Zobrazit přihlášovací formulář

Bezplenková metoda – jenom pro otrlé?

  • Publikováno:
Bezplenková metoda – jenom pro otrlé?

V 90. letech jednorázové plenky zcela nahradily látkové. Dnes se trend obrací, moderní látkové pleny jsou opět v kurzu a s nimi také bezplenková metoda.

Generace našich maminek si pamatuje, že jsme se na nočník učili chodit kolem jednoho roku. Jednorázové plenky tuto hranici ale postupně posouvaly a děti na nočník začínaly chodit v rozmezí dvou až tří let, někdy i později. V dnešní době se mnohem častěji ozývají hlasy po návratu ke starým časům, do popředí se dostává i bezplenková metoda. Z názvu by se vám mohlo zdát, že miminko plenu vůbec nemá, ale je to složitější.

Pro bezplenkovou metodu se její vyznavači rozhodli v naději, že se jejich potomek naučí zcela chodit na záchod v době kolem jednoho roku. Chce to ale hodně úsilí. Metoda předpokládá, že když se miminko se narodí, není mu příjemné vyměšovat do plenek, proto dává lidem signály, které ale rodiče většinou ignorují. Dítě tedy časem rezignuje a signály zmizí.

Já sama jsem se pro metodu rozhodla a musím říct, že se osvědčila. Ale zřejmě pouze díky tomu, že jsme na miminko tři. Máme tedy dostatek času umísťovat ho nad nádobku, do níž se vyměšuje. Zprvu jsme se snažili odhalit signály. Vypadalo to tedy tak, že jsme dítě okamžitě svlékali u jakéhokoliv zamroukání, to ale nefungovalo. Signálem dítěte mohlo být třeba i dívání se na jedno místo, anebo náhlé ztišení se. U nás zabralo vydávání zvuků u vyměšování a jistá pravidelnost. Syn se také postupně naučil, že je mu příjemnější vyprázdnit se, když ho rozbalíme z pleny, než se vyčůrat do pleny a mít tam mokro. Tak čekal. Dnes mu je půl roku a plenky se u nás perou jednou za týden, v noci nepošpiní žádnou, přes den cca šest plen.

Pokud chcete dítě naučit chodit na nočník dřív, nemusíte hned volit bezplenkovou metodu, stačí začít potomka usazovat na nočník v době, kdy se naučí samostatně sedět. Například po ránu, kdy víte, že se miminko vyprazdňuje nejčastěji nebo po kojení. Nočníkem se dá po půl roce lehce odchytnout i kakání, protože počáteční projevy jsou zřejmé.

Napište nám Vaše zkušenosti. 

 

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie