Zobrazit přihlášovací formulář

Jak zabavit děti o prázdninách

  • Publikováno:
Jak zabavit děti o prázdninách

Všichni rodiče moc dobře vědí, že léto (respektive prázdniny) jsou jedním z nejnáročnějších období roku. Ať už to mají děti se školkami nebo školou jakkoliv, vždycky nastane období trvající minimálně jeden měsíc, kdy dítě zůstane „bezprizorní“. Jenomže v práci řešíme dovolenou, nikoliv prázdniny, takže (pokud nepatříte ke šťastným výjimkám) každý rok před námi leží nelehký úkol – jak zabavit děti?

Samozřejmě extrémně záleží na tom, jak jsou vaše ratolesti staré, jaké jsou vaše časové možnosti, kde bydlíte, jak vám fungují babičky a ostatní rodina, no prostě prázdniny umí ovlivnit desítky různých faktorů. Ve většině případů ukrojíme část z prázdnin celorodinnou dovolenou. Může i ta být součástí prozřetelných plánů na léto?

„Kvůli cenám a provozu jsme s manželem a dětmi jezdívali na letní dovolenou těsně před prázdninami, prostě jsme dětem prázdniny protáhli – ty poslední týdny ve škole se stejně nic neděje. Jeden rok jsme jeli uprostřed července, protože jsme nedostali jinak dovolenou, a byla jsem extrémně překvapená, jak naprosto jinak celé prázdniny probíhaly. Děti se týden před dovolenou zabavili chystáním a vymýšlením blbostí, týden po ní stříhaly videa a upravovaly fotky, dělaly různé koláže. Když jsme jezdívali přes školní rok, byla celá příprava a likvidace následků vlastně jenom na mně. Shodli jsme se s manželem, že to za to fakt stálo.“

Veronika B., 44

Paní Veronika má velkou pravdu. Protože starost o zábavu dětí leží do značné míry přes prázdniny na rodičích, po nějakém čase přijde k dobru každá pomoc. Do věku, jehož určení závisí do značné míry i právě na rodičích, nemá dítě svoje vlastní finanční prostředky, dostatečnou zodpovědnost ani organizační kapacitu na to, aby „se o svou zábavu postaralo samo“. Co tedy s tím?

Babičky, tábory

Taky jste trávili v dětství měsíc z prázdnin u babičky? Mnoho z nás a mnoho ze současných dětí to tak má. Určitě si vzpomínáte na svoje prázdninové kamarády, průšvihy, které jste se společně snažili ututlat, skvělé jídlo, kterého bylo tolik, že se ani nedalo spořádat… a tak dále. Pokud vaše děti mají tu možnost a vaši rodiče potřebnou vůli a trpělivost, je to jedna z nejkrásnějších věcí, které můžou děti prožívat. Ale zdaleka ne každá rodina má na venkově babičku jako z pohádky, realita bývá o dost jiná. A navíc – kdo z nás by se dnes už nebál o svém dítěti celý den nevědět a trnout, jestli se dostaví v pořádku na oběd? Čím dál mladší děti také odmítají takový styl prázdnin. Z různých důvodů, ať už je to ztráta kontaktu s partou nebo pomalé připojení k internetu.

Naproste nejefektivnější způsob zábavy jakéhokoliv dítěte (a to už od celkem raného věku) jsou různé tábory. Navzdory hororovým svědectvím, která se toulají po internetu, pokud věnujete výběru správného tábora trošku času, vaše dítě čekají nezapomenutelné zážitky. A hlavně – úplně jiného typu, než se jim běžně přes rok dostává. Problémem ovšem může být povaha a osobnost konkrétního dítěte, drobné stesky po rodičích jsou v pořádku, ale úzkost z odloučení nebo špatné navazování kontaktů, nespolečenskost nebo třeba reálná sociální fobie umí z takového tábora udělat učiněné peklo.

Soustředění, příměstské tábory

Vynikající je, pokud vaše dítě navštěvuje kroužek nebo jakoukoliv zájmovou skupinu, která organizuje prázdninová soustředění. Sporty, hudba, divadlo, skaut, turistika… A mnohé další organizace určitě plánují přes léto soustředění, kdy je čas strávený nejen plnohodnotně, ale také produktivně, příjemně a s lidmi a činnostmi, které má vaše dítě rádo.

Máte dítko doma? Poohlédněte se po příměstských táborech. Vždy si prověřte organizátory, ideální je samozřejmě doporučení. Můžete tak dětem zařídit jedno až dvoudenní zábavu, od kolečkových bruslí, bazén nebo zoologické po návštěvy hradů a výlety do přírody, a to za relativně drobný peníz.        

Domácí aktivity

A je to tady. Asi nejzásadnější otázkou ovšem je, co dělat, když vaše děti zůstanou bez programu a ještě jsou moc malé na to, aby si ho zařizovaly samy. Máme pro vás pár tipů, co můžete zorganizovat a jak se s dětmi bavit – ale upřímně, bez rodičovského úsilí se zábava dětí úplně neobejde!

  • Vícedenní aktivity: Během prázdnin ztratí dítě naprosto přehled o tom, jestli je víkend nebo všední den. Ne tak ovšem vy. Takže stanování, výlety, sport… a cokoliv, co vás napadne. Letní víkendy jsou ideální příležitostí pro doopravdy rodinné aktivity (bez nutnosti čerpat dovolenou). Ale je jasné, že každý víkend něco naplánovat nelze. Jak na to? Domluvte se s rodiči kamarádů vašich dětí a utvořte na prázdniny něco jako „dětskou skupinu“. Stačí, když na partu okolo šesti dětí dohlédnou dva dospělí – ať už rodiče, mámy kamarádky nebo tátové kamarádi, nicméně zbytek dospělého osazenstva má volno. A čas pro sebe.
  • Celodenní aktivity: Máte volno, ale nemůžete/nechce se vám jet nikam na přespání? Nebudeme vás unavovat tipy na výlety po okolí, ale skvělá věc, která se rozmohla teprve v posledních letech, jsou různé bio farmy. Ovoce, zelenina, zvířata, mléčné výrobky. Většina z nich je nějakým způsobem otevřená veřejnosti a každá návštěva znamená kromě možnosti nakoupit si vynikající potraviny taky nevšední zážitek. A odpovědi na otázky: Jak se to dělá?
  • Doma: Kámen úrazu. Jak zabavit děti, pokud jsou doma? Nikdo nechce, aby se 24/7 dívaly na televizi nebo byly u počítače, no ne?
    • Vymyslete prázdninovou hru. Systémem hádanek, pravidelných činností a třeba sbíráním bodů nebo odměn se často zdaleka nepobaví jenom děti. Vypusťte s partnerem svá kreativní já a zkuste zapojit děti do zábavy, která vyplní volné dny.
    • Deskové hry (nebo jakékoliv jiné). A to ne jen tak na jedno odpoledne, ale pěkně turnaj. Můžete sbírat body za každou hru, účastnit se celá rodina a ten, kdo bude mít k určitému datu bodů nejvíce, dostane odměnu. Pokud máte více než jedno dítko, uvidíte, jak se budou snažit porazit sebe navzájem (a vás!).
    • Vaření a pečení. Zapojit děti do chodu domácnosti většinou bývá problém, pokud to je za povinnost. Ale jako zábava? No proč ne? Vymyslet jídelníček, vymyslet vlastní recept, jít spolu nakoupit a pozvat babičku s dědečkem na oběd? Prostě cokoliv vás napadne.
    • Vlastní projekt na zahradě. Pokud bydlíte v domečku se zahradou, máte napůl vyhráno. Naučit děti vytvořit a udržovat vlastní záhonek (s čímkoliv)? Nakreslit a zkusit postavit bunkr? Nad takovými projekty se dá strávit hezky celý den…
    • Založte prázdninový deník. A každý den dělejte záznamy. Ať dítě sbírá suvenýry na činnosti, které přes den dělalo, ať si zapisuje dojmy, kreslí obrázky, nalepuje fotky nebo jinak zaznamenává každý den. A nezapomeňte na vlastní příspěvky!
    • Natočte prázdninový film. V dnešní době chytrých telefonů není natáčení ani stříhání videa vůbec žádný problém. Co takhle malá projekt prázdninového filmu?
    • Jakékoliv řemeslo. Výroba šperků, pletení, háčkování, opracovávání dřeva, stavění nebo opravování čehokoliv, vyšívání… třeba vaše dítě najde zalíbení v něčem, co by vás ani nenapadlo.
    • Čtení. To nejlepší, co pro sebe jako rodič můžete udělat, je předat dětem zájem o četbu. Protože pak je jedno, jestli je venku zima a prší nebo že nemá kdo vymýšlet jiný program. Kniha je po ruce vždy.

Samozřejmě vás napadne spousta jiných aktivit, běžných, které děti můžou dělat ve chvílích, kdy mají ničím nevyplněné volno. Jde o přístup – místo koupání na bazén můžete vyrazit k řece. Udělat si domácí zmrzlinu, kreslit na chodníky, zařídit kartičku do knihovny, udělat mapu pokladu. Poradí vám články, diskuze, ale především vaše intuice. Znáte své děti, víte, co se jim bude líbit. A na druhou stranu znáte také své možnosti. Když to všechno sladíte dohromady, čeká vás o prázdninách hodně krásných, společně prožitých chvil.             

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie