Zobrazit přihlášovací formulář

Jak si pomocí účesu ubrat roky

  • Publikováno:
Jak si pomocí účesu ubrat roky

Na přibývajícím věku jsou skvělé zkušenosti, vyzrálá osobnost, to, že máme za sebou čím dál víc zásadních životních rozhodnutí a tolik nás jich už nečeká, děti odrůstají a jsou samostatnější… Jenomže, i přes jmenované nesporné výhody, je stárnutí problémem po vizuální stránce. Určitě to tak necítíme všichni stejně, ale stejně – pokud je něco, v čem „vypadáme mladší“, asi po tom sáhneme celkem bez rozmýšlení.

Vlasy jsou korunou každé ženy a záleží na mnoha faktorech, jakou jí prokazují službu. Změna účesu, barvy nebo i jenom úpravy vlasů může přinést instantní proměnu. A to jak k lepšímu, tak k horšímu. Mezi sluší/nesluší a mladší/starší může být doopravdy jenom tenká hranice.

Délka:

Délka vlasů by se měla volit podle tvaru obličeje, ale také podle stupně vrásčitosti například krku a dekoltu. Obecně je nejhorší volbou délka po linii obličeje, tedy vlasy, které sahají po hranici spodní čelisti. Taková délka totiž nepřivádí zrak okolí k obličeji a očím, jak to dělají kratší střihy, ani nezvýrazňuje obličejové kontury a nezakrývá krk, jako vlasy delší. Jakmile nám skončí vlasy pod čelistmi, poukazují především na krk, který je jednou z nejvýraznějších známek přibývajícího věku.

Krátké vlasy musí odpovídat tvaru obličeje i postavě, ale obecně upoutávají pozornost na horní polovinu hlavy (oči, nos). Dlouhé (polodlouhé, od určitého věku se vlasy do půli zad prostě už moc nehodí. A i kdyby hodily – vlasy řídnu a v dlouhé délce nevypadají nejlépe) vlasy naopak umí mnohé zakrýt a šikovným střihem tvarovat i maskovat. Hodně je to také o zvyku – vždy budete vypadat nejlépe v tom, v čem se nejlépe cítíte.

Střih:

Už jsme to nakousli výše, povoleno je vše, od zhruba padesáti nahoru bychom se doopravdy jenom měli vyvarovat dlouhých vlasů a střihu, který končí v rozmezí od poloviny tváře po spodní čelist. I když to současný trend příliš nekvituje, abychom střihem ubrali roky, bude třeba sestříhávat postupně. Střih o jedné délce nenarušuje ničím strukturu tváře, neoživuje.

Zásadní ale je svěřit se do rukou profesionála. Pokud jste zvyklá chodit se stříhat ke kamarádce nebo do salonu, kde nejste vždycky tak úplně spokojená, zkuste jednou obětovat vyšší částku a nechat se ostříhat v renomovaném salonu. Ruku na srdce, ceny bývají nadsazené, ale s dobrým střihem nebudete muset docházek k holiči tak často.

  • Ofina:

Takovou podkapitolou střihu je ofina. Může napáchat hodně škody, ale na druhou stranu může být při maskování věku vaším nejlepším přítelem. Rozhodně se vyvarujte ofiny, která se půlí podle pěšinky, pokud máte v plánu nosit ji takto, raději si ji stříhat nenechávejte. Ofina se neobejde bez každodenní úpravy (minimálně si ji budete muset při nepříznivých podmínkách sepnout), jakou je třeba separátní mytí, foukání a/nebo žehlení. Obecně má ofina jednu vynikající a jednoduchou vlastnost – pokud se vám dělají vrásky na čele, schová je.

Barva:

Opět se budeme odvolávat k profesionálnímu zásahu. Barvení vlasů kvůli šedinám by mělo co nejdecentněji napodobovat barvu původní, a té jen tak jednoduše nedocílíme. Nicméně si můžeme dovolit také experimentovat, ale ideálně vše pod odborným dohledem! Obecně ovšem platí, že odrůstající šediny jsou méně nápadné na vlasech světlejších, proto bychom se tmavým tónům měli začít vyhýbat.

Péče a úprava:

S přibývajícím věkem vlasy ztrácí na pevnosti, často také řídnou, jsou méně lesklé a poddajné. Správná péče je na vlasech poznat. Používání vhodných přípravků a dodávání potřebné výživy dělá doopravdy divy, jednou týdně vyživující a posilující maska, jinak péče o barvené vlasy a dostatečný přísun vitamínů pro vlasy a nehty by se měly stát rutinou.

Vzhledem ke změnám způsobeným věkem a barvením je vysoce pravděpodobné, že když si vlasy umyjeme a necháme uschnout, nebudou vypadat zrovna dvakrát k světu. Šetrná úprava je proto na místě. Vlasy budeme podle střihu muset upravovat do požadovaného tvaru foukáním a stylingem. Neměli bychom to přehánět s drastickým zacházením ve formě velkého horka, vlasy budeme hůře regenerovat.

Nicméně – při pravidelných návštěvách kadeřníka a zastřihávání se vlasy nestihnou tolik poničit.

Tipy Mimibazaru:

  • Sledujte trendy. Byť zdaleka ne všechny jsou aplikovatelné, neexistuje nic, co by bylo „moc moderní“. Orientovat bychom se měli jen podle toho, jestli sluší/nesluší a odpovídá celkovému stylu. A rozhodně je lepší moderní ombré než melír „přechod pro chodce“!
  • Dodávejte vlasům objem – zapomeňte na ulíznutý culík. Jakmile stáhnete všechny vlasy z obličeje, je logicky taky všechno vidět. Bohužel (a to platí pro všechny bez rozdílu věku), měly by být i vlasy určené do culíku upravené, u hlavy natupírované, konce a délky vyhlazené.
  • Nedávejte si vlasy za uši. Sepněte si je do polovičního culíku, zapleťte, ale ne za uši (především, pokud nosíte ofinu). To celkovou vizáž velmi postaršuje. 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

babet 4. 10. 2016, 14:29
(H)nejlepší účes který zakryje nedostatky a odvede pozornost od vrásek, je hodně dlouhá ofina končící až pod bradou, to pak už nebude(te) nic vidět :-D
sieta 5. 10. 2016, 22:32
@babet (smich) (smich)
Anny13 3. 10. 2016, 13:46
Dobrý den, zajímalo by mě, jak vypadá autorka/autor? článku. Podle ní/něj by ženy nad padesát měly nosit unifikovaný účes á la bohnická holka a nic jiného- tak se za dob mého mládí říkalo tomuto podivnému účesu, který nosila specifická skupina dívek.....Po padesátce jsou patrně ženy pro autora či autorku bytosti, které by měli zalézt někam do nory a moc se nezjevovat. Ať se podívá, kolik "známých ženských obličejů" nad 50let nosí šedá mikáda, dlouhé vlasy, polodlouhé vlasy, vlasy střihu jedné dálky. Vězte, že jsou to i díky zjevu, jehož součástí jsou vlasy, velmi úspěšné ženy. Často také i v oblasti, kde právě "zjev a osobnost" je neoddělitelnou součástí úspěchu. Prostě , jsme v Čechách, - kolonky, škatulky, unifikovanost a pardon zaprděnost a zatuchlost - jak typické. Ať si ten radil nebo radilka radí šedým myším, kterých tu pobíhá dost v "šedých" oblecích. Ale to snad prodejkyně z Mimibazaru vesměs snad nejsou :-)). Zdravím Anny

Kategorie