Zobrazit přihlášovací formulář

Jahodová sezóna a jak ji využít

  • Publikováno:
Jahodová sezóna a jak ji využít

Málokteré ovoce je oblíbenější. Děti i dospělí většinou nepohrdnou jahodou v žádném stavu, úpravě nebo příchuti, tato sladká červená srdíčka jsou prostě mezi favority snad každého z nás. Jaké látky obsahují a proč si jich dopřávat? Jak si udělat extrémně zdravé jahodové „želé“? A jaký blud je alergie na jahody?

Jahoda sama o sobě, tak, jak si ji automaticky představíte, není plod. Je to zbytnělé květní lůžko a plody jsou samotná zelená zrníčka na jejich slupce. Jahodníky jsou různé, plodí v různých obdobích, ale v našich klimatických podmínkách je sezóna jahod právě teď, začátkem léta.

Jak, kdy a kde je sbírat?

Nejběžněji se k jahodám dostaneme asi tak, že si je koupíme v obchodě, od známých nebo na farmářských trzích. Často ale můžeme u nás narazit na jahodové farmy, kam si můžeme vyrazit čerstvé jahody sami nasbírat. (Výborný tip na víkendový výlet s dětmi!)

Jahody se sbírají rovnou z keříčků, a to ručně. Ideální je sbírat je co ráno, kdy už oschly od ranní rosy, ale zároveň jsou po chladnější noci ještě vychlazené, a tedy i déle vydrží. Jenom pozor, jahodové keříky jsou rájem pavouků a jiné havěti, tak pokud máte fobii, opatrně.

Co obsahují?

Jahody jsou ideálním ovocem pro hubnutí, obsahují velké množství vlákniny a svým obsahem vitaminu C se vyrovnají citrusovým plodům. Dále obsahují vitaminy A, B a E. Vitamin E jakožto silný antioxidant ve spojení s některými organickými kyselinami pomáhá organismu bojovat proti nádorovým onemocněním, ale také proti spoustě jiných chorob.

Jahody podléhají poměrně rychlé zkáze, když si je doneseme domů, měli bychom je co nejrychleji sníst nebo zpracovat. Oblíbené je zamražení – to je vhodné především proto, že v ovoci zachovává vitamíny (ty zničíme převařením). Z jahod se dělají vynikající džemy a marmelády, zmrzliny, náplně i zdobení cukrářských výrobků, polévky, přesnídávky, smothies… a jistě vás napadne spousta jiného využití. Legendární jsou jahody v šampaňském nebo jen tak pojídané se šlehačkou.

Jahody ale obsahují také velké množství vody, téměř 90 %. Což je moc dobře, protože nám pomáhají s hydratací, ale takový vysoký obsah vody se dá využít i jinak.

Jednoduše magické spojení chia a jahod

Chia semínka jsou naprostým hitem ve zdravé výživě, jejich konzumace už je pro mnoho z nás skoro automatická. Kromě spousty zdraví prospěšných vlastností mají chia semínka schopnost absorbovat velké množství vody. Vytvoří díky ní kolem sebe želatině podobný obal, a to je přesně to, co se nám na jahodový chia „pudink“ hodí.

Potřebujete:

  • Chia semínka
  • Jahody
  • Libovolné přísady – meduňku, mátu nebo jiné bylinky, ořechy, trochu smetany, kokos, ananas popř. jiné ovoce, které chcete s jahodami nakombinovat.

Jahody rozmačkejte vidličkou, pokud chcete jemnější strukturu, rozmixujte je. Přisypte do nich chia semínka a nechte v chladu tuhnout. Díky vysokému obsahu vody v jahodách do sebe chia vláhu natáhnou a celou směs spojí v pevnou hmotu. Čím více semínek přidáte, tím více bude výsledný pudink „tvrdší“. Čím méně, tím bude kašovitější.

Pokud směs necháte delší dobu odpočívat v lednici a misku, ve které si ji připravíte, nejdříve vymažete kokosovým olejem, půjde pudink krásně vyklopit.

I když použijete pouhé dvě přísady – chia semínka a jahody, dostanete naprosto lahodný a osvěžující dezert, který je nejen dostatečně sladký, ale také extrémně zdravý.

Jahody a alergie

  • Zvláště nezralé jahody u mnoha lidí způsobují pseudoalergické reakce. Pseudo proto, že sice způsobují kopřivku stejnou jako alergie, ta po jahodách ale vzniká jiným mechanismem.
  • Jahody dále obsahují kyselinu acetylsalicylovou, což je salicylát stejně, jako acylpyrin. Pokud jste alergičtí na acylpyrin, měli byste se jahodám vyhnout.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Maxinka 24. 6. 2016, 19:28
A já teď piju jahodový daiquiri ,-) (D) (D)

Kategorie