Zobrazit přihlášovací formulář

Proč pít vodu horkou

  • Publikováno:
Proč pít vodu horkou

O pitném režimu už jsme toho slyšeli dost, víme, proč ho dodržovat, známe své limity i možnosti. Pokud víme proč i jak, můžeme začít experimentovat. Jedním z těch experimentů, které nás dovedou pozitivním výsledkům, je vyměnit alespoň část vody, kterou v rámci dne vypijeme, za vodu horkou. Sice to nezní moc lákavě, ale budete překvapení, jaké překvapivé efekty to na vaše zdraví může mít.

  • Úbytek váhy. Pití teplé vody ohřívá a přirozeně startuje metabolismus, což je velmi žádoucí, pokud se snažíte nějaké to kilo shodit. Nejlepší cestou, jak nakopnout po ránu spalování, je dát si horkou vodu s citrónem. Jako přídatný bonus tak získáte pomoc s odbouráváním tukové tkáně.
  • Drobná pomoc s nachlazením. Pokud máte rýmu a/nebo vás bolí v krku, teplá voda vám od potíží uleví. Je to dobrá pomoc na zahlenění, páry z horké vody pomáhají uvolnit ucpaný nos a teplá voda při pití zároveň mírní bolest v krku. Drobná pomoc, ale také se počítá.
  • Úleva od menstruačních bolestí. Pití teplé vody má vliv na uvolnění břišního svalstva, které je křečemi bolestivě stažené.
  • Detoxikace organismu. Pití horké vody zvyšuje naši tělesnou teplotu, díky tomu se víc potíme, tedy i vylučujeme škodliviny z těla. V rámci detoxikace působí také na žaludek a střeva, takže nezadržujeme škodlivé látky v těle déle, než je nezbytné.
  • Zabraňuje předčasnému stárnutí pleti. Existuje samozřejmě důvod, proč je dobré zbavovat tělo toxinů. Je to prevence vzniku nejen všech možných nemocí, ale také předčasného stárnutí kůže. Pití horké vody pomáhá s regenerací kůže na buněčné úrovni (to hydratace obecně, ale pití horké vody proces urychluje), navrací pokožce její elasticitu a obnovuje ji po poškození volnými radikály. Pleť bude jemnější, poškozená kůže hebčí.
  • Prevence projevu akné. To vše souvisí s urychleným metabolismem a nezadržováním škodlivých látek v těle. I ty jsou totiž příčinou nevzhledných a bolestivých pupínků. Vyčistit tělo znamená také vyčistit kůži.
  • Vlasy porostou rychleji. Vše, co je zahřáté, je aktivnější, než když je to studené. A to platí také o veškerých procesech, které se v těle dějí. Nervová zakončení stimulují vlasové kořínky k větší činnosti a vlasy porostou rychleji. Stačí udržovat tělo zahřáté. Stejně tak vám dostatečná hydratace teplou vodou zajistí hydratovanou pokožku hlavy, tedy slouží jako prevence proti vzniku lupů.
  • Krevní oběh a zdravější nervový systém. Všechno souvisí s teplem. Co je zahřáté, prostě se hýbe rychleji. A lépe. Tedy rychlejší krevní oběh zajišťuje zrychlení metabolismu, efektivnější distribuci živin po těle, stimuluje nervový systém a svalovou hmotu.
  • Zažívání a vylučování. Pití studených nápojů během jídla znesnadňuje zpracování tuků v jídle obsažených, což může zapříčinit jejich nedostatečné vylučování, tedy ukládání. Navíc teplo urychlí proces trávení, což je vždy žádoucí. A když už mluvíme o trávení. Teplá voda pročistí střeva od zbytků zachycených tuků, zlepší jejich průchodnost a pomůže vám s pravidelným vylučováním. Je ideální vypít sklenici teplé až horké vody každé ráno, dokud je žaludek prázdný. Tak si pročistíte trávicí trakt doopravdy důkladně.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Danila33 9. 6. 2016, 23:08
Můžou pít i kojící? Děkuji. (child4)
Nadys 10. 6. 2016, 8:34
@Danila33 určitě , ale počítejte s větším spouštěním mléka ,-)
katavo 8. 6. 2016, 23:22
Já už piji horkou vodu tak rok, ani nemám chut na čaj, na studenou vodu už vůbec ne, opravdu je to velmi příjemné. Rozhodně vyzkoušejte, kamarádky, které taky začaly pít horkou vodu byly velmi překvapené, jak je chutná :-)
Kohiveri 6. 6. 2016, 23:41
:-$ no hledím jak blázen.. Asi to zkusím ;) a co třeba horký čaj, je to to samé?
Ehnes 7. 6. 2016, 22:10
@Kohiveri Ne, musí to být voda. Vyzkoušeno
JBroulinka 7. 6. 2016, 12:30
@Kohiveri Nehledět, ale vyzkoušet :-$. Je to jen o zvyku. Já piju jenom min. vlažnou nebo horkou vodu. Studená mi nejde, prostě ji nikdy nedopiju, nejde to. Ale zajímavé je, že třeba pivo, pito nebo i víno si ráda dám studené - a to dopiju! S tím čajem to bude jiné. Sice asi zahřeje a dobře se stráví, ale asi nepročistí. Představte si, že si orgány "perete" v čaji. :-)
sarah.05 9. 6. 2016, 13:48
@JBroulinka Já piji denně vlažnou vodu s citronem a taky super (F)

Kategorie