Zobrazit přihlášovací formulář

Potraviny, které vám dodají teplo zevnitř

  • Publikováno:
Potraviny, které vám dodají teplo zevnitř

Jedni jej milují, druzí nenávidí. Podzim. Roční období, které dokáže být stejně tak barevně líbezné a plné vůní, jako uplakané, depresivní a studené, až nám jeho nepřízeň zalézá za nehty. Toužebně pak v kalendáři vyhlížíme začátek topné sezóny a vrstvíme na sebe jeden svršek za druhým. Pak ale stačí, abychom jednou vyběhli z domu „nepřipraveni“, nalehko, například pro rohlíky do vedlejší samoobsluhy, a nachlazení je na světě.

Existuje řada postupů, jak tomu předcházet, ať už je řeč o dobré vitamínové zásobě nebo o otužování. Co vás ale možná překvapí je fakt, že lze teplotu těla přirozeně zvyšovat konzumací některých potravin. A co je na tom nejlepší? Většina z nich současně báječně chutná. Zabalte se tedy do teplé deky a pojďte se o nich dozvědět více.

Černý čaj a káva

Velmi doporučujeme, zvykněte si některým z těchto nápojů startovat každý svůj podzimní a zimní den. Zatímco káva obsahuje velké množství kofeinu, v případě černého čaje je to látka zvaná tein. Obě mají společnou bohulibou vlastnost, a sice že stimulují metabolismus a rozpohybují vaše tělo jako stroj spalující palivo. Jinými slovy, díky těmto nápojům si „zatopíte zevnitř“ a navíc urychlíte trávení.

  • Tip Mimibazaru: Nezáleží na tom, zda nápoj vypijete teplý, nebo studený – užitečné látky zůstávají. Vyhněte se ale zbytečnému cukru či smetaně, které proces rozehřátí výrazně snižují.

Horká čokoláda

Horká čokoláda je opravdový multitalent. Dokáže probudit chuťové pohárky, zlepšit náladu, podpořit zažívání i navodit soustředěnost. Obsahuje užitečné flavonoidy, které působí proti volným radikálům, nejčastějším příčinám vzniku rakoviny či kardiovaskulárních onemocnění. A konečně, čokoláda umí krásně zahřát celé tělo, včetně srdce a duše už v momentě, kdy k ní přivoníme.

  • Tip Mimibazaru: Snažíte se vyhýbat sladkému a představa plného hrnku čokolády ve vás probouzí výčitky?V tom případě se vyhněte instantním kakaovým práškům a vsaďte na kvalitu. Rozehřejte si hrnek mléka a rozpusťte v něm pět čtverečků kvalitní čokolády se 70 % kakaa. Místo kostky cukru oslaďte lžičkou medu nebo javorového sirupu a pochutnejte si bez výčitek.

Zázvor

Zázvor je kouzelná rostlina, která má báječnou schopnost zahřát rychle. Sáhněte po něm vždy, když vás trápí ledové nohy, nebo když cítíte, že se o Vás pokouší nachlazení.

  • Tip Mimibazaru: Příčí se vám představa žvýkání syrového zázvorového kořene? Neděste se. Zázvor je totiž vynikající koření. Takový vývar se špetkou zázvoru, sójovou omáčkou a koriandrem dostane rázem úžasně exotickou chuť. Stejně tak jako maso nebo nudle orestované se zeleninou. Díky zázvoru se můžete rázem stát chuťovým experimentátorem. A bude vám u toho krásně teplo.

Chilli a pepř

Asi vás nepřekvapí, že toto koření stojí na žebříčku potravin vytvářejících teplo vůbec nejvýš. Jen si vzpomeňte, jak vás polilo horko pokaždé, když jste to přehnali s ochucováním. Jak chilli, tak pepř mají velmi dobrou schopnost rozproudit krev a rozšiřovat cévy. Jsou také přirozeně antiseptické, proto byste si je měli v podzimních dnech dopřávat co nejčastěji. Oba druhy koření se hodí do každého slaného jídla. Mohou tak být den co den součástí vašeho oběda. Budete-li s nimi zacházet opatrně, nemusíte mít strach, že chuť jídla přebijí. Již v malém množství navíc svoji roli splní.

  • Tip Mimibazaru: Vyzkoušejte i zdánlivě zvláštní kombinaci chilli a čokolády. V obchodech je chilli čokoláda běžně dostupná. Doplníte-li ji kávou, dopřejete si nejen skvělý gurmánský zážitek, ale zahřejete své tělo hned třemi potravinami najednou.

Batáty a dýně

Budeme-li se pohybovat v oblasti sezónní zeleniny, doporučujeme sáhnout po sladkých bramborách nebo dýni. V obou se vyskytuje velké množství vitamínu A podporujícího zdravé vidění, ale také dostatek vlákniny, která nás dlouhodobě zasytí. Coby plody patřící k podzimu mají batáty i dýně přirozenou schopnost tělo rozehřát. Oceníte je zejména v hustých krémových polévkách, které navíc vydají za plnohodnotný dvouchodový oběd.  

  • Tip Mimibazaru: Uvařte jednu batátu nakrájenou na kostky společně s nakrájenou dýní a dochuťte česnekem a špetkou chilli. Semínka z dýně nevyhazujte. Orestujte je s kapkou olivového oleje a nasypte na hotový rozmixovaný krém. Kromě toho, že jsou křupavou pochoutkou, obsahují množství omega 3 nenasycených mastných kyselin, které působí proti volným radikálům.

Arašídy a kokosový olej

Kokosy a arašídy. Dva typy ořechů, které mají mnoho společného. Báječně chutnají, obsahují zdravé tuky a také mají schopnost zahřát. Jak arašídové oříšky, tak kokosový olej podporují krevní oběh a zrychlují metabolismus. Tím generují energii, která vám dodává pocit tepla. Arašídy můžete v jejich slané či sladké podobě uzobávat den co den. Stejně tak je ale můžete rozmixovat, smíchat s medem a lžící kokosového oleje a vyrobit si exkluzivní na proteiny bohatou pomazánku, která vás spolu s plátkem tmavého chleba energicky nastartuje každičké ráno.

  • Tip Mimibazaru: Nebojte se experimentovat. Arašídy a kokosový olej se k sobě báječně hodí. Využijte toho při přípravě moučníků – variant existuje nespočet.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie