Zobrazit přihlášovací formulář

Jak ne/nosit parfém

  • Publikováno:
Jak ne/nosit parfém

Ať už investujeme do drahých parfémů, jejich levnějších variant nebo nám prostě nejvíc voní obyčejná toaletka, vždycky chceme, aby na nás vůně vydržela co nejdéle. A abychom jí nemuseli použít moc, aby voněla ani ne málo, ani ne moc, aby vydržela celý den… no prostě klademe na své parfémy veliké nároky. Jak zařídit, abychom vůně mohli použít co nejméně s co největším účinkem?

Dříve jsme vám přinesli velký přehled o tom, jak vybírat, nosit, skladovat a částečně také aplikovat vůně. V tomto komplexním článku jste se mohli dozvědět spoustu užitečných informací, ale je třeba je ještě doplnit o nejrůznější tipy. Protože velmi často aplikujeme vůně moc na nesprávné části těla jenom proto, že máme pocit, že dost nevoníme. Jak ráno neomámit polovinu tramvaje nebo autobusu a zároveň večer nemuset dopoužít druhou polovinu lahvičky?

Nos klame

Vedle hmatu je čich nejadaptabilnější smysl. Takže nebojte se, to, co vám ráno krásně zavoní, většinou zůstává po celý den, i když vy už to necítíte. Ačkoliv je u lidí čich jedním z nejzakrnělejších smyslů, pořád jsou jeho podněty velmi intenzivní. Věděli jste například, že čich je nejlepší vyvolávač paměti?

Síla osobnosti

Celkový účel nošení vůní je ten, udělat dobrý první dojem – tedy v momentě, kdy vejdete do místnosti, kolem někoho projdete a tak dále, netřeba útočit na čichové buňky konstantně. Další z hlavních funkcí parfému je podtrhovat vlastní osobitost vůní, kterou ucítí ti, kteří jsou vám nejblíže. Fyzicky.

Každý člověk má svou vlastní specifickou vůni a tu, kterou na sebe nanášíme dodatečně, není radno podceňovat. Měla by být kompatibilní s námi, s tím, jak se cítíme. Parfém jako dárek je jedna z nejošemetnějších věcí vůbec. Nejen, že co voní v obchodě, nemusí vonět na naší kůži, ale můžeme také dostat vůni, o které budeme vědět, že to prostě nejsme my.

Výběru té správné vůně je proto třeba věnovat nějaký ten čas a připravit se, že se můžeme i zklamat. Když si v parfumerii vybereme ten pravý parfém, který nám na testovacím papírku extrémně voní, přichází teprve zkouška ohněm. Musíme ho aplikovat na kůži a nechat alespoň hodinu se rozvinout. Teprve pak můžeme zhodnotit, jestli finální stav vůně je nebo není podle našich představ.

Kam a kdy aplikovat?

Samozřejmě, pokud máte v toaletní skříňce skutečný parfém (s podílem vonných látek klidně i 40 %), rozhodně vám bude stačit aplikace malého množství jen na některá dále uvedená místa. To už musíte zvážit podle situace a potenciálu dne.

  • Parfém vždy aplikujeme na tělo, na kůži. Na oblečení totiž s ničím nereaguje (respektive ano – s pracím práškem a aviváží) a může dělat skvrny, které rozhodně nejsou z těch lehce vypratelných.
  • K aplikaci by mělo docházet po sprše na hydratovanou pokožku, tedy na kůži namazanou tělovým mlékem, máslem, olejem…

Ale existují výjimky. Ideálním místem, kam parfém aplikovat, jsou vlasy. Struktura vlákna a přípravky, které používáme na jejich mytí a úpravu, drží vůni o trochu lépe než kůže. Ale ani to není jen tak. Alkohol v parfémech obsažený vlasy vysušuje, proto jej aplikujte tak, že ho nastříkáte nejdříve na plochý kartáč (ideálně se štětinami), a tím pak vlasy pročešete.

Pokud chcete, aby vám oblečení vonělo po vašem parfému, nejdříve byste měli vynechat aviváž. Nastříkejte z větší dálky parfém přímo do skříně, žádným konkrétním směrem, a rychle ji zavřete. Tak se parfém rovnoměrně rozleží. Když už chcete nanést parfém na konkrétní kus oblečení, nejvhodnější jsou šály, šátky a pašmíny.

Na těle bychom měli vůní pokrývat nejen pulzující body, ale také členitá místa, kde je velká plocha na ulpění parfému, nebo na místa, se kterými hodně pohybujeme. Jaká to jsou?

  • Za ušima
  • Na klíčních kostech (kvůli členité ploše)
  • Vnitřní strana loktů
  • Zápěstí
  • Pupík (Taky vám přijde pupík jako zvláštní místo pro aplikaci parfému? Je to ale doslova nádoba pro vůni. Díky parfému v pupíku budete krásně vonět velmi dlouho a jemně – pupík je krytý tričkem, proto aplikace do něj není tak agresivní.)
  • Zadní strana kolen
  • Kotníky

Aplikace se bude samozřejmě lišit podle ročních období a oblečení, které máte na sobě. Je zbytečné aplikovat vůni na kolena a kotníky, a pak si vzít džíny a kozačky. Pokud má ale parfém na kůži prostor se pohybem rozvířit, neváhejte.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

barbinecka37 8. 8. 2016, 10:33
(Y)

Kategorie