Zobrazit přihlášovací formulář

Artyčok, bájný bodlák plný zdraví

  • Publikováno:
Artyčok, bájný bodlák plný zdraví

Možná už jste v obchodech procházeli kolem prapodivných růžic zelenofialové barvy, o kterých doopravdy málokdo z nás ví, jak se vlastně připravují k jídlu. Není to jednoduché, není to časově úsporné, ale odměnou vám bude vynikající gastronomický zážitek. Artyčoky jsou plné zdravých látek, jsou prospěšné diabetikům a umí snižovat cholesterol. A jejich sezóna pomalu vrcholí.

Artyčok je zvláštní zelenina, u které vlastně konzumujeme květy. Svým vzhledem připomíná bodlák, daří se mu především v teplých krajích, ale s trochou úsilí ho lze pěstovat i u nás. Jeho přirozeným domovem je oblast Středozemního moře (Francie, Španělsko, Itálie), ale jeho kouzlo objevili na Sicílii, odkud se ve starověku rozšířil do celého světa.

Legenda praví, že původně je do artyčoku zakletá nymfa, do které se zamiloval sám Zeus. Protože na ni žárlil, zařídil všechno tak, aby na ni nemohl nikdo sáhnout – což je tak trošku pravda, na zpracování artyčoků není od věci si vzít rukavice, protože kůže v kontaktu s ním černá. Tvrdé brnění chrání měkké srdce bájné nymfy, v přeneseném slova smyslu to, co na artyčoku vlastně máme rádi.

Růst, sklizeň a zpracování

Existuje spousta druhů artyčoků, od těch okrasných až po takové, u kterých se konzumují i stonky a listy. Ten klasický, který seženeme i u nás, má sezónu dvakrát ročně, na jaře a na podzim – a to až do listopadu. Plody, které se k nám dostávají, bychom měli vybírat pečlivě, stonky by neměly být zdřevnatělé a listy nahnědlé. Právě podzimní sklizeň plodí odolnější zástupce, takže je větší pravděpodobnost, že i z našich pultů vyberete dobře.

Zpracování artyčoku není tak úplně procházka růžovým sadem. Růžice je třeba zhruba ve dvou třetinách odkrojit a zbytek okrájet až na měkké srdíčko. Doporučujeme krájet ostrým nožem a po tenkých vrstvách, aby nám z artyčoku zbylo co nejvíce (i tak bude ale odpadu víc než použitelného materiálu). Pokud chcete artyčoky skladovat, je třeba je svařit (ideálně v osolené vodě s octem a česnekem) – takové vám pak v ledničce vydrží delší dobu a můžete je i zamrazit.

Artyčoky se připravují na několikero způsobů, můžete je vařit, ale také grilovat nebo péct. Mají lehounce hořkou chuť připomínající celer a se sterilovanou podobou této zeleniny se můžete poměrně často setkat třeba na pizze.

Co všechno obsahují?

Artyčoky nabyly svou popularitu nejen díky chuti a efektnímu vzhledu, ale především pro své skvělé účinky na zdraví. Co obsahují a s čím nám pomůžou?

  • Vláknina
  • Vitamíny A, B a C
  • Inulin – cukr snášený diabetiky
  • Bioflavonoidy
  • Kyselinu listovou
  • Minerály železo, vápník, zinek a hořčík

Pro jejich relativně unikátní složení se z artyčoků vyrábí extrakty, které jsou používány jako doplňky stravy. A to především za účelem zklidnění trávicí soustavy, pomoc s plynatostí a srovnáním hladiny tuků. Artyčoky drží na uzdě cholesterol, detoxikují organismus a díky antioxidačním látkám omlazují buňky.

Tip Mimibazaru: Artyčoky jsou poměrně náročné na přípravu, ale jak proces, tak výsledek stojí za to. Budou pro vás kulinářským zážitkem! Skvěle se k nim hodí česnek, citrón a z bylinek například tymián, můžete je použít do těstovin, k rybám, ale i čistě je dochutit jako hlavní surovinu.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

barbinecka37 14. 10. 2016, 17:09
(Y)

Kategorie