Zobrazit přihlášovací formulář

Pozor na prošlou kosmetiku! Jak ji poznat a co vám hrozí

  • Publikováno:
Pozor na prošlou kosmetiku! Jak ji poznat a co vám hrozí

Krémy, make-upy, stíny, tvářenky, pudry… To všechno má omezenou dobu bezpečného používání. Jenže zatímco třeba zapomenutý jogurt po exspiraci nekompromisně putuje do koše, takovou řasenku nebo rtěnku nosíme v kabelce i měsíce potom, co jsme je měli dávno vyhodit, a navíc je klidně používáme. Jenže tím si zaděláváme na pořádný problém.

Konzistence a účinnost

Konzistence produktů se časem mění, přece jen – ani chemické vazby nemusí být nejstálejší. Produkty nejen vysychají, ale například žmolkovatí, vznikají problémy s jejich aplikací, ochranný faktor proti slunci, kyselina salicylová a jiné účinné látky proti akné ztrácejí na své účinnosti. Ale ztráta účinků nebo pohodlí při aplikaci jsou vlastně to nejmenší, co se může stát.

Myslete na své zdraví

Problémem je fakt, že molekuly složení se hroutí a stávají se z nich jiné látky – a na ty můžete reagovat, i když na produkt v rámci jeho oficiální doby trvanlivosti nijak špatné reakce nepozorujete. Podráždění až záněty, ale také různé infekce, otoky, začervenání, vyrážky, akné… to je to, co doopravdy hrozí.

Jak předcházet podráždění

Kromě vzduchu a času přispívají k množení bakterií v produktech další dva významné faktory. Tím prvním je půjčování produktů – tělo je na své vlastní bakterie o trochu zvyklejší než na ty cizí. Taky teď myslíte na všechny ty testery, které jste v drogeriích a parfumeriích vyzkoušeli?

SOUTĚŽ

Vyhrajte velikonoční vajíčko The Ritual of Mehr plné luxusní kosmetiky Rituals, která je vhodná
pro muže i ženy. Udělejte svým blízkým nebo třeba sobě radost netradiční voňavou výslužkou
a oslavte každý den jako nový začátek s unisex pečujícími produkty založenými na báječné vůni
sladkého pomeranče a cedrového dřeva.

Zapojit se do soutěže můžete ZDE >> 

Pozornost byste měli věnovat i pomůckám, kterými kosmetiku nanášíte. Je jedno, že používáte perfektně čerstvý make-up nebo pudr, když jste si štětec nečistila už měsíce nebo si před nanášením nemyjete ruce. Jednou za čas je třeba vyčistit vše, štětce, houbičky, ale také třeba ořezávátka na tužky.

Jaká je trvanlivost kosmetických produktů

Make-up

V make-upech jsou samozřejmě konzervační látky, které vzniku bakterií brání. Nicméně jakmile make-up vystavíme vzduchu, prstům a aplikátorům, začnou se vesele množit. Make-upy s pumpičkou vydrží o trošku déle právě díky menšímu vystavení vzduchu a vnějším bakteriím, ale ani tak bychom je neměli používat déle než 9 měsíců. Ty bez pumpiček 4 – 6 měsíců.

Rtěnka

Rtěnka je v bezprostředním kontaktu s našimi ústy a v nich žijí, jak víme, různé bakterie. Ale také v nich máme sliny, které je neutralizují – ty ovšem rtěnky neprodukují. Proto je zhruba po roce dobré nespotřebovanou rtěnku prostě vyhodit, může způsobovat otoky a podráždění rtů.

Řasenka

Byli byste překvapení, jak velké procento dlouho otevřených řasenek v sobě nese například stafylokoka. Řasenku byste měli měnit zhruba co tři měsíce. A to zvlášť, pokud nosíte čočky, ty umí bakterie pěkně přichytit na místě a dát jim možnost poklidného množení.

Pudry a pudrové stíny

Jejich „zkažení“ spočívá především v tom, že mění svou strukturu a špatně se nanášejí. Větší množství bakterií se drží v pudrech – přece jen, jsou v kontaktu s větší plochou obličeje. Tak jako tak – po roce vyhodit.

Krémy, tělová mléka, sprchové gely atd.

Pokud neobsahují některé speciální kyseliny, které trvanlivost prodlužují, zhruba po půl roce od otevření začínají ztrácet efekt a kazit se. A rozhodně bychom je neměli používat déle než dva roky. A nezapomeňte, že uvedená expirační doba platí, dokud výrobek neotevřete! Například oční krémy zkuste uchovávat v ledničce, chlad pomůže a prodloužíte si také účinnost přípravku.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Aja10 14. 9. 2016, 11:07
Hm, to bych měla dát přečíst své šetřivé mamce, která používá odličovací mléko, dokud ho nespotřebuje, což je někdy i 5 let a více. ,-)
Anýska08 14. 9. 2016, 10:58
Zajímavé čtení, jen tak dále (Y) (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)

Kategorie