Zobrazit přihlášovací formulář

6 znamení, že je na čase změnit život

  • Publikováno:
6 znamení, že je na čase změnit život

Myslíte si, že žehrat na svůj život, který je vlastně objektivně v pořádku, je skoro až rouhání? Ale dostali jste se do stadia, kdy slovo „naplnění“ přestáváte vnímat jako klišé? Práce, osobní život, životní styl, rodina, jídlo… To všechno tvoří obrovský živý komplex, a každá jeho součást je zodpovědná za kousek vaší spokojenosti. Jak poznáme, že bychom o životní změně mohli uvažovat? Například podle následujících šesti oblastí.

Nemůžete se dočkat pátku

Samozřejmě obrazně řečeno. Prostě žijete „až“ se něco stane, něco přijde. Samo. V pátky, léto ani žádné jiné „až“ nejsou to, co dělá život životem, v pátek si jenom půjčujete spokojenost z víkendu, vracíte ji celý následující týden. A proč? Štěstí nespočívá v čekání na dovolenou ani v šetření na lepší auto. Je skvělé mít plány, neměli bychom si schovávat žití jenom na jejich realizaci. Je to těžké, ale fajn věci se dají najít i v pondělí.

Žijete pro dovolené

Každý bychom chtěli život, od kterého si nebudeme chtít ani potřebovat brát dovolenou. A na tom se dá pracovat. Dovolené by měly být o poznávání, ne o útěku od zbytku roku. Na dovolené dostanete prostor rozšiřovat si obzory, ne jen místo, kde se budete snažit zapomenout na to, co bylo, a nemyslet na to, co bude.

Nesoustředíte se na své priority

Když se zastavíte a na chvíli se zamyslíte. Jaké jsou například tři věci, které jsou pro vás v životě nejdůležitější? A jaké jsou tři věci, kterým věnujete nejvíc energie (záměrně nepoužíváme slovo „čas“). Pokud jsou vaše priority rodina, zdraví a třeba peníze, zkuste porovnat, kolik energie investujete do trávení času s rodinou, povídání si s dětmi, příbuznými, kolik jí věnujete cvičení a zdravému jídlu a kolik práci, která vám peníze přináší. Nebo kolik práci, která vám jich nepřináší dost. Tento nepoměr plodí frustrace.

Nevíte, co vás baví. A nemáte prostor to zjistit

Zatím jste nenašli nic, pro co byste jednoduše zahořeli. Práci, člověka, koníček. A hledání nepřipadá v úvahu, protože ho zabíjí každodenní rutina. Denně se potýkáte s náloží toho samého, co vlastně není tak úplně špatně, ale ani dobře. Připadá vám věta „zjistit, kdo jsem“ jako největší seriálový propadák? Ale bez toho nevíte, co chcete, a chcete po ostatních, aby to plnili bez zadání. Je třeba znát své slabiny i silné stránky, experimentovat, poznávat nové věci, naučit se orientovat.

Často žárlíte

Pokud sami sebe přistihujete při tom, že na ostatní žárlíte až nezdravě často, možná:

  • …by bylo dobré se soustředit na to, jakým způsobem toho, co jim závidíte, dosáhli.
  • …někdy můžete ostatním závidět to, čemu vy sami nejste ochotní dát dost času a energie. V tom případě si takový člověk nezaslouží závist, ale povzbuzení.
  • …zkuste se nechat inspirovat.

Žárlivost je ošklivý pocit, jedovatě vás zevnitř užírá. Každý má své vlastní motivace a kontext, podmínky i prostředky na dosažení cílů. Spíš než na výsledný stav věcí je dobré se zaměřit na to, co ostatní k úspěchu (na jakémkoliv poli) dovedlo. Lze nějaký princip jejich cesty využít i pro dosažení vlastních cílů?

Nepamatujete si, kdy jste naposled byli mimo svou komfortní zónu

Ono je to příjemné, ba dokonce důležité – mít svou komfortní zónu a umět se do ní vracet. Vracet! Odkud? Z míst, kde se může stát cokoliv. Nemusíte být extrémista a dobrodruh, ale opuštění komfortní zóny probíhá i v úplně malých věcech. Dáte se do řeči s cizím člověkem, vyměníte večerní seriál za návštěvu partnerových přátel, které jste doteď neznali, nepojedete na dovolenou na staré známé místo, ale rozhodnete se až dva dny před odjezdem, uděláte prostě něco jinak. Teprve, až když jsou věci jinak, než je známe, můžeme začít objevovat.

Život je cesta, odkud a kam, to nikdo neví, respektive každý má svoje. Rozhodně to není přešlapování na místě. Pokud jste nespokojení, máte možnost pohnout téměř se vším. Ve vašich rukách je i to, co je extrémně těžké. Málokterá změna je nemožná a je škoda nevyužívat potenciálu, který ve svém životě cítíte.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Randálek 15. 6. 2016, 11:06
Tak, tak.... Snad tisíckrát prověřená životní zkušenost [A]. I když nám osud nadělil hodně těžká břemena, je jen na nás, jak upravíme podmínky naší cesty, abychom se neschvátili. Štěstí je jen a jen v našich rukách (flower). Jen se musíme zbavit věčného strachu z nakročení do nové reality...

Kategorie