Zobrazit přihlášovací formulář

8 způsobů, jak se udržet bdělí - i bez kofeinu

  • Publikováno:
8 způsobů, jak se udržet bdělí - i bez kofeinu

V práci, doma, o víkendech, na dovolených… zamlžení mysli nás zastihne kdekoliv. Znáte ten pocit, když nemůžete jakoby zaostřit myšlenky, soustředění nehrozí a to, co by vám za normálních okolností trvalo pár minut, zabere klidně celý den? Pohotovost myšlení a ono tolik žádoucí „probuzení“ si chceme většinou zařídit pomocí kávy. Ale příjem kofeinu není to jediné (a ani to nejzdravější), jak se přinutit k bdělosti.

Naše energie závisí na mnoha okolnostech, jak jsme se vyspali, jak jsme se najedli, jaké řešíme problémy atd. A celkem často se stává, že té energie potřebujeme víc, než kolik jí máme. A pokud se chceme vyhnout kávě, co bychom tedy měli dělat?

Terapie světlem. I když by se nám po ránu chtělo zůstávat v přítmí a vystavovat se (ne)příjemné realitě dne postupně, zkuste to šokem. Přímé vystavení se ráno přímému světlu naladí naše receptory na to, že „už je den“. V zimě se taková terapie praktikuje poněkud obtížněji, zvlášť pokud musíte vstávat brzo – tedy za tmy. Není od věci (pokud trpíte špatnými náladami) zajít si sem tam i do solária – ale bezpečně!

Terapie chladem. Jestli je něco, co bychom po ránu doopravdy dělat nechtěli, je to dávat si studenou sprchu. Ale bohužel, to je přesně ono – pokud jste zvyklí skočit si ráno do sprchy, zakončete ji dvominutovkou, po kterou budete postupně ochlazovat vodu. A pokud je i toto moc, zkuste si ráno alespoň umýt studenou vodou obličej.

Terapie smíchem – dlouhodobá. Neodpírejte si dobré komedie, návštěvy divadel, kina, posezení s přáteli, u kterých víte, že vás od smíchu budou bolet břišní svaly. Smích extrémně zrychluje prokrvení, a tedy i zásobení kyslíkem a živinami potřebné části těla.

Terapie smíchem – krátkodobá. Podívejte se na legrační zvířecí video, vypněte, zasmějte se. I takový drobný kontakt s přírodou v kombinaci se smíchem, veselostí, dojetím a dalšími pozitivními emocemi pomůže mozku k restartu.

Terapie cukrem. Pozor, ne čokoládou nebo jinými sladkostmi s vysokým glykemickým indexem. Ovšem nic naplat, to, co tělu dodává reálnou energii (nenutí tělo vyplavovat tu ze zásob, jako to dělá kofein), jsou kalorie. Pro udržení hladiny krevního cukru jsou třeba sacharidy a vláknina. Ideálně tedy vyzkoušejte třeba pečené sladké brambory a lžíci pasty z mletých ořechů, avokádo nebo vajíčka.

Terapie… žvýkačkou. Žvýkání žvýkačky je vlastně moc dobrá věc. Díky tomu, že zvyšuje prokrvení a okysličení v oblasti hlavy, napomáhá tak pozornost, soustředění, rychlosti reakcí atd. Nejvyšší účinky má zhruba 15 minut, tak ji využívejte strategicky!

Terapie dechem. Dělali jste někdy jógu? Pokud ano, asi znáte dýchání ohně – kapalabháti. Jde o rychlé dechové cvičení, kdy je veškerý nádech a výdech prováděn pomocí břišních svalů. Samotná překlad slova znamená pročištění hlavy, proto vyzkoušejte: Dýchá se rychle ve dvou až třech sériích (každá rychlejší než předchozí). Vsedě zatneme břišní svaly a mocně břicho stáhneme směrem páteři – to je výdech. Vzhledem k vytvoření drobného vakua, nádech přijde automaticky. Zezačátku se hlídejte v zrcadle, hrudník by se vám neměl ani pohnout, jen břicho intenzivně stlačujete a uvolňujete.

Terapie barvou. A to co nejčervenější. Ta podněcuje naši aktivitu – a jak ji mít co nejužitečněji a co nejblíže? Nalakujte si nehty. Doopravdy, pomůže to. Samozřejmě ale červená barva kdekoliv ve vašem prostředí pomůže pozornosti a aktivitě.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Sissi29 8. 10. 2016, 9:54
(Y)

Kategorie