Zobrazit přihlášovací formulář

Mámy, které potkáváme

  • Publikováno:
Mámy, které potkáváme

Jakmile čekáte dítě nebo už máte novorozené doma, stáváte se nejen mámou, ale také magnetem na ostatní matky. Je to logické, potkáváte je u doktora, na hřištích, na procházkách. A protože socializace je důležitá, často se s nimi dáváte do řeči. Je dokonce možné, že nové příchozí „mámy“, které jsou ve stejné životní fázi, na nějakou dobu nahradí vaše přátele z dob „před“. A to, že ostatní matky je třeba potkávat, učit se od nich, nabírat zkušenosti, sílu i motivaci, je extrémně důležité, asi není třeba zdůrazňovat. Co se od nich můžeme naučit?

Od hodně nastávajících maminek dnes slyšíme, že nechtějí být „takové ty matky“. Co přesně to znamená, to se asi nikdy nedozvíme, nicméně v mnoha hlavách vládne přesvědčení, že mateřská dovolená = „měknutí mozku“. A tak je někdy sdružování matek s matkami považováno za nežádoucí, ještě by se v tom mohly podporovat…! A tak, i když by si novopečené (ale i zkušenější) maminky chtěly povídat o tom, co prožívají jejich děti a ony s nimi, jsou společností tak trochu tlačeny do vzdělávání, družení se s bezdětnými kamarádkami, práce a prostě kontaktu s „normální“ populací. Ale pozor, málokde je tolik potřeba zdravého kompromisu, jako v této situaci. Kontakt s ostatními maminkami potřebujeme, je nenahraditelný, nutný a příjemný. Co se můžeme od ostatních naučit?

Zkušená máma. Matky, které mají děti v různém věku, jsou starší, klidnější a vlastně už je nic nevyvede tolik z míry – to jsou přesně ty, které vám dají na výchovu dětí větší perspektivu. Mnohem spíše než novopečené mámy vás uklidní, když vaše dítě ne a ne naučit se na nočník. Třeba to má její teenager za sebou taky a nevyrostl z něho méněcenný kus. Zkušených matek se držte, mají v zásobě dobré rady, ale hlavně odstup, který matkám jednoho dítěte často tolik chybí.

Novopečená maminka. Když kolem vás pobíhá váš tříletý drobek a vy vidíte na procházce maminku, která má v kočárku párměsíčního drobečka, plnou silou vám to připomene, jaké to bylo. A vy moc dobře víte, že mladá maminka netouží po ničem jiném o moc víc, než se beze strachu zeptat na to, co ji zajímá, svěřit se s tím, co ji trápí. A pro vás nebude na škodu si připomenout, co všechno už máte za sebou… Ale hlavně, dáte jí jistotu, že věci budou lepší, únava přejde, radosti bude čím dál víc a problémy úplně jiné.

Pracující matka. Může to být z jakéhokoli důvodu. Za matkou, která i přes mladý věk svého dítěte pracuje, se vždy skrývá buď zajímavý a tklivý lidský příběh, nebo zajímavá osobnost. Tak jako tak, pracující matky jsou velkou inspirací pro ostatní. Než začneme soudit, je dobré si je poslechnout. Třeba zjistíme spoustu věcí i o sobě.

Maminka v domácnosti. Klasická rodičovská dovolená znamená, že se svým dítětem trávíme pár let nejvíce času my samy. A tak, když potkáme maminku, která je na tom podobně, měly bychom být jedno velké ucho – co celé dny dělají? Kam chodí? Jak se baví? S kým se stýkají? Znají nějaká prima hřiště, zábavní centra? Jak tráví svůj čas? Nekonečná inspirace, ale hlavně – potenciál trávit ten kouzelný čas ve více lidech.

Matka, která nesouhlasí s naším způsobem rodičovství. Když přijde na rození a výchovu dětí, je tolik různých názorů, směrů, pouček, rad a dokonce i trendů, že v podstatě nemůžeme najít jednoduchou odpověď na ty nejjednodušší otázky. Každá matka si vybere, co jí je nejbližší, jak to sama nejlépe cítí, a podle toho vezme výchovu a péči do rukou. Některé matky jsou velmi militantní a o tom, že s vámi v něčem nesouhlasí, se dozvíte velmi záhy. Ať už si svůj názor necháváte pro sebe, nebo ne, ať už se ráda pouštíte do diskuzí, obhajujete svůj názor a přesvědčujete o jeho správnosti ostatní, nebo si to všechno necháváte pro sebe, hlavně poslouchejte. Z oponentury se můžete vlastně nejvíc dozvědět, pokud si zachováte klidnou hlavu a otevřenou mysl, skoro z každého setkání s matkou, která má absolutně odlišný přístup k výchově, než jaký máte vy, si odnesete užitečné informace. Buď takové, které vás ve vašem stylu jenom utvrdí, nebo i třeba jiné, které vám trošku rozšíří obzory.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie