Zobrazit přihlášovací formulář

Boříme mýty o mladistvém vzhledu I.

  • Publikováno:
Boříme mýty o mladistvém vzhledu I.

V dobách –náct a brzkých –cet nám bylo teoreticky celkem jedno, co jsme na sebe hodily, kdekdo nám odpustil kdejaký módní prohřešek. Ale časem nám nějak oblíbené šaty přestávají lichotit, tam, kde bylo ploché bříško, objevil se extrémně odolný špíček a začínáme se sem tam cítit lehce neforemně. Naše tvář nějak není tolik pevná a make-up, který jsme používali léta, je najednou nějaký jiný. Tyto situace nastanou, i když cvičíme, zdravě jíme, dost spíme a nemáme žádný stres, protože příroda je prostě příroda. A tak musíme trošku dohánět a vyhýbat se tomu, co nás zbytečně ještě postaršuje. Co to je?

Nosíme příliš dlouhé vlasy. Další mýtus o mladistvém vzhledu nám říká, že dlouhé vlasy jsou symbolem mládí! Ale pozor. S věkem ztrácíme tuk v obličeji (zatímco ho nespravedlivě nabíráme v jiných partiích) a dlouhé, při nejhorším rovné vlasy nám zajistí velmi protáhlý, unavený a ustaraný vzhled. Pokud chcete vyloženě dlouhé vlasy, zaplétejte je, dodávejte jim objem a vlny, choďte ke kadeřníkovi a rozhodně nedopusťte, aby byly suché, nezdravé, vyživené a neupravené. Na „máma“ střihu není nic špatného, polodlouhé vlasy vám opticky vyplní obličej. Ale i o ty je třeba se starat.

Linky a řasenka. „Dramatický“ make-up, čili tmavě a výrazně nalíčené oči, nezrádný v každém věku. Ale jak stárneme, naše řasy se ztenčují a řídnou, proto se často snažíme vykompenzovat chabé efekt řasenky černou linkou a tmavými stíny. Obrovský pozor – přesně to přitahuje pozornost k vráskám okolo očí, nehledě na to, že do vrásek se tmavý make-up velmi rád vpíjí a zvýrazňuje je. Místo černé je na místě tmavě hnědá nebo šedá, ideálně v tužce, ne tekutá. A pozornost je vhodné přesunout spíše na obočí.

Opalování a vystavování se slunci. Ne nadarmo má mnoho lidí zafixovanou bledou pleť jako aristokratickou a elegantní. I když vám může připadat, že opálená pleť působí zdravěji (a v mnoha případech byste měli pravdu), s přibývajícím věkem bychom se měli ze sluníčka spíše stahovat. A nejen to, ale i při běžném provozu bychom se před ním měli chránit – používat na veškeré odhalené části kůže krémy s ochranným faktorem. Obličej, ruce, dekolt, ramena, nohy. A to jak v létě, tak v zimě. Nezapomínat na sluneční brýle! A pokud se chceme opalovat, tak pomalu, s faktorem, ne dlouho a jen lehce.

Jsme moc agresivní na naše oční okolí. Víme, že se o ně máme starat, víme, že se okolo očí tvoří vrásky, a tak nanášíme krémy, vmasírováváme, poklepáváme, vytahujeme… a někdy prostě moc agresivně. U očního okolí může docházet i k mechanickému poškozování, zvlášť pokud je nešetrná péče kontinuální. Kvůli takovémuto zacházení můžeme mít oči také zarudlé nebo napuchlé, tyto příznaky neznamenají automaticky, že používáme špatnou kosmetiku, možná jen kosmetiku používáme špatně. A to samé platí pro odličování! Odličovač naneste na tampónek, přiložte na oko a nechte chvíli působit. Teprve pak pomalým a plynulým tahem oční make-up odstraňte.

Ignorace rukou a hrudníku. Kůže na rukou, krku a hrudníku si zaslouží stejnou péči jako ta na obličeji. Protože přesně to jsou místa, na kterých se nejčastěji (kromě obličeje) objevují vrásky a pigmentové skvrny, a zároveň je vystavujeme na denní bázi. Takže hydratovat, mazat, peelingovat, chránit před sluncem a vyživovat. Na denní bázi!

Nepřemýšlíme nad rtěnkou a nosíme moc tmavé nebo výrazné barvy. Je to stejné jako s linkami. Moc výrazné přitahují pozornost, u rtů je ta nežádoucí směrována k vráskám „od smíchu“. Ideální je přesedlat na konturovací tužku a lehce barvicí rtěnku v odstínu jen o trochu tmavším než je přirozená barva našich rtů. A nezapomeňte, že růžové tóny působí vždy mladistvěji než červené, oranžové, cihlové nebo fialové.

Nanicovatý make-up. Je na čase vybrat ten správný make-up. Takový, který se nevpije do vrásek, nebude vysušovat, bude mít správnou barvu, složení a spoustu dalších atributů. Bude třeba tomu věnovat čas a možná i nějakou tu korunu, a vybrat si make-up, který bude lichotit věku i pleti. Rozhodně si nechte poradit odborníky, vyplatí se to.

MOC tvářenky. Nic z nás neudělá více „starou dámu“ jako přehnané barvy na tváři se sem tam nějakou vráskou. To je prostě dané. Pro co nejmladistvější vzhled je vhodné aplikovat bronzer na linii vlasů a čelisti, a potom jen lehce krémovou tvářenku na líčka. Před zrcadlem se na sebe usmějte a tvářenku aplikujte na vrcholek „jablíčka“, které se na každé tváři utvoří.

Lesk a perleť pryč! Mat se přibývajícím věkem stále častěji a intenzivněji stává naším přítelem. Pomalu bychom měli zapomínat na perleťové nebo třpytivé oční stíny, lesky na rty a, prosím, také laky na nehty. S očními stíny je to obzvláště podstatné – ty třpytivé mají mnohem méně pevnou konzistenci, proto se často rozpadají a popráší nám obličej, ulpí v kožních záhybech a to prostě není dobré. Když už je chceme použít, je třeba mít doopravdy dobrou podkladovou bázi, pořádně oklepat aplikátor a nanést stín ideálně jen do vnitřního koutku oka.

Potřebujeme kontrast. Sice jsme si říkali, že jsou vhodné přirozené rtěnky, co nejpřirozenější barva vlasů, ne moc výrazné linky a tak dále, ale to neznamená, že se musíme pohybovat v naprosto neutrálním módu. Jak člověk stárne, kontury jeho obličeje se „slévají“, prostě vybledáme. Obočí, řasy, kvůli prokrvení i rty (ty navíc ztrácejí kontury). Mnoho studií ale prokazuje, nevzhledově působí mladší lidi, jejichž tvář není jednolitá, ale kontrastní. Jak na to? Opatrně.

  • Volte barvy tmavší, ale přirozené.
  • Soustřeďte se na oči, vyplnění obočí a rty.
  • Nechte pleť působit co nejpřirozeněji, vynechejte přehnané líčení tvářenkou.

…a to nejen v make-upu. Monochromatické outfity jen s největší opatrností. Neznamená to, že je nemůžeme nosit, ale jenom to, že se nad nimi musíme trošku zamyslet. Kontrast nám nepřidávají jenom barvy, ale také vrstvy a předěly (viz pásek). Nebojte se vzorů (i když opatrně) ani kontrastních barev, jenom je třeba se ujistit, že nám doopravdy sluší, ne, že se nám jenom líbí. Ani v těchto případech není od věci dopřát si odborné oko stylisty.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie