Zobrazit přihlášovací formulář

Aloe – ta pravá pro zdraví i pro krásu I.

  • Publikováno:
Aloe – ta pravá pro zdraví i pro krásu I.

Používala ji královna Kleopatra, starověcí lékaři, báby kořenářky i námořníci na svých dalekých plavbách. Je tak nenáročná, že ji na svém okně můžete mít i vy. První pomoc při ošetření spálenin, pro dlouhodobou léčbu úporné dermatitidy, zvláčňující protivráskový pomocník, který je vždy po ruce. A zadarmo. Nebo ji můžete používat už zpracovanou ve formě šťávy, gelu, krému nebo vůně do aromatické lampy. Aloe vera – může být ta pravá právě pro vás.

Historie

Aloe vera (aloe = z arabštiny - jasná , hořká, vera = z latiny - pravá) je jednou z asi 300 odrůd této rostliny, přičemž pro lékařské účely jsou využívány tři z nich. Poprvé ji popsal botanik Carl Linné v roce 1753, ale už na kamenných zdech v Údolí králů v Egyptě se zachovalo její vyobrazení z doby před 6000 lety. Hojně ji využívali také staří Řekové a Římané, mezi nimi třeba Hippokrates. Řecký lékař Pedanius Dioscorides napsal ve svém díle De Materia medica v roce 74 našeho letopočtu, že aloe je vhodná k léčbě kožních infekcí, proti vypadávání vlasů a na hemoroidy.

Zvláštnosti aloe

Z aloe pravé využíváme především latex (má silně projímavé účinky) a gel. Lisováním celých listů získáme šťávu z aloe, která obsahuje obě tyto látky. Vlivem aloinu a emodinu, obsaženého v listech, má šťáva nahořklou chuť. Rostlina se svou hořkostí a laxativním působením v přírodě brání nebezpečí konzumace divokými zvířaty. Pro výrobu potravinových doplňků se šťáva zbavuje hořkosti filtrací přes dřevěné uhlí.

Aloe pro krásu

V současné době se vyrábí velké množství kosmetických produktů s přídavkem aloe vera. Jedná se o mýdla, hydratační krémy na pleť i na ruce, opalovací krémy, prostředky pro péči o vlasy, líčidla, holicí kosmetiku, ale třeba i čisticí prostředky nebo dětské plenky. Jejich zvlhčující a omlazující účinek se ale v medicínském výzkumu přímo nepotvrdil, mimo jiné také proto, že účinné složky podléhají rychlému okysličení a tím ztrácí na kvalitě. Na konci článku najdete recepty na domácí kosmetiku, kterou si z čerstvé rostliny můžete sami připravit a bezprostředně poté i použít.

Krása přichází i zevnitř, takže šťávu z aloe můžeme použít

  • při čištění střev – při zácpě a průjmu, má silné detoxikační účinky
  • ke zlepšení vstřebávání vitamínů a minerálních látek – ty zapíjíme šťávou z aloe
  • jako podpůrný prostředek při snižování nadváhy
  • ke zvlhčování vysušené pokožky
  • při léčbě a regeneraci kožních onemocnění. V roce 1930 byl popsán případ vyléčení chronické dermatitidy zapříčiněné rentgenovým zářením právě pomocí aloe.
  • jako pleťovou vodu nebo zábal na vlasy, viz recept.

Pleťová voda proti akné

Tento prostředek pomáhá při čištění problematické pleti a stahování pórů.

Pokrájené listy aloe vera vložíme do kompotové sklenice, zalijeme alpou a rozmixujeme tyčovým mixérem. Sklenici pevně uzavřeme a uložíme na 3 týdny do temna. Potom přecedíme přes filtrační papír nebo plátno a dolijeme destilovanou vodou, dále přidáme kávovou lžičku citronové šťávy nebo jablečného octa a znovu přecedíme.

Zábal na suché a lámavé vlasy

Z oloupaných listů aloe vera si v mixéru připravíme gel, který vetřeme do vlhkých vlasů a zabalíme do igelitu a ručníku. Necháme působit 30 minut, poté opláchneme. Po několika použitích budou vlasy pevnější.

A ještě rychlý tip na redukci drobných vrásek

Omytým a rozpůleným listem aloe vera potíráme pokožku obličeje.

Aloe vera je rostlina s mnoha účinnými látkami, o jejím využití pro zdraví si přečtěte v pokračování našeho článku.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie