Zobrazit přihlášovací formulář

Dovolená v klidu a bezpečně? Usnadněte cestování dětem i sobě

  • Publikováno:
Dovolená v klidu a bezpečně? Usnadněte cestování dětem i sobě

Autosedačky Britax Römer jsou tak pohodlné, že v nich děti bez problémů usnou.

Při chystání se na letní dovolenou je třeba myslet nejen na to, co všechno mít s sebou pro pobyt ve vytoužené destinaci. Připraveni musíme být už na samotnou cestu, která je v horkých dnech náročná pro děti i dospělé. Čím pohodlnější bude naše cestovatelské vybavení, tím více se budeme moci věnovat příjemným zážitkům a běžné „provozní“ starosti snadno vypustíme z hlavy.

Cestování s dětmi je neodmyslitelně spjato s jejich usazením do autosedaček, jejichž používání je nařízeno i ze zákona. „Vždy je vybíráme přiměřeně věku a váze dítěte. Podstatné jsou bezpečnostní testy ADAC a samozřejmě i funkce, které daný model nabízí. Základem jsou autosedačky, které umožňují nastavit alespoň tři polohy, při kterých může dítě během jízdy střídat sezení a odpočívání v příjemné poloze. Bezpečnost výrazně zvyšují využité technologie, jako například ISOFIX nebo SecureGuard,” radí Lukáš Fiala z výhradního zastoupení značky Britax Römer pro ČR a Slovensko.

"Správnou

Správnou instalací autosedačky předcházíte vážným úrazům dítěte při autonehodě. Moderní autosedačky Britax Römer vás na správnou instalaci dokonce upozorní světelnými i zvukovými signály.

V autě je důležitý stín a stálá teplota

Pokud už jsou děti bezpečně usazeny v sedačkách je vhodné je před silně hřejícím sluncem za okny auta ochránit stínítky s motivy oblíbených postaviček či slunečními clonami. Vyrazit na cestu bez nich je asi stejnou chybou, jako bychom doma nechali lahev s pitím, která slouží k neustálému doplňování pitného režimu po dobu jízdy. Pro zvýšení pohody dětí je možné do sedaček vložit také tzv. chladicí potah, který je v létě prakticky neocenitelným doplňkem. „Tyto speciální potahy pomáhají udržovat stálou teplotu pokožky, čímž děti chrání nejenom před přehřátím, ale také před možným nachlazením, které může způsobit třeba puštěná klimatizace,” říká Fiala. Rozdíl mezi venkovní a vnitřní teplotou v autě by neměl být velký, proto nastavujte klimatizaci vždy s ohledem na venkovní počasí. Obzvláště dětský organismus se totiž s velkými rozdíly teploty vyrovnává velmi špatně.

Věnujme pozornost detailům

Příjemnější cestování pro naše nejmenší se stane realitou, pokud se zaměříme i na zdánlivé detaily. Ty však často tvoří rozhodující součást našeho cestovatelského vybavení. Není nad to, když si dítě může podložit hlavičku oblíbeným polštářkem, nákrčníkem nebo si pohrát s plyšovým zvířátkem, které použijeme jako chránič bezpečnostních pásů. Komfort při cestě autem zvýšíme také doplňky, které ocení spíše rodiče. Do této kategorie spadají například ohřívače dětských lahviček, ve kterých máme připravený čaj či dětskou výživu. Cestovní ohřívače se podobně jako některá další zařízení napájejí klasicky ze zásuvky pro autozapalovač.

Ve výbavě nesmí chybět cestovní postýlka či nosič

Abychom byli na cestovatelské zážitky připraveni skutečně komplexně, musíme myslet také na to, jak dětem zajistit klidný a příjemný spánek v místě, kde budeme trávit dovolenou. Pro tento účel jsou nejvhodnější cestovní postýlky, které lehce uložíme do zavazadlového prostoru a v našem dočasném domově snadno a rychle sestavíme. Většina postýlek má nastavitelnou polohu pro spaní novorozenců i větších batolat, takže se při cestování rozhodně nemusíme omezovat věkem dítěte. Velmi praktické je koupit dětem přímo s cestovní postýlkou také skládací matraci, kterou můžeme jednoduše přepravovat a v případě potřeby využít nejen v postýlce, ale u větších dětí i při stanování.

Pokud se chceme vydávat na delší procházky nebo túry po horách, pak budeme potřebovat nosiče, které jsou vhodné většinou pro děti od 1 do 3 let věku. Jejich nosnost se pohybuje kolem 20 kg, což je zátěž, se kterou trénovaní tatínci rozhodně nebudou mít problém. Kvalitní nosiče se vyrábějí s pohodlnými popruhy a odolnou konstrukcí, která vyhoví jak nárokům přepravovaného dítěte, tak i rodiče.

PR text

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie