Zobrazit přihlášovací formulář

5 návyků, které ničí naše vlasy během spánku

  • Publikováno:
5 návyků, které ničí naše vlasy během spánku

O tom, že si vlasy ničíme barvením, nešetrným sušením, upravováním pomocí extrémních teplot a podobně, jsme si přečetli už spoustu a spoustu informací. Ale jelikož jsme vynalézaví, umíme si vlasy ničit i během spánku. Jak? Existuje pět největších nešvarů, které nám vlasy nejen ničí, ale kvůli nimž naše vlasy také řídnou a ztrácejí pevnost, zdraví, lesk a pružnost. A ruku na srdce – alespoň jeden z nich děláme pravidelně vlastně všichni.

Spíme s culíkem

Pokud máte dlouhé vlasy, asi víte, že spaní s rozpuštěnými je takové trošku… no, nepohodlné. Sem tam si je přilehnete, sem tam vám je přilehne spolunocležník, zacuchají se, ráno nejdou rozčesat, dráždí na obličeji (a můžou způsobovat podrážděním akné!), je nám kvůli nim v létě horko a tak dále. Prostě nic příjemného. Jenomže. Vlasy stažené gumičkou jsou extrémně namáhané, vzniká mezi nimi velké tření, pevným copem si je nejen taháme od hlavy, ale také třeme o sebe. To způsobuje jejich vypadávání, oslabování a lámavost v místech, kde je gumička. Řešení: Pokud už vlasy stáhnout, tak naprosto volně a ještě co nejvýš to půjde. Ideální je si vlasy zaplést do copů po stranách hlavy.

Jdeme spát s mokrou hlavou

Někdy jsme prostě tak utahaní, že jako fénovat si hlavu před spaním popřípadě počkat, než vlasy pořádně samy proschnou, to je až vtipná představa. Problém je, že mokré vlasy jsou mnohem křehčí než ty suché. Postrádají totiž přirozenou ochranu olejů a zacelených svrchních vrstev, které jsou mytím chemicky i mechanicky poškozené. A tak se mokré vlasy víc lámou, vypadávají a třepí. Řešení: pokud je jít spát s mokrými vlasy nevyhnutelné, použijte aspoň chvíli difuzér, abyste si vysušili kořínky. Tak zamezíte alespoň vypadávání vlasů.

Spíme na bavlněném polštáři

A to je překvapení. Bavlna saje – vlhkost i přirozené vlasové oleje, zvyšuje tření, vlasy po ní prostě „nesklouznou“. Řešení: Hedvábí nebo satén je pro vlasy mnohem příjemnější. A ostatně pro pokožku obličeje a krku také.

Nevyužíváme času, který máme, když spíme

„Nechat působit.“ To je noční můra každé vytížené ženy – a jako kdy? Masky, intenzivní péče a jiné, ať už domácí nebo kupované přípravky, se často mají nechávat působit v řádech hodin. Takže přes noc je to ideální! Principiálně se musíte vyhnout jen jedné věci, a to je ušpinění postele, protože mnoho z dlouhodobých péčí je na bázi olejů, které byste z matrace už nemuseli dostat. Takže nanést péči, zabalit vlasy do igelitového sáčku a ručníku, pod hlavu na polštář další ručník a jestli si chcete být jo jistá, tak igelit na matraci. Není to tolik práce, jak to zní!

Moc kartáčujeme

Taky se řídíte babskou radou, že stokrát prokartáčované vlasy budou hladké a zářivé? A ideálně před spaním? Kupodivu je opak pravdou – nadbytečné kartáčování (a ještě k tomu často nevhodným nástrojem) vlasy ničí. Moc „tahání“ není pro vlasy dobré, proto je pro rozčesání ideální plochý hřeben se zuby daleko od sebe. Úplně stačí! Kartáčováním stejně vlasy nevyhladíte k dokonalosti, takže je nefénujete nebo přežehlíte, proto není třeba dodávat vlasům napětí ještě mechanického rázu.      

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie