Zobrazit přihlášovací formulář

Kosmetika, které se s mastnou pletí obloukem vyhněte

  • Publikováno:
Kosmetika, které se s mastnou pletí obloukem vyhněte

Ano, co nás v mládí neskutečně trápí, doceníme v pozdějším věku – mastná pleť je méně náchylná k tvorbě vrásek. Ale je to dostatečná útěcha? Pravděpodobně ne. Nic naplat, kdo nemá alabastrovou pleť, která má póry jen údajně, ale naopak zápasí s nadměrnou tvorbou mazu, velmi dlouho hledá produkty, které udrží pleť alespoň v normě. Čemu je ale třeba se vyhýbat?

Produkci mazu ovlivňuje spousta faktorů. Některé z nich máme v rukou my, některé tolik ne. Za mastnou pletí může stát prostředí, ve kterém se pohybujeme (prašné, smog), počasí, hormony, náš psychický stav (úzkosti, deprese), ale především dědičnost.

Jak ji můžeme ovlivnit pozitivně? Všichni s mastnou pletí by měli pečlivě dbát na životosprávu. Dostatek spánku, vitamínů (především skupiny B), ale především by se s okamžitou platností měli začít vyhýbat cigaretám, alkoholu a kofeinu. No a v neposlední řadě je třeba se o pleť dobře starat.

Čištění, výživa a ochrana

Mastná pleť s sebou nese velmi často rozšířené a ucpané póry (černé tečky), akné, častější infekce nebo výskyt ekzémů. Na mastné pleti se „lépe“ usazují nečistoty z okolí, proto je třeba ji pečlivě čistit vhodnými přípravky ne víckrát než dvakrát denně. Protože, paradoxně, čím více mastnou pleť mazu nešetrně zbavujeme, tím více se mastí – produkuje maz na svou ochranu. Vhodný výběr produktů je proto klíčový. Stejně tak jsou chyby, kterých se ve výběru dopouštíme, mnohem fatálnější.

Je třeba se vyhnout:

  • Nevhodným olejům. V poslední době jsou esenciální oleje v péči o pleť doslova hitem. Jen některé z nich se ale hodí pro péči o mastnou pleť (například ten hroznový naopak produkci mazu redukuje). Taky si dávejte pozor na čisticí olejové přípravky – používejte kosmetiku určenou na mastnou pleť. Některé oleje mohou být využity efektivně na čištění pleti, ale je třeba je potom smýt, nenechávat „působit přes noc“.
  • Množství přípravků na boj s akné. Spousta takové kosmetiky (nebo lokálních léčiv) pleť vysušuje. To může paradoxně vést k většímu výskytu nechtěných pupínků, protože svrchní vrstvy pokožky se stáhnou a brání cirkulaci mazu. Navíc je jeho produkce zvýšená, protože pleť má potřebu se před vysušováním chránit. Při mastné pleti je co se boje s akné týče vhodné používat maximálně jeden dva přípravky (komplexní a/nebo lokální), a zbytek čisticí a pečující rutiny zachovat co nejjemnější.
  • Špatným make-upům. Mastná pleť je pro výběr make-upu docela oříšek. Sama o sobě by potřebovala make-up co nejlehčí, ale co se sjednocení barvy týče je často třeba středně krycí až krycí make-up. Tady pomůže jen vhodné složení a kvalitní podkladová báze. Vyvarujte se silikonů a olejů, minerální make-upy také používejte obezřetně a rozhodně si nechte poradit. Vyzkoušejte nejdříve tester, ať víte, jak se make-up na pleti chová přes den. Kvalitní make-upy pro mastnou pleť nejsou levná záležitost, proto je třeba věnovat výběru speciální péči.
  • Příliš mnoha vlasovým produktům. Ano, vlasovým. Laky na vlasy, oleje, vosky, gumy a další stylingové přípravky jsou pro pleť velké zlo. Už jejich nanášení může vést k zanesení pórů, ale celodenní povlávání vlasů kolem obličeje (a s tím samozřejmě spojený kontakt) pleť velmi dráždí jak mechanicky, tak, prostřednictvím právě vlasových přípravků, chemicky.
  • Všemu, co má moc těžké složení. Poznáte to na první pohled, dotek. Obličejové masky, krémy, balzámy, ale také mýdla, nic, co by mohlo na obličeji i po opláchnutí zanechávat zbytky jakéhokoliv oleje popř. jiných látek, které by mohly ucpávat póry. Místo celoobličejových masek je vhodnější používat peeling s obsahem například kyseliny salicylové, která reguluje tvorbu mazu. Ale pozor: To, že je pleť mastná, zdaleka neznamená, že je hydratovaná. Lehké hydratační krémy vhodné pro mastnou pleť jsou také nezbytnou péčí.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie