Zobrazit přihlášovací formulář

Zázvorová voda, to nejlepší pro naše zdraví

  • Publikováno:
Zázvorová voda, to nejlepší pro naše zdraví

Zázvor je koření, které extrémně prospívá lidskému zdraví. Užívají ho léčitelé, odborníci a má tisíciletou tradici nejen ve světových kuchyních, ale i medicínách. Ať už jeho chuť máte rádi, snášíte nebo ji vyloženě nemusíte, konzumací zázvoru si můžete odpomoct od mnoha potíží. Co všechno zázvor dokáže kromě toho, že spaluje tuky a pomáhá na žaludek? A jak si připravit zázračnou zázvorovou vodu?

Prapodivně tvarované oddenky zázvoru pikantní chuti už jsme v obchodech jistě zahlédli. Milovníci sushi znají nakládaný zázvor jako prostředek, jak se zbavit chuti posledního kousku a připravit chuťové pohárky na nový druh. Známe zázvorový čaj, zázvorky a víme, že jeho chuť dodává tu správnou štiplavost tradičnímu perníku. Proč je kolem zázvoru ale takový poprask?

Zázvor a zdraví

Zázvor má významné antibakteriální účinky, působí také proti zánětům a snižuj hladinu cholesterolu v krvi. Těmito svými vlastnostmi bojuje proti řadě civilizačních chorob, zpomaluje některé druhy rakoviny a pomáhá proti zažívacím potížím. Stejně tak pomůže v boji s nachlazením a chřipkou nebo rýmou. Kdy bychom měli zázvor zařadit do svého jídelníčku?

  • Při zažívacích obtížích. Účinná látka zázvoru, gingerol, má velké množství pozitivních účinků na naše zdraví. Mezi ně patří také zklidňující a upravující vliv na celou trávicí soustavu, skvěle působí na žaludek, upravuje zažívání a pomáhá s trávením a dokonce i spalováním tuků.
  • Plynatost, zácpa, pálení žáhy.  
  • Při zánětlivých problémech. Protizánětlivé a antioxidační účinky oceníme nejen při chřipce a nachlazení, ale také pokud potřebujeme srazit horečku (průvodní jev zánětů) nebo vyřešit často se opakující respirační potíže.
  • Závratě a ranní nevolnosti. I když je podávání zázvoru těhotným ženám doporučeno omezovat, po konzultaci s lékařem to může být právě zázvor, který vám pomůže od ranních nevolností nebo závratí. Zázvor zklidní také mořskou nemoc nebo jakékoliv nevolnosti způsobené nepřirozeným pohybem (oceníte například v době poutí a kolotočů).                

Se zázvorem ale opatrně. Nemusí každému dělat úplně dobře v neomezeném množství. Všeho s mírou především, pokud užíváte dlouhodobě léky, máte nějakou chronickou chorobu (typu cukrovky). V případě jakýchkoliv pochybností se poraďte s lékařem. Každopádně ani zdravý dospělý by neměl zkonzumovat více než pár gramů denně.              

Zázvor v kuchyni

Zázvor je tradiční koření a přísada čínské, japonské a indické kuchyně, ale vzhledem ke svému několika tisíciletému putování po světě zdomácněl i v Evropě. Používá se v různých formách, od čerstvého, přes sušený, nakládaný, drcený, kandovaný nebo mletý.

Nejvíce účinků (kromě chuti) získáme samozřejmě z čerstvých oddenků. Ty jsou mimořádně trvanlivé a nevadí jim ani teplo. Zázvor pravý (lékařský) je dnes uměle pěstovaná rostlina, ve volné přírodě ji téměř nenajdeme. Dá se vypěstovat i u nás, ale nejlépe se jí daří v tropickém prostředí.              

Zázvorová voda

Budete potřebovat:

  • 5 cm oloupaného zázvoru
  • ½ litru vody
  • ½ citrónu
  • Lžičku medu

Očištěný zázvor nakrájejte na plátky (můžete použít i škrabku, tak se vám podaří udělat velmi tenké plátky). Zalijte vodou, vymačkejte do ní šťávu z poloviny citrónu a oslaďte medem. Ideálně ještě nechte přes noc v lednici „vylouhovat“ a popíjejte průběžně přes celý den.

Tento nápoj můžete pít jak zastudena, tak zatepla – můžete si jej ohřát na teplotu zhruba 80 stupňů a vychutnat si kořeněný čaj v zimě nebo osvěžující ledový nápoj přes léto.  

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Aja10 14. 3. 2017, 8:59
Byla jsem letos nachlazená, běžná rýmička a kašlík a denně jsem vypila cca 3 litry poctivého zázvorového čaje. A ačkoliv jindy jsem ještě měsíc pokašlávala, tentokrát po rýmě naprosto bez kašle. Takže bez zázvoru se už léčit nikdy nebudu, lepší jak nějaké hot drinky z lékárny (Y)
juditap 8. 2. 2017, 8:31
V zimě na něj nedám dopustit.Mam nízký tlak, dává mi pocit tepla. Pozor na předávkování u těch, kdo mají citlivější trávení. Dcera ho má ráda v mátovém čaji s citronem, trochu strouhanám do mrkvové polévky (krému), dá se i do kakaa nebo čokoládové polevy.
zelenoockam 9. 7. 2016, 13:30
zázvor je zahřívací-v létě nedoporučuju
bohdan 14. 3. 2017, 16:47
@zelenoockam A o chladných letních večerech ? ,-)
Lilien21 8. 3. 2017, 9:57
@zelenoockam Naprostý souhlas... A už vůbec nechápu kombinaci zázvor- citron, zázvor okurka... Kdy vždy jedno zahřívá, jedno chladí... Od podzimních sychravých dní do brzkého jara na něj ale nedám dopustit- v kombinaci s medem...
Tadel 1. 7. 2016, 21:44
(^)
Sweetx 29. 6. 2016, 23:34
(Y)

Kategorie