Zobrazit přihlášovací formulář

Co by čtyřicetileté já vzkázalo tomu třicetiletému?

  • Publikováno:
Co by čtyřicetileté já vzkázalo tomu třicetiletému?

Je pár pravd, které nás ve čtyřiceti zasáhnou s větší intenzitou než ve třiceti. Třicátá léta života jsou mnohem méně telecí než ta dvacátá, ale přesto člověk chybuje tak, že si to v následující dekádě vyčítá. A u žen to platí dvojnásob. Máme pro vás pár vzkazů, které by čtyřicetileté ženy nejraději předaly svému třicetiletému já. Věk totiž není jen číslo, ať si kdo chce, co chce, říká, a přijde, ať už jsme připraveni, nebo ne. A uvědomění si pár věcí nám pomůže zvládat přibývající svíčky na narozeninovém dortu s mnohem větší grácií.

Noc s make-upem pleť rozhodně neomlazuje. Banalita? Ano. Ale okolo čtyřicítky je mladistvý vzhled pleti doopravdy téma. Pokud chodíte spát odlíčená/neodlíčená vězte, že make-up přes noc nejen zašpiní polštáře, vyhodí vám akné, ale také zabraňuje přirozené obnově pokožky, která šedne a ztrácí barvu. Nečistoty z okolí, které se přes den na make-up nachytají, pak přes noc působí (například tolik nenáviděné volné radikály).

Vysoké podpatky způsobují zdravotní potíže a deformují nohu. Kdybyste se na své chodidlo podívala v den třicátých a čtyřicátých narozenin, asi byste byla překvapená. Pokud se vyžíváte v nošení vysokých podpatků, přes třicítku je vhodné zvolnit a nosit je jen příležitostně. Později můžete bojovat s problémy s klouby, vybočenými palci a jinými deformacemi, zarůstajícími nehty… no prostě baleríny jsou taky hezké.

Málo spánku přidá vrásky. Nevyspání není jenom jednorázová záležitost, která způsobuje opuchlé oči. Ale nedostatek spánku produkuje stresový hormon kortizol, který nabourává struktury kolagenu a vede k méně pevné a pružné kůži.

Vždycky noste SPF. Ano, i v zimě. Ochrana proti slunci by měla být váš nejlepší kamarád. I přesto, že se třeba nebojíte rakoviny kůže, může vás dohnat suchá a vrásčitá pleť mnohem dříve, než by bylo adekvátní.

Je mnohem těžší shazovat kila. Nic naplat, žena po zhruba třicátém pátém roku věku ztrácí pro přírodu svou upotřebitelnost, tudíž dochází k hormonálním změnám. To, co nám pomáhalo shazovat kila po porodu, už nefunguje, metabolismus se drasticky sníží. Pokud ovšem neučiníte preventivní opatření…

Budujte svalovou hmotu. Po čtyřicítce začnou trošku ubývat i fyzické síly. A budováním svalové hmoty si ji nejen udržíte, ale budete mít rychlejší metabolismus, nebudou vás čekat potíže se zády a klouby a tak dále. Prostě cvičte.

Jste krásné. I když se podíváte na staré fotky ve třiceti, řeknete si – páni, já jsem ale byla kočka. Tak si to nenechte vzít. Ve třiceti je nejvyšší čas i uvědomit, že jste zatraceně atraktivní a navíc už máte i něco za sebou, takže svou atraktivitu umíte využít. Nenechte si namluvit nic jiného.

Je třeba trávit čas s rodiči. Že máte hodně svých zájmů a povinností? To ano, ale rodiče nemládnou, sil jim ubývá ještě rapidněji než nám a… víte, kam tím míříme, že ano? Povídejte si s nimi, poslouchejte je, v klidu a s rozvahou se pobavte o stáří, jak si představují bydlení, finance, zdravotní péči a ano, třeba i pohřeb. Okolo šedesáti už to nejsou zas až tak scestné myšlenky.

Mluviti stříbro, mlčeti zlato. Poslouchejte, vnímejte, učte se. Nechte lidi domluvit a svou odpověď si rozmyslete. Buďte elegantní v komunikaci, ve třiceti a dál už není místo pro neslušnost.

Vypěstujte si hroší kůži. Lidé vám budou ubližovat, sem tam vás jednání, slova, ale i pohledy prostě zraní. Ale nenechte se pohltit svými emocemi, naučte se je ventilovat, čistit vzduch, říkat, co vám vadí ocenit, co se vám líbí. Naučte se nebrat si věci osobně.

Nesnažte se všem vyhovět. Protože spíš než plýtvání časem, je to vyloženě sebepoškozující chování. Přijměte, že štěstí ostatních není vaše zodpovědnost. Potkají vás totiž jiné události, než na jaké jsme naráželi dříve. Vdát se nebo mít děti jen proto, abychom někoho potěšili, to přece nechceme. Opouštějte pocit viny, nebojte se odmítat.

Šetřete peníze, buďte soběstačné. Protože věci tak, jak jsou teď, nemusí být pořád. Soustřeďte se na svou práci, na rodinu, na děti, na muže, ale nezapomínejte na sebe. Mějte spořicí účet, odkládejte si, učte se hospodařit. Neodbývejte svou práci, budujte svoji hodnotu na pracovním trhu. Pro pocit sebeúcty, nezávislosti, pro jistotu.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

nadacek 4. 8. 2016, 23:59
(Y) Krásný a pravdivý článek
darapospec 4. 8. 2016, 20:40
Perfektní článek,...je mi 39, kupuji permanentku do posilovny... :-)
motek 2. 8. 2016, 20:43
Plně souhlasím (H)
misuuu5 2. 8. 2016, 13:20
(Y)
Lendulínek 30. 7. 2016, 20:28
SVATÁ PRAVDA (H) (smich)
Len11 30. 7. 2016, 13:48
(Y)
černásimča 30. 7. 2016, 7:15
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (L)
hudecekk 29. 7. 2016, 10:08
(Y)
barbinecka37 28. 7. 2016, 21:20
(Y)

Kategorie