Zobrazit přihlášovací formulář

Týden bez chytrého telefonu

  • Publikováno:
Týden bez chytrého telefonu

Všimli jste si, jak automaticky se vžil termín „digitální detox“? Nějakou dobu jsme slýchali o závislosti na moderních technologiích, dnes je tak rozšířená, že se vlastně stala novým standardem. Pokud patříte k hrstce lidí, kteří se bez svých mobilních zařízení obejdou klidně dny a týdny, Můžete si gratulovat. Pro všechny ostatní je tady drobný návod, jak a proč se zkusit detoxikovat od digitální závislosti.

Samozřejmě, že používání telefonu, tabletu nebo počítače nepovažujeme za závislost. Ale pokud jste v poslední době šli okolo internetu, určitě jste narazili na to, že i digitální komunita poukazuje na to, jak trávení času online ovlivňuje naše reálné vztahy ve fyzické přítomnosti.

Děsí vás ztráta dat, nedostupná wi-fi, docházející baterie? Jste vystresovaní z toho, že jste ještě někomu neodpověděli, že vám v kabelce pípala notifikace a vy si zprávu nemůžete přečíst, protože právě mluvíte o vážných věcech s kamarádkou? Přijde vám neslušné neodpovědět na pracovní email v pátek večer, protože stejně všichni vědí, že jste ho dostali a zobrazil se vám na mobilu? Paradoxně vám vadí, když někdo při komunikaci s vámi zároveň používá telefon? Pokud jste alespoň na jednu otázku odpověděli ano, možná byste měli zkusit digitální detox.

Proč vlastně potřebujeme od technologií odpočinek?

Argumenty o tom, že život na sociálních sítích brání člověku v životě reálně přítomném, už tak nějak přestaly znít naléhavě. Proč? Protože jsou na tom všichni stejně. Takže musíme povýšit na jiný level. Neustálá přítomnost online způsobuje velké stresy, a to v pracovním i osobním životě. Ačkoliv chápeme neustálou dostupnost ostatních jako velkou výhodu, když se to týká nás, umíme být i pěkně otrávení. Znáte případy zmeškaných hovorů, které se k vám hodiny nevrací? Odeslaných, přijatých, přečtených, ale nezodpovězených zpráv? Nutkání si o každé informaci, události nebo sporu zjistit na internetu něco víc, hned, zkontrolovat si bankovní účet nebo jakýkoliv jiný a v mnoha případech naprosto nadbytečný úkol, který plníme jenom proto, že je to tak jednoduché. Necítíte v těch neomezených možnostech lehké omezení svobody?

Vyzkoušejte si (aspoň na týden)…

…stáhnout aplikaci, která změří, kolik času (a na jakých aplikacích) strávíte času. Takové vychytávky pro mobilní telefony už existují, používají proti sobě své vlastní zbraně. Ať bude výsledné číslo jakékoliv, zkuste ho zkrátit na dvě hodiny denně. Přijde vám to moc? Počkejte, až zjistíte, kolik je to teď.

…být old school. Telefon nebo tablet jsou dnes náhražkami kde čeho. Ale zkuste to – kupte si noviny, nečtěte zprávy online. Vezměte do ruky papírovou knihu místo té digitální. Chcete se podívat na film? Jděte do kina. Lépe – za kulturou do kina nebo na koncert. Taky vám přijde divné nazývat takové věci „old school“? Ale bohužel, asi už je to tak.          

…nevytahovat telefon z kapes a kabelek, když jdete. Kamkoliv, v obchodě, po cestě na tramvaj – jen si všimněte, kolik lidí drží telefon aspoň v ruce, když už ho nepoužívá. Zkuste ho nechat na místě.

…nehledejte všechny odpovědi. Víte, že existuje termín Google efekt? Je to situace, kdy se ve společnosti objeví téma, na kterém se neumí všichni shodnout. Například – pochází sushi z Číny nebo Japonska? Kolik roků má Karel Gott? Co je v takovém případě nejjednodušší? Sáhnout po telefonu a zjistit to. Bum, debata skončila. Proč si něco pamatovat, když je to tak snadno zjistitelné?

…vzpomenout si sami. Takzvaná digitální amnézie má za následek, že si nepamatujeme telefonní čísla, narozeniny ani těch nejbližších, výročí, termíny dovolené a podobně. Ale nebylo to tak vždycky, že ne? Myslíte si, že uvolněnou mentální kapacitu využíváme k něčemu užitečnému? Zkuste nečekat na připomenutí, ale vzpomenout si sami.

…nepoužívat telefon po deváté hodině večer. Ačkoliv to tak nezní, je to oříšek. Samozřejmě, pokud vám odjel manžel na služební cestu a vy čekáte, až zavolá, že dobře dojel, mějte ho poblíž. Ale jako zábavu? Ne. Kniha, horká vana, film. Nemusíte dohnat novinky všude za celý den, nemusíte.

…nepoužívat telefon, když jste sami. A to už je z těch komplikovanějších. Ale najděte si jinou zábavu. Věnujte jí plnou pozornost a budete překvapeni, kolik času jste předtím trávili s daty. Malujte, pište, poslouchejte hudbu, věnujte se domácím pracím, jděte sportovat… Ale když jste sami, telefon pryč.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie