Zobrazit přihlášovací formulář

7 možných důvodů, proč jsme pořád unavení

  • Publikováno:
7 možných důvodů, proč jsme pořád unavení

Spousta z nás žije tak intenzivně, že se vlastní únavě vlastně ani nediví. Často viníme stres, moc práce, starosti s dětmi, neschopnost říct ne a tím pádem neskutečně mnoho aktivit, špatnou životosprávu… a většinou máme pravdu. Kdo už zkusil dát si dva tři týdny bohatší na spánek, zdravou stravu, dostatečný příjem tekutin odříznutí alkoholu a kofeinu, určitě zjistil, že konstantní únava je prostě pryč. Ale Nemusí to tak být vždy. Co se může skrývat za neustálou únavou?

Únava může být jak reakcí organismu na vnější vlivy, tak ale také symptomem zdravotních stavů mnohem závažnějších. Únavu bychom neměli ignorovat v žádném případě, tělo nám to jednou vrátí i s úroky, ale pokud se nám s ní nedaří bojovat tradiční cestou, možná bychom se měli zmínit lékaři.

Anémie, chudokrevnost

Únava způsobená chudokrevností je zapříčiněna tím, že červené krvinky prostě nerozvádějí po těle dost kyslíku pro buňky a tkáně. Můžete cítit slabost a taky se vám může krátit dech. Anémie může být způsobena nedostatkem železa, některých vitamínu, ztrátou krve, vnitřním krvácením nebo některými nemocemi, jako jsou revmatická artritida, rakovina nebo selhávání ledvin. Další symptomy: Slabost, špatný spánek, nedostatek koncentrace, rychlé bušení srdce, bolesti hlavy a na hrudníku.

Potíže se štítnou žlázou

Hormony štítné žlázy kontrolují náš metabolismus. Jakmile nejsou úplně v rovnováze, naše tělo blázní. Při zvýšené funkci se nám metabolismus nepřiměřeně zrychluje, při snížené naopak zpomaluje. Další symptomy: Při hyperfunkci je to svalová a celková únava, ale také zrychlený srdeční tep, neustálý pocit horka, nevysvětlitelný úbytek na váze, kratší a méně častá menstruace a zvýšená žíznivost. Při hypofunkci jde opět o únavu, svalové vyčerpání i po malé aktivitě, ztráta koncentrace, nabíráme váhu, zadržujeme vodu, je nám zima, máme silnou menstruaci a častější zácpu.

Cukrovka

Diabetem druhého typu trpí mnoho lidí, aniž by jim byl diagnostikován. Glukóza je látka, která tělu vlastně umožňuje fungovat. Potíž u lidí s cukrovkou je (mimo jiné) ta, že hladina krevního cukru kolísá a tělo je obecně vyčerpané z nestálých zdrojů energie. Další symptomy: Kromě vyčerpání je to také velká žízeň, častější močení, hlad, úbytek váhy, podrážděnost, rozmazané vidění nebo také častější kvasinkové infekce.

Deprese

Deprese je mnohem víc než špatná nálada, může za naše sebehodnocení, potíže se spánkem, stravováním i sociální styky. Bez správné léčby mohou příznaky deprese trvat roky i celý život. Čtěte, jak ji rozeznat. Další symptomy: Nikdo neprožívá depresi úplně stejným způsobem. Kromě extrémního nedostatku energie jsou v rámci deprese časté taky změny ve spánkovém a stravovacím režimu, problémy s pamětí a soustředěním, pocity bezmoci, beznaděje a negativity. Pokud symptomy přetrvávají déle než dva týdny, už to nemusí „přejít samo“.

Revmatická artritida

Tato autoimunitní nemoc nemusí být vždy diagnostikovaná včas, protože její prvotní projevy jsou velmi nenápadné. Tělo se obrací samo proti sobě a napadá klouby, kterým může způsobit nenávratné poškození. Kromě únavy způsobené sekundárně vzniklou chudokrevností, má revmatická artritida další symptomy: otoky kolem kloubů, jejich bolest, ale vzhledem k autoimunitnímu charakteru je možné její příznaky zaměnit s vícero nemocemi, proto jsou lékařská vyšetření a dohled nezbytné.

Chronická únava, únavový syndrom    

Únavový syndrom je stav, kdy lidé pociťují maximální únavu i po běžném fungování, vyčerpání jim brání v aktivním způsobu života a bazální fungování je stojí maximální množství energie. Další symptomy: Únavový syndrom nemusí mít žádnou zjevnou příčinu, ale má některé další znaky. Jsou mezi nimi bolesti kloubů a svalů, neschopnost koncentrace, někdy otok lymfatických uzlin.

Spánková apnoe

Pokud trpíte spánkovou apnoe, pravděpodobně se během noci velmi často budíte kvůli potížím s dechem. Většinou za to může překážka v horních cestách dýchacích a lidé, kteří touto nemocí trpí, se mohou probouzet v desítkách až stovkách případů za noc. A to pak není divu, že cítí únavu. Další symptomy: Často jde o chrápání a následnou celodenní únavu. Pokud máte podezření, je třeba se nechat vyšetřit, protože spánková apnoe nás může dovést k srdečním problémům nebo vysokému krevnímu tlaku.

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie