově. Zkuste zapátrat, třeba najdete něco, díky čemu bude váš telefon nejen žrout času a komunikátor, ale také zdatný organizační pomocník.

Nejde ovšem jen o to, abyste splnili vše, co si naplánujete. Hlavní funkci plní plánování samotné, uvědomíte si, co všechno máte nebo musíte dělat, co je třeba udělat nejdřív, co počká, jakým způsobem je třeba seřadit úkoly.

Hranice mezi prací a odpočinkem – aneb když jedno skončí, může druhé začít. Není v ničí moci se soustředit plných 8 a půl hodiny, v mnoha případech snad ještě déle. Pokud řešíte úkoly, zkuste systém 1 : 15. Hodinu pracujte, věnujte plné soustředění tomu, co právě děláte, žádné sociální sítě, žádný telefon, nic. Potom si dopřejte 15 minut méně produktivní pauzy. Opakujte, dokud je třeba.

Špetka obsese – na obsedantně kompulzivní poruše není nic legračního, ale naopak, můžeme v ní najít lehkou inspiraci. Není špatné trvat na něčem, co prostě musí být – uklizeno, zorganizováno, seřazeno. Může se dostavit tolik chybějící pocit harmonie, který říká, že je všechno tak, jak má být.

Stanovte si milníky – nebo dílčí cíle, v jaký čas chcete být na jakém místě. Něco jako kvóty. Na den, na týden, na měsíc. A ideálně také kroky, které povedou k jejich splnění. Bude vás uklidňovat, že jste udělali vše správně, a i kdybyste milníky neplnili, můžete změnit způsob jejich stanovování. Třeba jste k sobě nerealisticky přísní.

Ne nadarmo se říká, že ve zdravém těle, zdravý duch. Pokud duch pokulhává, můžete ho zdravým tělem namotivovat. Pro vystresovanou mysl není nic blahodárnějšího než kvalitní spánek, zdravé jídlo a fyzická aktivita.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie