Zobrazit přihlášovací formulář

Jak hubnout přes léto

  • Publikováno:
Jak hubnout přes léto

…a nepřibrat ani na dovolené? Léto je obdobím, na které chceme být co nejvíc ve formě. Ale ne nadarmo se říká, že je lehčí se do formy dostat, než v ní zůstat. Pokud jsme se dostali do stádia, kdy jsem se svou postavou plus mínus spokojení, možná jsme se nechali uchlácholit přesvědčením, že to tak zůstane napořád. Ale léto má pro nás spoustu nástrah, jak se jim vyhnout? A jak přes léto třeba i pokročit v dosahování vysněného cíle?

Naše tělo se přizpůsobuje naší stravovací a pohybové rutině a zvyklostem. Když je změníme, změní se naše postava. Když se k nim vrátíme… postava bude následovat. V létě se všem trošku rozvolní režim, takže se snadno poddáme jeho nástrahám. Na co si dávat pozor, co z léta využít?

Vypněte televizi i počítač. A to ze dvou důvodů. Tím prvním je, že po zbytek roku už venku tak hezky nebude. Pokud u počítače nebo na tabletu trávíte svůj volný čas, bude rozhodně lepší jít ven, nemyslíte? A rozhodně je vypněte, pokud jíte. Rozptýlená pozornost bude mít za následek fakt, že sníte víc, protože nebudete tolik vnímaví k signálům sytosti.

Pijte opatrně. Samozřejmě máme na mysli alkohol. Otevřené zahrádky, dlouhé a teplé večery, společnost rodiny a přátel, dovolená. To všechno svádí k násobně vyššímu popíjení alkoholických nápojů, než chladná zima nebo sychravý podzim. Ať už jde o pivo, víno, střik nebo oblíbené míchané nápoje, v létě se prostě vypije více alkoholu, tím pádem také přijme o mnoho víc naprosto neužitečných kalorií.

Nezanedbávejte spánek. S dlouhými dny se zdá, že jsme dostali darem několik hodin denně navíc. Nedostali, den má pořád 24 hodin, i když světlo je mnohem déle. Pokud máte ve zvyku chodit spát v deset hodin večer a odrazuje vás jenom to, že je venku ještě skomírající světlo, a tak „by byla ještě škoda jít do postele“, pokuste se si spánek nezkracovat. Je pravda, že více slunečního záření dodává tělu více energie a člověk v létě nepotřebuje tolik „hibernovat“ jako v zimě, ale to neznamená, že z osmi hodin vám najednou bude dlouhodobě stačit šest. A nedostatek spánku je jednou z nenápadných příčin přibírání na váze.

Vyhýbejte se výrobkům s umělými sladidly. Ta totiž (zvlášť v kombinaci s alkoholem) můžou způsobovat nadýmání a pocit nafouknutého břicha. A to se nám v létě do plavek zas tak úplně nehodí. Především jde o dietní nápoje. Čím víc přírodě se budeme držet, tím lépe uděláme.

Zvažte kávu. Kofein zrychluje metabolismus, takže nám pomáhá spalovat kalorie. Ale v létě také zapříčiní to, že se budeme o trošku více potit. Pokud v létě pijeme kávu, je extrémně důležité dodržovat pitný režim a tělo dostatečně hydratovat. A jelikož jsou ledové varianty v teple velmi lákavé, dopřejte si, ale nezapomínejte na vodu!

Kofein umí ve větší míře způsobovat i bolesti hlavy. V omezeném množství pomůže, zvlášť pokud jimi trpíte v důsledku nízkého tlaku, ale ve větším množství nám může poměrně znepříjemnit život. Doopravdy proto v kombinaci s kofeinem nezanedbávat dostatečný příjem tekutin.

Cvičení modifikujte, nevynechávejte. Léto, to svádivé období, kdy jsme přesvědčeni, že pár dní, týdnů a co, třeba i nějaký ten měsíc bez cvičení přece není žádný problém. Nejde ani tak o to, co se s naším tělem za tu dobu stane, ale spíš o to, co se stane s naší hlavou. Ztráta motivace a upuštění od rutiny je totiž ta nejhorší překážka, kterou si můžeme sami položit. Klidně aktivity jen vyměňte za něco, co se vám v létě bude dělat příjemněji, ale nevynechávejte.

Nebojte se potu. I když to nemusí být vždy nejpříjemnější, pot je zdravý. Nejen, že zbavuje tělo škodlivých látek, ale zároveň ho ochlazuje. Pot je důležitou součástí naší termoregulace, proto bychom v létě neměli tolik používat antiperspiranty, jako spíše deodoranty. A nebojte se pocení podpořit – v teple organismus obecně lépe a rychleji spaluje, protože nemusí vynaložit tolik energie na potřebné primární zahřátí těla.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie