Zobrazit přihlášovací formulář

Aspirin není jen lék!

  • Publikováno:
Aspirin není jen lék!

Věděli jste, že tabletky aspirinu pomáhají s bolestmi a léčí neduhy už od roku 1901? Pár let před tímto datem se podařilo v laboratořích syntetizovat účinnou látku aspirinu, kyselinu acetylsalicylovou, provedly se klinické testy a od té doby je aspirin nedílnou součástí většiny našich lékárniček – ale bolení hlavy není jediná příležitost, kdy ho můžeme využít. Co mají společného aspirin, autobaterie, řezané květiny nebo třeba akné?

Salix alba neboli vrba bílá. Ta stojí za objevem aspirinu, jak ho známe dnes – její kůra totiž obsahuje salicin a už v pátém století před naším letopočtem podával známý řecký lékař Hippokrates její odvar na tlumení bolesti a snižování horečky. Pár desítek století nato se podařilo vyrobit derivát salicinu kyselinu salicylovou v laboratorním prostředí a její léčivé účinky se mohly začít šířit mezi lidi. Dneska je aspirin (acylpyrin, anopyrin) jedním z nejprodávanějších a nejužívanějších léků na světě.

Kdy standardně užíváme aspirin?

Aspirin je skvělý při bolestech hlavy, kloubů, svalů, tlumí záněty, snižuje horečku a má intenzivní protisrážlivé účinky. Ty jsou trošku dvojsečné, na jedné straně hrozí neuvážlivým užíváním například zhoršení žaludečních vředů nebo dokonce vnitřní krvácení, na straně druhé si ho ale mnoho z nás vezme preventivně například před dlouhou cestou autem, autobusem nebo letadlem, abychom snížili riziko trombózy, používá se jako prevence infarktu nebo mozkové mrtvice (většinou v případech, kdy už pacient má takovou příhodu za sebou) a tak dále. Ale o obyčejná užití aspirinu nám nejde…

K čemu všemu můžeme aspirin využít?

Praní:

  • Aspirin dokáže nádherně vybělit prádlo. Odstraní i skvrny od potu, zašedlost na prádle, které by mělo být bílé, a tak dále. Můžete pár tablet přihodit přímo do bubnu pračky, ale nejúčinnější je nechat prádlo přes noc namočené ve (zezačátku) teplé vodě s rozpuštěným aspirinem.
  • Aspirin pomáhá proti skvrnám od vajíčka na oblečení (látce) – každá hospodyňka ví, že jít na vajíčko s horkou vodou je jeden z nejhorších nápadů, vajíčko se horkem do látky pěkně zapracuje. Pokud ale nepomůže vlažná voda, nastupuje aspirin. Respektive aspirin smíchaný s vinným kamenem nebo jedlou sodou. Přidáním trošky vody udělejte pastu, tu naneste na skvrnu, nechte působit asi půl hodiny, pořádně vypláchněte. A vajíčko je pryč.

Krása:

  • Aspirin vám pomůže od ztvrdlé kůže na chodidlech - rozmačkejte na prášek 5 – 6 tablet aspirinu, smíchejte ho s půl lžičkou vody a půl lžičkou citrónové šťávy, kaši naneste na chodidla. Zabalte je do nahřátého ručníku a do igelitového sáčku, nechte alespoň 10 minut působit a pak smyjte a pemzou kůži odstraňte. Půjde to snadno, kůže bude úplně měkká.
  • Aspirin pomůže také proti lupům. Rozdrťte jednu až dvě tablety a smíchejte je s šamponem. Touto směsí umyjte vlasy (jak víme, správně bychom šamponem měli umývat pouze horní třetinu vlasů), nechte aspoň minutku působit, spláchněte a umyjte znova čistým šamponem.
  • Barvíte si vlasy na blond? A už se vám stalo, že vám v chlórované vodě tak trošku zezelenaly? Nebo prostě změnily odstín? Rozpusťte ve sklenici teplé vody zhruba 7 tablet aspirinu, vetřete roztok do vlasů a asi tak čtvrt hodiny nechte působit. Potom vlasy opláchněte a je to.

Zdraví:

  • Pokud se vám objeví nechtěný a výrazný pupínek, použijte na zmírnění jeho „demonstrace“ aspirin. Ten rozmačkejte, smíchejte s troškou vody a pastu naneste na postižené místo. Místo vody můžete také (pro rychlejší účinek) použít citronovou šťávu. Zmizí začervenání, pupínek přestane svědit a celkově se vřídek minimalizuje.
  • Při nealergické reakci na bodnutí hmyzem (komárem, včelou) vám také pomůže aspirin. A to zevně! Potřete aspirinovou pastou místo vpichu, to nezrudne a nebude svědit (podobné účinky jako při péči o nechtěný pupínek).

Domácnost:

  • Aspirin je výborný pomocník při zahradničení. V nízké koncentraci (cca 1 tableta na půl litru vody) může aspirinová zálivka pomáhat zakořenění rostlin, bojuje také proti plísním v půdě. S aspirinem ale opatrně – může rostlinky popálit!
  • Aspirin také prodlouží krásu řezaných květin, jedna rozmačkaná tableta do vázy a květiny budou déle jako čerstvé. Stejně tak umí působit například měděný penízek, jedlá soda, multivitaminová tabletka nebo špetka soli nebo cukru.
  • Pokud vám v autě klekla baterie, můžete do ní vhodit dvě tablety aspirinu. Reakce kyselin salicylové a sírové vytvoří dost energie ještě aspoň pro jedno nastartování. Ale pak rychle do servisu!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

barbinecka37 28. 9. 2016, 6:40
(Y)
avynka 25. 9. 2016, 18:01
(Y) (Y) (Y)
evicela 25. 9. 2016, 10:04
(Y) opravdu dobré
janarr 25. 9. 2016, 7:37
supr (Y) (clamp) (Y)

Kategorie