Zobrazit přihlášovací formulář

Jaký pudr udělá nejlepší službu?

  • Publikováno:
Jaký pudr udělá nejlepší službu?

Taky jste si mysleli, že na make-up patří pudr a je tak jako celkem jedno, jaký? Ono i vybrat správný pudr je celkem věda. Ten nesprávný vám samozřejmě (naštěstí) nijak neuškodí, ale třeba kvůli němu nevypadá váš make-up dokonale, vaše pleť dostatečně zdravě a třeba si zaděláváte na předčasné vrásky. Nebo utrácíte zbytečné peníze. Jak tedy na to?

Ten správný pudr může udělat velké divy, ale je třeba ho správně vybrat, nakombinovat i aplikovat. A to zdaleka nemluvíme jen o barvě, té se vlastně ani tak moc věnovat nebudeme, protože věřte nebo ne, správná barva je ten menší problém.

Pudr, make-up a typ pleti

Podle typu pleti si vybíráme především make-up. Jakmile máme ten správný, je třeba nejdříve přijít na to, jestli pudr vůbec potřebujeme. K zafixování make-upu by mohla stačit podkladová báze, a efekt některých make-upů (zvláště z těch dražších a modernějších) můžeme pudrem vlastně jenom pokazit. Pokud seznáme (nebo nám poradí), že pudr potřebujeme, začíná průzkum.

  • Kompaktní pudr je taková, který drží pohromadě, tedy většina pudrů, které známe z obchodů. Aby držely pohromadě, jsou „mastnější“ než pudry práškové, proto se hodí pro mastnější typy pleti – nevysušují tolik, jako ty sypké.
  • Sypký pudr absorbuje více mastnoty, což ovšem znamená, že plet vysušuje – nehodí se proto pro mastnou nebo smíšenou pleť.
  • Fixační pudry jsou takové, které slouží především k ukotvení make-upu. Je to nadřazená kategorie, fixační pudry mohou být kompaktní i sypké. Pokud náš make-up nepotřebuje fixaci a my se neleskneme, pudr netřeba.
  • Minerální pudry jsou náhradou make-upu. Nesedí každému typu pleti, navíc nejsou moc krycí, ale rozhodně (pokud netvoří set) by se make-up a na něj minerální pudr používat neměl.
  • Transparentní pudry nemění barvu, slouží jen k fixaci a matování. Kvalitní transparentní pudry můžeme nanášet i vícekrát za den, na rozdíl od ostatních, barevných, které tvoří vrstvy a obličej pak vypadá jako punčový řez. Transparentní pudry mohou být kompaktní i práškové, nemají vůbec nebo téměř žádný pigment (často jsou „bílé“).
  • Barevné pudry, ať už kompaktní nebo sypké, jsou nejběžněji se vyskytující součástí každé kosmetické taštičky. Samozřejmě jejich barva musí ladit s make-upem, ideální je stejný nebo lehce světlejší odstín (nikdy ne tmavší).
  • Bronzery a rozjasňovače jsou speciální typy pudrů, které slouží ke změnám barvy a dokreslení kontur tváře. Používat bychom je měli, pouze pokud jsme si relativně jistí svými kosmetickými schopnostmi. Bronzery se nanášejí podél spodní čelisti, po stranách na tvářích a čele, rozjasňovače zase na vrcholcích líček, na bradu pod spodní ret, nad obočí a na hranu nosu. Samozřejmě podle konkrétních potřeb a sezóny! Rozhodně je třeba si pořídit jiné barvy pro léto a jiné pro zimu.

Štětce, labutěnky, aplikace. Většina profesionálů používá k nanášení pudru štětce. Jde o hledisko nejen kvality aplikace, ale také hygieny, klasickou labutěnku nejde tak dobře vyčistit a vydezinfikovat. Pokud chceme, aby se pudr a make-up staly jakoby jedním, je třeba nanést pudr tlakem a ještě předtím, než zaschne make-up – zapracovat je do sebe. Po nanesení make-upu labutěnkou tlakem a štětcem krouživými a intenzivními pohyby naneste pudr.

Tipy Mimibazaru:

  • Více vrstev pudru doporučujeme nanášet pouze u pudrů transparentních, tedy bezbarvých, využívaných především pro fixaci make-upu a zmatnění pleti.
  • Jakmile nanesete pudr, už nenanášejte žádný make-up nebo korektor. To, jak přípravky vrstvíte, hraje v celkovém vzhledu velkou roli – při špatném vrstvení vyniknou vrásky a pleť vypadá „rozpraskaně“.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie