Zobrazit přihlášovací formulář

Myšlenky, které nám otravují život

  • Publikováno:
Myšlenky, které nám otravují život

Změň své myšlení a změníš svůj život. Už Albert Einstein řekl, že jednou z forem šílenství je, nechávat všechno při starém a doufat, že se něco změní. Bohužel, někdy nám nezbývá nic jiného, než začít u sebe. A to ne například lidmi, se kterými se setkáváme, činnostmi, které děláme, koníčky, kterým se věnujeme. Ale myšlenkami, které okupují naši mysl a nedovolují nám pohnout se z místa. Jakých myšlenek bychom se měli zbavit?

Každý zná stavy a pocity, kdy je nám prostě psychicky zle. Někdy ale není čas spoléhat na to, že "se to změní" a je třeba si přiznat, že to změnit musíme sami. A kde? Jen ve své vlastní hlavě. Protože někdy za náš smutek nemůže nic jiného než náš přístup.

Můžu změnit ostatní lidi. Často si myslíme, že máme v moci ostatní motivovat, inspirovat, otevřít jim oči, aby byli více sami sebou… Ale překvapení, lidé bývají sami sebou. Nehledě na kohokoliv v okolí. Pokud chceme lidi změnit, prozkoumejme svou vlastní dobrou víru a motivaci. Nechceme je změnit, aby byli více k obrazu našemu? Neplýtváme tak zbytečně jenom nadějemi, energií a sílou?

Nepřijímám nezměnitelnost. Některé věci můžeme změnit, ve skutečnosti jich je doopravdy hodně. Ale některé prostě ne. Můžeme zhubnout, můžeme si najít lepší práci, můžeme se vrátit do školy a začít studovat, můžeme pracovat na svém manželství nebo vztazích. Co ale změnit nemůžeme je například fakt, že náš šéf je blbec. Nemůžeme změnit fakt, že musíme zaplatit nájem, jídlo atd. Ale musíme přestat ignorovat to, že doopravdy některé věci nejsou v naší moci. A nevyřešíme je jinak, než že změníme věci na své straně.

Jsem oběť svého okolí. Okolností, náhody, životní situace, zlých lidí… atd. Skutečnou obětí se člověk stává málokdy, ve většině případů si pleteme to, že je něco těžké, s tím, že je to obtížné. Valná většina z nás má svůj osud ve vlastních rukách a málokdy jsou okolnosti natolik objektivní, aby z nás udělaly oběť. Tu skutečnou. Ne tu, na kterou se vymlouváme.

Tráva je u sousedů vždycky zelenější. Myslíme si to, ale nevíme to. Každý měl někdy myšlenky, že kdyby byl hezčí, bohatší nebo jinak dokonalejší, žilo by se mu líp. Nežilo. Žilo by se jinak. Každý stav má svá pozitiva a negativa, odvrácenou tváří bohatství může být nedostatek času a „zelené vdovství“, krása zavání povrchností a neuspořádanými vztahy a tak dále. Závidět nebývá komu co. Ale můžeme se motivovat a říct si, co bychom sami měli udělat proto, abychom dosáhli toho, na co aspirujeme.

Je jen jedna pravda? Od malička se učíme dělit věci na dobré a špatné. A tak nějak nás to dovedlo k přesvědčení, že když má jeden pravdu, druhý je automaticky špatně. Samozřejmě nemluvíme o exaktních věcech, ale je spousta oblastí, ve kterých životní kontext, zkušenost a názory hrají roli. Typickým příkladem je třeba politika. Kdo má pravdu? Záleží, koho se ptáte.

Peníze znamenají štěstí. Je pravda, že spousta věcí se za jejich pomoci řeší snáz. Ale představa, že peníze jsou a ovlivňují náš život pouze pozitivně, je lichá. Můžeme sáhnout po extrémních příkladech, asketičtí mnichové jsou šťastní, ačkoliv nikdy nedrželi korunu v ruce, člověk s průměrným příjmem mže vést mnohem spokojenější život než tolik obdivovaný miliardář. Pocit štěstí není s penězi spjatý tolik, jak mu přisuzujeme. Navíc… umí být problémem ve vztazích, ať jich je kolik chce.

Nejsme připraveni na to, co přijde. Bojíte se budoucnosti? Dětí, práce, důchodu, menopauzy? A brzdí vás vaše obavy v tom, abyste sem tam vykročili do neznáma? Jak člověk stárne, je jedním z největších překvapení fakt, že nikdo na nic nikdy nebyl připravený a dokonce ani neví, co to znamená. Mluvíte se svými vrstevníky a zjišťujete, že jste na tom všichni stejně. A pak pomyslíte na své rodiče a dojde vám, že i oni byli ve všech situacích poprvé v životě, i když vám dávali rady, kterými jste se řídili.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Hanča002 16. 9. 2016, 9:08
... za sebe můžu říct, že každá došlá výplata můj život pozitivně ovlivní (Y), a že bych se hroutila, když mi přijdou z práce mimořádné odměny tak to asi taky nehrozí. Mnichové jsou krásný příklad toho jak vyžít bez peněz, ale nepředpokládám, že mnichům chodí domů každý měsíc složenky, klášter si taky nemuseli postavit za své. K duchovní sytosti jim stačí víra, mě se zatím moc modlení na kručení žaludku neosvědčilo a to prostěradlo co nosí místo oblečení je fajn, ale tady by mi zaručilo velmi rychlou jízdu do místního ústavu, a netuším jak dlouho bych si tam pobyla , kdybych jim začala vyprávět o penězích a astéčtích mniších. Se na mně nezlobte, ale miliardář asi nebude mít strach, že příští měsíc neví jestli přijde výplata a on bude moct zaplatit nájem, a nakoupit jídlo pro svoje děti. Říct, že více peněz vás neudělá spokojenějšími je blblost. (comp).
kekina 18. 9. 2016, 10:46
@Hanča002 Vas udělá spokojenou kdyz budete mit hodne penez? Tsk to mi je vas líto (F)
yorycca 17. 9. 2016, 12:33
@Hanča002 naprostý souhlas (Y)
raklama 17. 9. 2016, 15:22
@yorycca přesné

Kategorie